Varifrån kommer hatet? En kort analys.

Ett av mina favoritcitat när det gäller att visa på varifrån hatet kommer är ifrån Anders Lindberg från en debatt med Sverigedemokraternas Paula Bieler.

När jag skriver om och jag skriver inga snälla saker om moderater, jag skriver inga snälla saker om centerpartister. I värsta fall får jag skäll av en pressekreterare. I värsta fall. När jag skriver om Sverigedemokraterna, bara nämner Sverigedemokraterna då får jag enorma mängder mejl jag blir uthängd på de här hatsajterna, jag får enormt… mitt Twitter spammas fullständigt av dom. Det här är alla journalister med om som skriver om er.

Efter att ha granskat det ”Sverigevänliga” rörelsen och då framför allt Sverigedemokraterna i över 10 år och då 5-6 år i den antirasistiska och partiobundna organisationen Inte rasist, men som har skrivit tusentals artiklar om rasismen, sexismen och homofobin från Sverigedemokraterna så har jag sett min beskärda del av hatet. Under en period av 2 år så granskade jag kommentarer från SD-sympatisörer och jag läste 100-tals kommentarer varje dag och då först och främst från Sverigedemokraternas inofficiella propagandasajt, Kent Ekeroths Avpixlat, . Det jag läste var rasistiskt, homofobt och sexistisk hat, men också hat riktat mot mediepersoner, beslutsfattare och politiker. Det var grovt och innehöll allt ifrån uppmaningar till våld mot invandrare, mordhot, uppmaningar att döda meningsmotståndare, en önskan om att olika kvinnor skulle våldtas och rena rasbiologiska tankar.

Det jag ser är att från i början när jag kikade in i denna värld så var det anonyma konton på Flashback, Politiskt inkorrekt och hatet höll sig där. Efter en tid spreds sig hatet vidare till sociala medier. Det fanns en hel del fejkkonton som spred hat. Efter Expressens avslöjanden om hatet bland SD-politiker på Avpixlat så började de gå ut med sina riktiga namn. På Facebook började olika extrema sidor och låsta grupper bildas varav många försvann då de anmäldes av olika personer. Efter ännu ett tag så började hatet sprida sig ut till offentligheten. I öppna grupper satt icke anonymiserade personer och spred ett ohyggligt och rått hat. Invandrare och då ofta muslimer gavs avhumaniserande och demoniserande epitet. I SD-vänliga grupper hetsades det till fysiska angrepp på bland annat tiggande EU-migranter och bränder i asylboenden hyllades. Vi hittar nu detta hat inte bara i dessa grupper utan helt öppet i olika mediers kommentatorsfält. Jag kollade upp ett kommentatorsfält under en artikel om Greta Thunberg och alla av de grövsta kommentarerna kom ifrån uttalade SD-sympatisörer eller alla utom en. Det var en person som sympatiserade med SD:s avknopparparti Alternativ för Sverige. Men detta är alltså mina erfarenheter och upplevelser.

För att visa då att det inte bara handlar om mina upplevelser så tänker jag gå igenom vissa undersökningar såsom NTU:s trygghetsundersökning och några andra liknande.

I en undersökning om hot och hat riktat mot kulturpersoner som jag bloggade om då den kom ut 2016 så visade det sig att det var ifrån Sverigedemokratiskt och högerextremt håll det mesta kom ifrån. Jag kommer att kopiera text från mina tidigare inlägg om hat och hot.

Först och främst vill jag ta avstånd ifrån alla former av hot mot människor i olika positioner. Det talas ofta om att Sverigedemokraterna får utstå mest hot, men det är en sanning med modifikation. Det gäller alltså utsattheten och inte flest faktiska hot. Enkelt förklarar så är utsattheten större hos ett enmansparti där den enda medlemmen får tio hot än ett parti med hundra företrädare som får 20 hot. När det gäller de faktiska antalet hot så ligger sossarna och moderaterna högre än SD.

