Sverigedemokraterna – En fara för demokratin

Sverigedemokraterna är ett auktoritärt parti sprunget ur den nazistiska rörelsen på 80-talet och flera av de företrädare som sitter på topposition idag gick med i partiet då nazismen var öppen i partiet. Ett exempel är partiledaren Jimmie Åkesson som gick med 1994 under den värsta tiden. Är det då så konstigt att partiet visar upp antidemokratiska tendenser både ideologiskt, politiskt och genom uttalanden? Vi ska kika på några exempel där Sverigedemokraterna visar tydligt att de har en antidemokratisk agenda. Man ska dock inte se alla exempel ett och ett utan man ska se helheten och då blir det skrämmande.

Om vi börjar med att kolla på deras ideologiska förebilder och då framför allt den socialkonservativa unghögern från runt förra sekelskiftet och då framför allt namn som Rudolf Kjellén, Adrian Molin och Teodor Holmberg så hittar vi fler antidemokrater. I Statsvetenskaplig tidskrift från 1937 skriver Edvard Thermaenius att Kjellén ”med allt fog skulle kunna betecknas som – ordets bokstavliga mening – profet i och för det Tredje riket” Statsvetaren Nils Elvander skriver i samma tidning 1956 ”På vissa punkter finns en direkt överensstämmelse mellan Kjelléns statsuppfattning och den nationalsocialistiska ideologin.

Molin skrev boken ”Svenska spörsmål och kraf” delvist tillsammans med hans studiekamrat Hjalmar Haralds. Att de skrev den tillsammans avslöjas av brevväxlingen mellan de två. Flera år senare håller Molin ett tal för den konservativa studentföreningen Heimdal som finns återgivet i Svenska dagbladet 3/11 1934 där han tar upp den här boken (....):
Det första uttrycket för en politisk unghögeråskådning var mitt ungdomsarbete av 1905. Svenska spörsmål och krav som man gott kan kan karaktärisera som i stora drag nazistiskt eller fascistiskt program – vilket epitet men nu kan skälla mig för, femton år före Mussolini och Hitler.
Mattias Karlsson brukar friskriva sig genom att beskriva Holmberg som demokrat för att han var för kvinnlig rösträtt. Men om man ser till vad som skrevs i Holmbergs tidning Sveriges väl så var han kritisk mot manlig rösträtt och kvinnors verkliga demokratiska rättigheter. I Lars Edgrens & Monika Edgrens text kan vi läsa mer om detta.
Deras medborgarskap hade inte samma kvalitet som det manliga. I en text från 1920 uppmanade Holmberg kvinnor att använda den rösträtt de fått – så uttryckte han sig – ”… till att häfda den makt, som höjer människovärdet, förädlar och stärker hemmen samt lyfter himlen ned till jorden.”. Ett liknande resonemang förde han året därefter. Han uppmanade då kvinnor, särskilt de som var kristna, att använda sin rösträtt. Med tanke på hur illa det stod till med demokratin, behövdes verkligen kvinnor. Men deras uppgift skulle inte vara att själva ta del i politiken. Det skulle endast se till ”att bra karlar väljas”
Som vi ser så har unghögern stora likheter med auktoritära rörelser under trettiotalet även om man inte kan kalla unghögern vare sig för nationalsocialister eller fascister så finns  det kopplingar där.
Vill man läsa mer om deras ideologiska förebilder så rekommenderar jag dessa artiklar

Den socialkonservativa unghögern 

En antidemokratisk SD-förebild

”SD:s ideologi är knuten till en svensk idétradition, med förbindelser till fascism

Unghögern & Rudolf Kjelléns Ett program: Nationella samlingslinjer

Rudolf Kjelléns likheter med nationalsocialismen: 11 punkter 

När det gäller praktisk politik så finns det hur mycket som helst som visar på en antidemokratisk agenda och även att införa en polisstat med där staten styr rättsväsendet och vi ser också flera förslag som skulle leda till ett angiverisystem.
När det kommer till uttalanden så finns det mycket att välja mellan. Det handlar då inte om praktisk politik, men väl om deras åsikter och vi kan inte vara säkra på om det förr eller senare blir deras officiella linje. Jämför man vissa uttalanden så går de också i linje med deras motioner.

Flera exempel visar att de har en antidemokratisk agenda och andra exempel visar att de väljer att följa de demokratiska spelreglerna när det passar dom. Bara det att de skiljer på medborgarskap och nationstillhörighet borde vara ett varningstecken. De skiljer på svenskar, assimilerade och ickesvenskar och har lagt flera motioner där det görs skillnad på om du är svensk eller inte.

Något vi inte får glömma bort är SD-sympatisörerna i den så kallade svansen som startar drev med hat och hot mot andra partiers politiker, journalister, kulturpersoner, författare, forskare, opinionsbildare, beslutsfattare och det ofta i ett försök att tysta de som inte håller med dom själva. Dessa fascismens digitala fotsoldater är något Sverigedemokraterna aldrig helhjärtat tagit avstånd ifrån. Här är några länkar till artiklar om detta hat och hot de sprider.

När du skriver negativt om Sverigedemokraterna
Högerextremister och SD-sympatisörer hotar kulturen
Varifrån kommer hatet? En kort analys.<
Politikernas trygghetsundersökning
BRÅ’s trygghetsundersökning om journalisternas och opinionsbildarnas utsatthet
Andra intressanta länkar

Våldsbejakande och krigsretorik i Sverigedemokraternas absoluta partitopp
Om Sverigedemokraternas kopplingar till nazistiska organisationer.
SD:s nämndemän är inte opartiska
Sverigedemokraterna, partiet med de flest brottsdömda
500 SD-skandaler, ett litet urval 2010-2021
Sverigedemokraterna och den nedärvda essensens historia
SD:s rasistiska motioner
Sverigedemokraternas kvinnofientliga politik

2 thoughts on “Sverigedemokraterna – En fara för demokratin

 1. Ian Wennerholm says:

  Hej, när jag läser blogginlägget blir det som (förmodligen) ska vara klickbara länkar istället överstruken text.
  Vänligen,
  Ian Wennerholm

  1. Polimasaren says:

   Hej
   Inte rasist, men ligger nere. Serverproblem och dessa länkar fungerar inte. Så fort deras sajt är uppe igen kommer länkarna fungera.

Comments are closed.