Från Norge till Ryssland eller inte

Det sprids en artikel där det påstås att några flyktingar ska ha blivit nekade asyl i Norge och då istället tagit sig till Ryssland för att där ha uppfört sig illa på en nattklubb. De ska enligt artikeln ha ofredat några kvinnor och sen ska lokalbefolkningen ha misshandlat dessa personer så de har hamnat på sjukhuset. Nedan ser vi detta delas av en svensk som jag förmodar kallar sig invandrarkritisk.

och det är den här artikeln som delas

Top right news

Artikelförfattaren använder denna tidningsartikel som källa

Daily caller

Som i sin tur använder denna som källa

Schweiz magazin

som är helt utan källa.

Tittar vi på namnet Jacob Bojesson från Daily caller så ser vi samma namn på en nättidning kallad Freedom force och på Freedoms forces Facebooksida ser vi dom dela Blackspheres artikel om samma ”händelse”

Blackspheres artikel

Blacksphere som använder Daily caller som källa

Ser vi på bilden Blacksphere använder så är den från Madrid 2012 när människor protesterar utanför det spanska parlamentet. Händelsen som dessa nättidningar påstår ska ha hänt ska alltså ha skett i Murmansk en februaridag. Titta noga på bilderna och jämför dom med en bild från Murmansk city en vinterdag.

 

Vad har egentligen hänt då?

Daily mirror, en av Storbritanniens större tidningar har rapporterat om en händelse i Ukraina där pro-ryska aktivister har attackerat Ukraina-supportrar. Läs om hela händelsen här.

Det är så här de gör. De skapar ett nät av sajter där samma fejkartikel sprids så källorna ser legitima ut för att samma nyhet finns på flera ställen och de använder sig själva som källor. Det verkar också vara en trend att hitta på historier om asylsökande och ofredande av kvinnor vilket vi sett en ökning av efter det som ska ha hänt i Köln.

 

Alla länkar arkiverade på webarchive.org

Top right news

Daily caller

Schweizmagazin

Blacksphere

Freedom force

Denna mytspräckning är baserad på en väns FB-status som jag vidareutvecklat med att gräva lite djupare i.

1 thought on “Från Norge till Ryssland eller inte

Comments are closed.