I BRÅ:s Nationella trygghetsundersökning från 2012 (den utkommer inte varje år) så ser vi att Moderaterna och Sossarna fick 56 % av alla hot riktat mot politiker. Att SD hamnade högt i utsattheten handlade alltså om att de var ett litet parti och när denna undersökning gjordes låg de på 5,8 %. Utsatta förtroendevalda har också tillfrågats om de uppfattat förövaren som medlem i någon gruppering eller organisation. Nästan en av fem (19 procent) trodde att förövaren tillhörde en politisk extremistgrupp, oftare höger- än vänsterextremism (12 respektive 7 procent).

I Nationella trygghetsundersökningen som kom från 2015 så visade det sig att det som genererade mest hot var ämnen som invandring, flyktingmottagande och feminism som genererade hot. Inte långt efter kom Sverigedemokraterna. I ett inlägg har jag visat vad som händer om du skriver negativt om just detta parti. Alltså ämnen som berör den ”Sverigevänliga” rörelsen.

2016 gjordes det en undersökning om hatet och hoten mot kulturpersoner och här är det väldigt tydligt varifrån hoten kommer.

I figuren nedan framgår det att förövaren/förövarna vid hälften av händelserna uppfattades tillhöra någon form av högerextrem eller rasistisk grupp. Detta kan jämföras med alternativet vänsterextremistisk grupp som angavs i 4 procent av händelserna och antifeministisk grupp samt religiös grupp som angavs vid 15 procent av ändelserna. En närmare analys av överlappande svar visar att mer än hälften av de respondenter som angav alternativet politiskt parti också angav alternativet högerextrem/rasistisk grupp. Ingen annan överlappning var tillnärmelsevis lika omfattande.

 

 

 

 

 

Vid 58 procent av de händelser där förövaren/förövarna uppfattades representera ett politiskt parti angavs Sverigedemokraterna som det parti som förövaren/förövarna representerade. Vid 33 procent av händelserna angavs alternativet ”annat parti” utan precisering.

I 59 procent av de sammanlagt 182 händelserna där förövaren/förövarna uppfattades vara en enskild person med politiskt motiv uppfattade den utsatta att det rörde sig om vad som i det fördefinierade svarsalternativet har rubricerats som ”högerextremt/rasistiskt motiv”.

Det finns hat i olika grupperingar, det måste erkännas, men inte så grovt, massivt och uttalat som det är i SD-vänliga grupper. Vad leder då detta hat till? Ett av de tydligaste exemplen är SD:s EU-kampanj som riktades mot tiggare och Avpixlats skriverier om samma ämne. I takt med att kampanjen startades och Avpixlat skrev om EU-migranter så ökade också attackerna mot dessa människor och jag har bloggat om det här. Ett annat exempel är Kent Ekeroths tal i Trelleborg som utlöste en serier av bränder på asylboenden och som inte lugnade sig förrän Jimmie Åkesson gick ut och tog avstånd ifrån bränderna. En del påstår att det handlar om att de boende själva startade bränderna så vill jag påpeka att ett stort antal av bränderna var i blivande boenden alltså tomma hus och visa bränder var bara dagar och i vissa fall timmar efter att kommunen och Migrationsverket informerat om att det skulle startas ett boende. Flera SD-lokalföreningar lade också ut adresser till boenden som då brann ner bara timmar efter.

Är det så konstigt att hat och rasism kommer från detta håll? Sverigedemokraterna är ju ett rasistiskt parti och det lockar då förstås en hel del rasister. Många av dessa har också radikaliserats och vi ser klara ultranationalistiska och fascistiska attityder bland dessa. I en undersökning så visade det sig att det som utmärkte SD-väljarna var främlingsfientlighet och ironiskt nog så när denna rapport kom så utlöste den en våg av hat och hot mot forskarna.

Länkar till artiklar om det hat som sprids:

Uppmaningar till mordbrand och terrordåd i SD-vänliga facebookgrupper