Sverigedemokraternas nazistiska förflutna del 2

Söker efter  Sverigedemokraterna och kopplingen nazism för att sätta ihop en uppföljning och mer ingående än det första inlägget jag skrev om Sverigedemokraterna och deras mörka nazistiska förflutna och efter ett tag hittade på en gammal Lindholmsnazist vid namn Erik Walles. Han hade ett förflutet som vice  ordförande i Nationalsocialistiska arbetarpartiet som bildades 1933 och Walles gick med året efter. Walles som var författare och senare fysik och matematik-lärare gick med i Sverigedemokraterna från och med det bildades och var med i partiet tills han avled 1991. Det påstås att Walles skulle ha varit en passiv medlem i partiet och det kan stämma att han inte hade en position (har ej hittat annan info), men han var en av dom som tog med sig sin ideologi in i partiet och han var känd för sina kunskaper. I en fyrsidig artikel i dubbelnumret 7-8 i Sverigekuriren som är deras officiella partitidning  (döptes efter det 13:e numret om till SD-Kuriren som den heter än idag) att nazister är inga landsförrädare och att SD inte ska skämmas för att de har samma anda som de gamla nazisterna.

I Erik Walles hem hittades efter hans död en hel del gamla dokument bland annat en lista på 3000 judar som skulle mördas så fort Hitler hade tagit makten över Sverige.  Detta visar hur pass långtgående planer det fanns på att bland den tidens nazister att fullfölja förintelsen även i Sverige och till vilken nivå Walles var inblandad i den.

Detta är en av de som byggde upp ideologin i SD när de bildades och han var inte ensam. Vi har bland annat deras första revisor i Gösta Ekström som var frivillig i Waffen-SS och de som är någorlunda bevandrade i historia känner till vilka de var och vad de gjorde sig skyldiga till. Anledningen till varför han sökte sig dit frivilligt förklarade han att han ville

för Hitler och mot världsjudedomen

Under hans tid i SS arbetade han bland annat i högkvarteret i Berlin under Heinrich Himmler som var högsta ansvarig för koncentrationslägren och förintelselägren. Ekström var med och bildade Sverigedemokraternas Malmösektion slutet av 1980-talet.

En annan som också var med från början i partiet var Gösta Bergqvist, även han gammal Lindholmsnazist med förflutet i Nordisk ungdom, Svensk socialistisk samling och under kamporganisationen Bevara Sverige Svenskt första år . Det dröjde ända till 1998 innan Bergqvist blev utesluten ur partiet för sina åsikter.

 

 

Sven Davidson som förutom var Bevara Sverige Svenskt (BSS) första ordförande och den enda så hade han ett förflutet i den fascistiska och nationalistiska Nysvenska rörelsen där han satt i deras riksstyrelse. Han var vice ordförande i Sverigepartiet, det parti som ändrade namn till Sverigedemokraterna under ett möte februari 1988. Han var med i Sverigedemokraterna och var en flitig talare under mötena för sen att gå över till högerextrema Nationaldemokraterna strax efter det bildades i början av 2000-talet. Här är ett uttalande av Davidson som han gjorde så sent som 1992

Kan vi inte skapa den homogena sammansättning på folket som behövs med allt vad detta innebär, då är alla andra politiska åtgärder meningslösa!

 

Niels Mandell hade ett förflutet i nationalsocialistiska Nordiska rikspartiet och deras stormavdelning Riksaktionsgruppen som var en motsvarighet till de tyska 30-tals-nazisternas SA-avdelning. Han hyllades  som en av de mest trogna kämparna för partiet och dök ofta upp på mötena. Han  ansvarade för tillverkningen av dekaler som partiet sålde och delade ut, men var inte endast behjälplig mot SD  när det gällde arbetet med dekalerna vilket vi kan se på bilden

Andra som var med från början var Fritz Håkansson, tidigare aktiv i både Nordiska rikspartiet och höger- och pronazi-organisationen Sveriges Nationella Förbund. Andra som hade ett förflutet i NRP var Reine Wikström en av grundarna till SD och var kvar till 2001 alltså 5 år efter den så kallade utrensningen startats (Uniformsförbudet 1996).

Den sverigedemokratiske talesmannen Anders Klarström som senare blev partiledare hade även han ett förflutet i NRP och Klarström avgick samma år som nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson intressera sig för partiet och enligt Åkessons bok ”Satis polito”kände han till att Klarström var nazist.

 

 

 

BSS-sympatisören  Johan Rinderheim var med och skrev partiets första program och sågs som partiets chefsideolog, men det var inte första gången han engagerade sig politisk då han tidigare var aktiv medlem i det rasistiska Sverigepartiet. Han hoppade av SD redan efter ett halvår men återkom 1997. Till sydsvenskan i en intervju 2005 säger han att Sverigedemokraternas idémässiga ursprung sökas hos BSS och Sverigepartiet. Leif Zeilon var tillsammans med Jerker Magnusson grundare till Bevara Sverige Svenskt och den senare fick vara kvar tills 1995 innan han uteslöts för sina nazisympatier. Zeilon som hade både ett förflutet i Nordiska rikspartiet och Nysvenska rörelsen var väldigt oroad för rasblandning enligt Rinderheim vilket Rinderheim berättar i intervjun i Sydsvenskan. Magnusson var även med i den bokbränning som skedde i Höör tillsammans med paret Bengtssons. Böcker som eldades upp var judisk litteratur.

