SD:s förkärlek till nazistiska diktare: Djupdykning del 1

Sverigedemokraternas problem med att gränsen till det bruna alltid har varit luddig och att de gått över gränser flera gånger är väl känt. För några år sedan så skrev jag mitt blogginlägg om de nazistiska diktare de citerade i sina politiska dokument och tidningar. Kunskapen om dessa var hämtat ifrån bland annat tidningen Expo, vissa författare och de kunniga förebilder jag har och följer bland annat här på Facebook. Men kunskapen då om dessa begränsades av det som skrivits om dessa.
Nu har jag börjat samla på mig lite äldre material för att kunna gå lite mer på djupet på vad det var för människor som SD citerade. Jag har även börjat gå igenom de böcker som både BSS och SD sålde under 80-90-talet. Skitintressant.

En av dessa dikter som publicerades i första numret av Sverigekuriren alltså SD-kurirens förlaga var Carl Ernfrid Carlbergs ”Hymn till Sverige” (se skärmdump). Denna man var en välkänd nazist och antisemit som var en stor finansiär av den svenska högerextremismen under 30-40-talet. Förutom sin stiftelse så grundade Carlberg det Gymniska förbundet som mer eller mindre var sätt att synliggöra det ariska kroppsidealet. Han bildade också Samfundet Manhem som var ett folkbildningsprojekt för överklassen. Kända personer som föreläst för detta samfund är fascisten Per Engdahl och K V Ossian Dahlgren som Eva F Dahlgren skrev om i sin bok ”Farfar var rasbiolog

Han var medlem i Nationalsocialistiska arbaterpartiet, det som senare döptes om till Svensk socialistisk samling (den så kallade Lindholmsrörelsen). Namnbytet kom ifrån att de ville vara ett eget nationalsocialistiskt parti och inte bli förknippat med det tyska motsvarigheten. Andra kända medlemmar i detta parti var SD-grundarna Gustav Ekström, Gösta Bergqvist och SD-medlemmen Erik Walles. Även Ikeas Ingvar Kamprad var med i detta parti. Likt Walles så samlade Carlberg namn på svenska judar och skapade listor över dessa. Gunnar Prawitz vars text som SD publicerade i SD-bulletinens novembernummer 1989 var styrelseledamot i CE Carlbergska stiftelsen. Prawitz var också ledaren för Nationalsocialistiska arbetarepartiet, Sven Olof Lindholms högra hand.

Det jag nu införskaffat är två av hans mer kända småskrifter Vakna Svensk och Storma Sodom. Det är två diktsamlingar eller som de beskrivs i häftena politiska kampverser. Dessa är utgivna av det då största nationalistiska bokförlaget Svea rikes förlag. Vissa av dessa dikter är oerhört antisemitiska. Jag citerar en av dessa dikter som är hämtade ifrån den förstnämnda av dessa häften

Guldets världsdemon
lägrat, slagit oss,
söver med sitt hat
blodets röst

Ättlingar av Marx
ringst in vår stam
lejda utgårdsmän
mörda oss!

Asiatisk pest
griper vitt omkring
härjar själarna
skoningslöst

Usla skrivare
vältra sig i lögn
spruta dödligt gift
över folk och stat

Köpte styresmän
schakra med vår jord,
driva bönderna
bort från grund och gård.

I vårt — i Karlars –land
kraxa kråkor blott,
flaxa gamarna!
Ingen örn häckar här!

Så fortsätter det. Det är tydligt vad det handlar om. Judar som styr och med kommunismens hjälp attackerar och förstör vårt land. Leif Zeilon som var grundaren till Bevara Sverige Svenskt och en av grundarna till Sverigedemokraterna var den som skrev mest i det här första numret av Sverigekuriren och och Lars Ljungh var ansvarig utgivare för tidningen och han var också aktiv i BSS där han var ansvarig utgivare för BSS-nytt. Zeilon grundade efter att han hoppat av SD det nazistiska Hembygdspartiet Jag har väldigt svårt att tro att dessa inte visste om dessa två vidriga häften av Carl-Ernfrid Carlberg.

Den näst sista bilden är ett klistermärke inskannat från min privata samling (den går inte att hitta än på SD-Arkivets hemsida). Texten på klistermärket är ”Kommunister Drivkraften bakom invandringen”

Jag har också tagit kort på min samling böcker som såldes av SD och BSS och det får bli den sista bilden för det här inlägget. Dessa ska framöver läsas och förhoppningsvis skrivas lite om.

Bilder:


Foto på Sverigekuriren och på Carlbergs dikt

Sverigedemokraterna diktare
Omslag på Vakna Svensk

Sverigedemokraterna diktare
Omslag på Storma Sodom


Foto på Carlberg


Foto på det solkors han lät sättas upp på sina ägor i Värmdö 1937 och som fortfarande står kvar.


Foto på en av Gymniska förbundets skrifter

 

Det blev ett långt inlägg om en enda dikt Men det kan vara bra att ha koll på de kopplingar SD hade till de tidiga nazismen. Kopplingarna är ju inte så få som SD:s partitopp vill framhävda.

Detta är från början ett Facebookinlägg som jag valt att göra om till en bloggartikel. Jag har valt att inte göra så mycket åt layouten.