Att hjälpa till i deras närområden

Sverigedemokrater och dess sympatisörer säger att de vill hjälpa människor i deras närområde så att de slipper ta hit flyktingar. Det låter bra att hjälpa alla flyktingar på plats, men detta är baserat på ren okunskap. Flyktingar är ingen enhetlig grupp med samma skäl och bakgrund. Visa flyr på grund av svält och dessa kan man hjälpa i deras närområde, men andra flyktingar som tex dom som flyr för att de är förföljda som folkgrupp blir svårt att hjälpa i deras närområde då folkgrupper spänner över flera länder oftast. Politiska och fackliga engagerade som flyr är också svårt att hjälpa på plats då det i flera länder är olagligt att söka asyl i ett annat land och grannländerna är mer än villiga att skicka tillbaks dom så de riskerar fängelsestraff och tortyr eller rent av deras liv. Det är alltså omöjligt att hjälpa dessa i deras hemländer och när de flyr från diktaturer så är det självklart att de inte flyr till en annan diktatur utan till ett land där demokrati fungerar och mänskliga rättigheter respekteras.

Alltså ren okunskap och frågan är varför? Har de redan bestämt sig att så här ska det vara? Är de så förblindade av sin ”invandrarkritik” så de inte vill ta in fakta? Är det ett mantra de lärt sig och att de egentligen inte förstått vad det handlar om utan bara upprepar det bara för att man ska det? Ja, vem vet? Det ställer till det i debatten om invandringen för hur ska man kunna diskutera med människor som vägrar ta in hela bilden?

2 thoughts on “Att hjälpa till i deras närområden

 1. Maria says:

  Exakt min mening! Jag är helt övertygad att jordens befolkning helst vill bo i sitt land, de flyr inte för att de anser att det är kul..
  Hjälp dom här, försök förmedla hjälp på något sätt – vet dock inte hur, men så att dessa flyktingar sen kommer att kunna återvända.
  Det är ingenting som är lätt att fixa – men jag önskar att det gick, inte för att bli av med dom utan kunna hjälpa dom att få komma hem igen till ett land där de känner en större samhörighet, men då krävs förändringar i dessa länder

 2. Oscar says:

  Förstår att inlägget är gammalt, men tänkte bara uttrycka ett litet faktum här som ingen verkar tänka på. Nämligen att Sverige faktiskt är ett av de länder som donerar mest till UNHCR’s flyktingorgan. Vi hjälper alltså redan till en hel del på plats, samtidigt som vi tar emot en större mängd flyktingar. Det ena tar alltså inte ut det andra. Varför bemöts nästan aldrig SD med detta faktum? Den enda personen jag sett bemöta SD med detta är Annie Lööf.

  Sen är det sant att UNHCR saknar resurser, men då är det inte Sverige som bör donera mer, utan snarare andra länder som inte ens är med i topp 10-listan som jag refererar till nu.

  http://www.unhcr.org/donors.html

Comments are closed.