I SD-Bulletinen (ett nyhetsbrev som skickades ut till medlemmar) november 1989 fanns det en text skriven av Gunnar Prawitz, ledande ideolog i för Lindholmarna denna text med rasbiologisk underton

Det som vi ärvt är blodet från våra förfäder, det är det äkta svenska; det andra, det som kommit utifrån, det är osvenskt

I första numret av Sverige-kuriren hittar vi dikter av nationalsocialisten och antisemiten C E Carlberg och ända fram till Klarströms tid såldes t-shirts med motiv från Lindholmarnas valaffischer på 30-talet. Partiet sålde även skrifter från Svenska föreningen för samhällsforskning, som bland annat drevs av antisemiten Christopher Jolin

Hur ser då Sverigedemokraternas kopplingar till nazismen ut fram till dagens datum? Från starten till 1995 var alltså 60% av partiets styrelseledamöter nazister och vid valet -94 hade 4 av 10 kopplingar till nazistiska- eller vit makt-organisationer. 50 procent av Sverigedemokraternas samtliga kandidater i valet 1998 har före, under eller efter sin kandidatur varit kopplade till den svenska nazismen. Vid valet 2010 hade 51 personer kopplingar till vit makt eller andra högerextremistiska organisationer och dessa personer kandiderar i var åttonde kommun. Jag har i ett blogginlägg samlat Sverigedemokrater som på olika sätt blivit påkomna efter valet 2010 med kopplingar till nazism eller hyllat den ideologin och det är över 20 st. Sverigedemokratiskt ungdom är inte bättre. 2010 hade 1/5-del av deras medlemmar kopplingar till vit makt.

En förklaring till vad Lindholm är för något. Sven Olof Lindholm började sin bana som nationalsocialist redan 1927 och var med i olika partiet/organisationer och var med och startade Nationalsocialistiska arbetarpartiet 1933. Lindholm skrev böcker och även kampsånger som ”Friheten leve”, ni vet den som sjöngs Almqvist och Petzäll på Estlandsfärjan. Åkesson hade lämnat hytten, men inte före det hade sjungits nidvisor om Olof Palme och mordet på honom.

För att ni ska få en liten inblick av vad NSAP var för parti så börjar vi med första punkten i deras partiprogram och senare affischer

En svensk befolkningspolitik med uppgift att till varje pris säkra den nordiska rasens tillväxt och förädling i vårt land. Invandring av fysiskt och andligt mindervärdiga element skall förbjudas

  

9 thoughts on “Sverigedemokraternas nazistiska förflutna del 2

 1. Mina Minerva says:

  Ta gärna upp vänsterns/kommunismens bakgrund också?

  1. polimasaren says:

   Om du menar Vänstern så har väl de en bakgrund som ett utbrytarparti från Socialdemokraterna. Som du kan läsa i inlägget och de andra inlägg jag skrivit om SD’s förflutna så är de sprungna ur den nazistiska rörelsen och hade det arvet kvar länge i partiet. Det finns fortfarande en hel del nazistsympatisörer i partiet och det kommer kandidera några stycken till valet 2014 så SD och sen har inte SD tagit avstånd ifrån sitt nazistiska förflutna mer än att de säger att de kanske inte är så stolta över den tiden. Det är alltså lite skillnad på V och SD och med all säkerhet hittar du någon bloggare som tagit upp det ämne du efterfrågar.

 2. pcfixaren says:

  Mycket bra skrivet men en sak du kanske har missat är att Sven Olof Lindholms fru Vera gifte om sig med Assar Oredson, mannen som startade Nordiska Rikspartiet i början på 50 talet och det parti som många av SDs första medlemmar kom ifrån. Vera Oredson är fullblodsnazist. Hennes far var med i SA och själv var hon som ung medlem i Bund Deutscher Mädel, en motsvarighet till Hitler jugend fast för flickor. Det fanns stora likheter mellan NRPs partiprogram och SDs partiprogram enligt annalena lodenius som har jämfört partiprogrammen från 1991. oredsson var ijnte så glad åt at de perosner som lämnat NRP för att starta SD skämdes för sitt förflutna men rots detta kopierade stora delar av NRPs partiprogram och har kommenterat detta men tyvärr hittar jag inte citatet nu.
  Källa: http://annalenalodenius.blogspot.se/2010/07/goran-assar-oredsson-ar-dod.html

  1. polimasaren says:

   Det finns hur mycket som helst att skriva om Sverigedemokraternas nazistiska förflutna och just delen med NRP är jag intresserad av att veta mer om. Ska försöka få tag i deras partiprogram. Kanske Lodenius har hela liggandes någonstans. Tyvärr verkar det inte finnas mycket att läsa om partiet förutom små stycken i böcker om den svenska nazismen. Rekommenderar Karl N.A Nilssons böcker om svensk överklassnazism förutom Helen Lööws böcker om någon önskar läsa om ämnet. Söker även mer info om Sverigepartiet.

Comments are closed.