Richard Jomshof och hans hat mot islam

Richard Jomshof har vid flera tillfällen uttalat sig vidrigt om islam och det har ofta slätats över med att han är feltolkad och att han egentligen menar islamism. Vi hittar följande uttalanden i boken In klampar Jimmie skriven av Pontus Matsson. Boken består av bland annat intervjuer med partiföreträdare och meningsmotståndare.

Jag anser att islam och islamism är fullt jämförbart med kommunism och nazism, det kommer jag aldrig att backa från. För mig räcker det med att titta på den muslimska världen för att se att islam är en jättedålig religion att bygga ett samhälle på.

Han får sedan frågan ”Menar du då även själva religionen islam?

Ja. Jag gör ingen skillnad på om det är en religion eller ideologi. Man måste få kritisera båda, islam är ingen bra grund att bygga ett samhälle på och om etablissemanget inte förstår att det västerländska samhället är hotat måste man ibland vara tuff för att få liv i debatten. Man måste få kritisera allting, folk får finna sig i att bli sårade.

Här ser vi tydligt att det inte enbart handlar om islamism. Jomshof tillhör den islamkritiska falangen i partiet tillsammans med bland annat med Kent Ekeroth. Jimmie Åkesson har försökt tona ned islammotståndet de senaste åren, egentligen bara för att kunna vinna röster bland ”vanligt folk”. Nyckelordet här är tona ner. Det vi lär förstå är att och detta gäller också de som självmant hoppar av eller blir uteslutna för att de spridit åsikter som partitoppen inte tycker är gångbara i strategisk synpunkt. Åsikterna finns där även om de för tillfället inte hörs utåt.

Det är inte enda gången Richard Jomshof har uttalat sig om islam och muslimer vilket han inte heller är ensam om. Jag skriver om detta här. Citaten jag tar upp nedan finns i detta inlägg, men jag vill ändå ta upp det här.

För mig är det jag ser ingen större nyhet, men jag vet att det finns många som ännu inte förstår vilken fara islam(ismen) utgör för inte bara Västvärlden, utan för hela världen, ett hot långt värre än såväl nationalsocialism som kommunism

https://richardjomshof.wordpress.com/2012/04/13/muslimer-med-malet-att-ta-over-europa/

Ett till

Islam är i dag det största hotet mot det demokratiska Europa. Värre än nazismen

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-skickar-ut-islamkritisk-tidning

ännu ett till.

Nej, ramadan är ingen svensk tradition. Islams vanföreställningar har lika lite i Sverige att göra som nazism och kommunism

https://twitter.com/richardjomshof/status/354155784487174144

Det är ganska hård retorik Jomshof använder när han utmålar en religion med nästan 300’000 följare i Sverige, plus hundratusentals människor med rötterna i muslimska länder. Hans åsikter som han uttrycker i offentliga sammanhang och på sociala medier legitimerar gräsrötters åsikter och de i sin tur tillsammans med Jomshof legitimerar åsikter för personer som kanske är beredda att ta till våld. Detta är partitoppen mycket väl medveten om.

Kommer de att ge upp motståndet mot islam och dess anhängare? Troligtvis inte. Vi har den kulturella aspekten där islam är sprunget ur utomeuropeiska länder och dess kultur är enligt SD ett hot mot den svenska. Även ur religiös synpunkt är det ett hot och då mot det kristna samhälle som SD vill ha. Sen ett av de viktigaste skälen som är att partiet behöver en inre fiende att bekämpa och skylla på när det gäller det som de anser vara fel i samhället. Hatet mot islam och muslimer är alltså en viktig del i partiets ideologi.