SD-Karlsson och hans ”magont”

Jag ska inte bli långrandig, men det är något som stört mig sen ledande Sverigedemokrater börjat kommentera första delen av deras vitbok som publicerades för någon vecka sen. Mattias Karlsson, partiets chefsideolog sa i en intervju att han får ont i magen av att läsa att t.ex två tredjedelar av de som grundade partiet hade nazistisk och fascistisk bakgrund.

Att en sån högt positionerad politiker i ett parti inte har koll på sitt partis bakgrund är väldigt besynnerligt. Detta är särskilt konstigt när denna politiker har föreläst om sitt partis historia. Detta gjorde han 2016 och föreläsningen finns att se på Youtube. Det finns flera aktörer som har skrivit om deras historia såsom jag och Expo som granskat partiet sedan mitten på 90-talet. Det finns också ett otal böcker om partiet och flera av dom handlar om SD:s historia. Deras historia sedan starten är alltså väl dokumenterad. Expo anses vara vänsterextrem av många Sverigedemokrater, men ändå bad Karlsson att tidningen skulle hjälpa honom med att kartlägga den nyfascistiska tankesmedjan Motpol som Karlsson låtit sig själv blivit intervjuad av under pseudonym.

Karlsson har sagt att SD:s ”öppna svenskhet” är något så viktigt att han påstår att han skulle hoppa av partiet om den skulle försvinna. Det här är också konstigt då han var involverad i det principprogram som de gick till val med 2010 och där rätt ”ursprung” fanns med som krav att kunna få ingå i nationen. Detta lät han då passera och han förklarar i en privat diskussion på Facebook att han hade missat detta då programmet skrevs. Den som mer var involverad i att skriva programmet var partiledaren Jimmie Åkesson.

Mattias Karlsson med Martin Pfeiffer

På bilden ovan ser vi Mattias Karlsson med högerextremisten Martin Pfeiffer som är ordförande för Gesellschaft für freie Publizistik (GFP), en organisation som är grundad av gamla soldater ifrån Waffen-SSoch som vill att det ska vara lagligt att förneka Förintelsen. Organisationen menar också att omvärlden har en felaktig bild av det som skedde under andra världskriget och de vill ändra på den enligt dom förvrängda bild av nationalsocialismen. Enligt flera tyska forskare så är Pfeiffer den viktigaste aktören i den österrikiska extremhögern. På organisationens hemsida hittar man allt ifrån klimatförnekelse och antivaxx-propaganda och artiklar om George Soros.

I Sverigedemokraternas 20 jubileumsbok ”20 röster och 20 år” skriver Mattias Karlsson att han inte kunde ha en bild av partiets första år på ett personligt plan, men att han gått igenom bland annat publikationer och sparade pressklipp från den tiden. Tidningarna skrev en hel del om partiets extremism så han borde ha läst en hel del. Kanske borde han också ha höjt ett ögonbryn och börjat forska mer i paritets historia då. Han skriver i boken att hans första bild av partiet fick han 1994 då han läste deras partiprogram. Han kom då fram till att det överensstämde i stort med hans egna åsikter. Efter kontakt med lokalföreningen i Växjö bestämde han sig att inte gå med i partiet både på grund av den extremism han fann i SD Växjö och i SD på riksnivå. Det dröjde till 1999 innan han gick med.

Karlsson bör ha en ganska bra bild av partiet och dess förflutna om man ser till det jag nämnt ovan och med tanke på hans egna kopplingar till mer extrema rörelser så har han till viss del också varit en del av problemet partiet fortfarande dras med när det gäller gränsdragningar mot andra högerextrema rörelser och organisationer. Detta borde då ha orsakat magont inte bara nu utan under många år. Jag rekommenderar iallafall Omeprazol om han ska fortsätta vara medlem i ett parti som han är väl medveten om är så pass extremt som det är.