Bokrecension: Hitlerkonspirationer – Om paranoida fantasier och Tredje riket av Richard J Evans

Mycket har forskats och skrivits om Hitler och hans tredje rike, men allt har inte nått fram till gemene man. Denna bokrecension handlar om vissa av de myter som spridits genom åren. Boken heter Hitlerkonspirationer – Om paranoida fantasier och Tredje riket och är skriven av Richard J Evans. Han är professor i modern historia med inriktning Tyskland. Han har skrivit en hel del böcker och då inte bara om Tyskland, nazism och andra världskriget.

Boken består av fem kapitel och det inledande handlar om Sions, vises protokoll. Detta protokoll var ett förfalskat dokument som spreds bland antisemiter runt förra sekelskiftet och fram till slutet på andra världskriget. Men fortfarande idag anses det av några som ett sanningsenligt dokument. Vi vet att Hitler och några av hans närmaste män läste det. För att förstå vidden av spridningen under Hitlers tid innan maktövertagandet 1933 så var antalet tryckta upplagor trettiotre. Protokollet låg till grund till myten om det judiska världskonspirationen.

Andra kapitlet handlar om den så kallade dolkstötslegenden. När Tyskland förlorade första världskriget började General Erich Ludendorff sprida ryktet om att de hade förlorat på grund av att hemmafronten hade svikit dom och då först och främst judarna och socialisterna. Författaren går här igenom vad som egentligen hände och den egentliga orsaken till Tysklands nederlag.

Riksdagsbranden 1933 är ämnet i det tredje kapitlet och händelseförloppet är omtvistat fortfarande. Evans har samlat olika teorier från olika författare och forskare. Vissa ansåg att nazisterna själva hade tänt på, andra att det var deras fiender. När författaren gått igenom de olika teorierna och framställt bevisen så är endast ett fortfarande trovärdigt.

Rudolf Hess, en av Hitlers närmaste män i början av partiets existens och den som han satt i fängelse med under den tiden han skrev ”Mein Kampf”. Vissa påstår att Hess även spökskrev vissa delar. Hess flög till Skottland 1941 i ett försök att förhandla fram en fred. Var detta Hess egna idé eller var det förankrat hos andra högt uppsatta partimedlemmar? Här går Evans igenom de bevis som går att tillgå.

I sista kapitlet går författaren igenom Hitlers död och de konspirationsteorier som cirkulerar runt detta. Tog han livet av sig i sin bunker eller flydde han till Argentina? Teorierna är många. En del är helt otroliga och en del är uppenbart påhittade.

Jag gillar fakta och försöker alltid att hålla mig till det. Därför är en sån här bok väldigt intressant. Riksdagsbranden är nog den jag fick mest utbyte av, men inte för att de andra var mindre intressanta utan för att man äntligen fick fakta framlagt och beskrivet på ett bra sätt. Har man intresserad så är detta en bra bok att ge sig på. Den är inte för lång, men ändå innehåller den mycket information om de ämnen kapitlen handlar om. Jag kommer med all säkerhet läsa fler av hans böcker.

Läs gärna någon annan bokrecension här