Sverigedemokraternas lokalförening i Göteborg 1988

Efter att partiet grundats och deras första avdelning som var i Malmö bildats så var det dags för Göteborg att få sin första Sverigedemokratiska lokalförening. För att få en insyn i detta har jag bland annat gått till partiledaren Anders Klarströms bok Prima Victoria – Sverigedemokraterna 1988-1995. Boken är en självbiografi och innehåller inte bara anekdoter från hans privata liv utan är alltså som namnet avslöjar också en bok om Sverigedemokraternas första år.

En bit in i boken finns kapitlet ”Grundandet av SD-Göteborg” och där kan vi läsa att det första mötet där skedde alltså en månad efter att SD bildades alltså i mars 1988. Mötet skedde på Hisingen. Det nämns en del intressanta namn och förutom då Klarström själv så medverkade blivande kändisar och flera ur familjen Carling och det är först och främst då sonen Hans som jag ska ta upp här i inlägget. Enligt uppgifter i boken ska ett femtiotal personer mestadels gamla sympatisörer till Sverigepartiet ha varit med på mötet.

SD GöteborgSom bekant hade Klarström ett förflutet i det nazistiska Nordiska rikspartiet. I boken försöker han vifta bort detta medlemskap med att han var en sökare och kunde lika gärna ha sökt sig till sossarna. Nu blev det ju inte så utan han blev medlem och också partiledare för ett parti vars en stor del företrädare hade ett förflutet i olika nazistiska och fascistiska organisationer. Bilden är ifrån den intervju där han välkomnar Vitt ariskt motstånd till Sverigedemokraternas demonstrationer och manifestationer.

SD hade också en likvärdig politik och ideologi vilket jag visar i det här inlägget där SD:s partiprogram jämförs med NRP:s. Han sökte sig alltså till ett parti som inte alls var så långt bort ifrån NRP.

SD GöteborgHans Carling var en känd jazzmusiker som hade spelat med artister som Mikael Wiehe och Göran Skytte. Dock tog dessa avstånd ifrån Carling när hans åsikter uppdagades. Han gick med i fascistiska Nysvenska rörelsen som ung och var god vän med organisationens ledare Per Engdahl. I Klarströms bok beskrivs han som en person med förflutet i ickedemokratiska rörelser, men som ville lägga detta bakom sig. Men 1994 höll han ett tal under hakkorsflaggor i Spekeröds folkets park och 1996 hjälpte han nynazister att anordna en manifestation. På bilden ses han göra Hitlerhälsning under en demonstration med Vitt ariskt Motstånd på Rosenlundskajen i Göteborg 1993. Den i Lund den 30:e november läste han upp dikter av Per Engdahl under en manifestation på Karl den 12:s dödsdag. Han hade alltså inte tagit ett ärligt avstånd ifrån nazismen som han påstått. Enligt forskaren Tobias Hubinette så var Hans pappa Valdemar Carling också medlem i Nysvenska rörelsen och även medlem i pro-nazityska Riksföreningen Sverige-Tyskland.

SD GöteborgEn annan som var med på mötet var den gamla BSS-medlemmen Niels Mandell. Han hade också et förflutet i Nordiska rikspartiets Riksaktionsgrupp (RAG) alltså den våldsamma gatuaktivitsdelen av nazistpartiet. Han var enligt Klarström inte medlem i partiet, men vi vet att han var viktig för partiet då han stod för klistermärkestillverkning för partiet. På bilden syns ett av de ark han producerade.

Reine Wikström hade precis som Klarström ett förflutet i Nordiska rikspartiet och han var den som höll öppningstalet för det första mötet. Att han varit medlem i ett nazistparti var känt av partiet, men han ska ha varit tydligt att han trodde på demokratin och inte alls ville vara involverad i någon sån antidemokratisk rörelse längre. Han blev utesluten för att ha påstått att NRP inte var så rasistiskt som folk trodde, men fortsatte vara aktiv i partiet. 2001 gick han över till kryptonazistiska Nationaldemokraterna och han var också ordförande för deras västra distrikt.

SD GöteborgUlf Ekberg som senare blev känd som en av de i popgruppen Ace of base var också med på mötet då SD bildades. Ace of base debutskiva Happy nation producerades av Johnny Lindén som även han var med på samma möte. Ekberg blev vald som distriktets revisor. Ekberg sa i en intervju att han ”Jag har sagt till alla att jag ångrar vad jag gjorde. Jag har stängt den boken. Jag vill inte ens prata om det, den tiden existerar inte för mig längre. Jag har stängt det kapitlet och slängde iväg den boken 1987. Jag lärde mig av det. Men det livet är inte jag, det är någon annan”. Men året efter gick han alltså med i Sverigedemokraterna som alltså var grundat av nazister.

Han var under en längre tid inneboende hos Klarström och några år innan spelade in de rasistiska låtarna med Commit Suiside. Ett exempel på hur texterna kunde se ut:

Män i vita kåporna på vägen tågar. Vi njuter när vi huvudena av niggrerna sågar/ Svartskalle, vi hatar dig! Ut, ut, ut, ut! Nordens folk, vakna nu! Skjut, skjut, skjut, skjut!”

Ekberg var med i styrelsen för kulturföreningen Gjallarhornet tillsammans med flera profiler ur Sverigepartiet. Tidningen Gjallarhornets ansvariga utgivare var skinskallen Mikael Jonasson som sköts till döds av polisen 1991.

Johnny Lindén som jag nämnde längre upp vet jag inte så mycket om förutom att han blev redaktör för SD-kuriren. Idag skriver Lindén för den nazistiska medieplattformen Svegot. Deras podcast är före detta Motgift. I sina krönikor propagerar han för Alternativ för Sverige och skriver om raser och om befolkningsutbyten.

Försvann dessa extremister ur partiet och ur lokalföreningen? Ja, dessa är borta sen långt tillbaks, men flera företrädare har fört den högerextrema fanan framåt till dagens datum. 2004 kom Reine Wikström tillbaks till Sverigedemokraterna, men blev senare utesluten. Idag visar han stöd för nazistiska Svenskarnas parti. 2008 avslöjade Expo att politikern Göran Lagrot donerat pengar till Svenska motståndsrörelsen. Gruppledaren Patrik Ehn blev utesluten för extrema åsikter 2013. Den riktiga anledningen sägs dock vara en maktkamp. Efter hans tid i SD blev han redaktör för den nationaldemokratiska tidningen Nationell idag för att sen gå vidare till den identitära nyfascistiska sajten Motpol. Inte rasist, men avslöjade 2016 Jörgen Fogelklous kopplingar till det nazianstrukna Flashbackkontot Afghan med vilket han uttalat att ”juden är roten till allt ont” och i ett inlägg om att utvisningshotade asylsökande kostar pengar ger han förslaget

Ett par Zyklon-B burkar hade med andra ord sparat oss svenskar 1,3 miljarder. Intressant!

Detta var lite SD Göteborgs grundande och en liten inblick i hur det gått fram till dagens datum.

2 thoughts on “Sverigedemokraternas lokalförening i Göteborg 1988

  1. Peter says:

    Johnny Linden var medlem i redaktionen bakom Info 14 i många år och hade väl med Baltic Inkasso gänget (tidigare Nationell Ungdom Erik Hägglunds företag).
    Niels Mandell deltog på Nordiska motståndsrörelsen 1 maj 2018 och är i högsta grad fortfarande aktiv trots han börjar komma till åren.

    1. Polimasaren says:

      Tack för info. Det är verkligen intressant

Comments are closed.