En genomgång av högerextrema sajten Nya dagbladet

Nya dagbladet dyker upp ibland i mitt flöde på sociala medier och jag ser det också bland folks gilla. Många vet inte vad det är för sajt. Ska här försöka gå igenom sidan och dess medarbetares bakgrund och jag kommer att visa att deras trovärdighet inte riktigt är som den ska.

Webbsajten startades 2012 av folk ifrån det nu avsomnade partiet Nationaldemokraterna som i sin tur var ett avknopparparti ifrån Sverigedemokraterna. Nationaldemokraterna betecknades som ett högerextremt parti och har kallats kryptonazistiskt av företrädare för Sverigedemokraterna. En av anledningarna till varför medlemmar ur SD hoppade av och bildade ett nytt partiet var att de ansåg att SD hade lämnat betydelsen av etnicitet bakom sig så etnopluralismen blev en viktig punkt i ND. Etnopluralism förklaras så här på Wikipedia

Etnopluralism är en nynazistisk ideologi som menar att etniska grupper måste leva åtskilda för att undvika påstått negativa konsekvenser av kulturell blandning. Det är en hypotetisk modell som föreslår att fredlig åtskillnad av folkgrupper skulle vara möjligt genom att nationalstater eller självstyrande regioner för olika etniskt definierade folkgrupper etableras. Genomförandet skulle kräva etnisk rensning jämförbart med apartheid.

Flera som betecknas sig etnopluralister är Nordisk ungdom och nyfascistiska tankesmedjan Motpol. En annan sajt som har samma ideologiska bakgrund som Nya dagbladet är Nya tider.

På sajtens ”Om” beskriver de sig själva som ”Nya Dagbladet (NyD) är en oberoende humanistisk och etnopluralistisk dagstidning med en antiglobalistisk hållning och ett internationellt synsätt.”. Som vi ser har de hållit sig kvar i samma ideologiska sfär som Nationaldemokraterna.

Huvudmannen och grundaren bakom Nya dagbladet är Markus Andersson. Han är tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare. Som före detta styrelseledamot i Nationaldemokraterna får man väl påstå att han hade ett visst inflytande i partiet och han styr även webbsajtens ideologiska riktning.

En av skribenterna är Lars Bern  som beskrivs av Expo som en pro-rysk konspirationsteoretiker som tror att judarna styr världen. Han beskriver finansmannen George Soros som en superskurk och som också styr den bankfamiljen Rotchild som också har judisk bakgrund precis som Soros. Bern är väldigt arg på cancerfonden och vill att man ska bojkotta dom och inte skänka några pengar till dom. Anledningen ska vara att de marknadsför sig med godis. Bern säger att socker och kolhydrater ökar risken att få cancer. Dock så säger forskningen att det går inte att svälta ut cancercellerna som behöver energi för att kunna dela på sig för får inte cellerna energi så producerar kroppen eget. Det finns inte heller några belägg för att normalt intag av socker påverkar risken av cancer eller överlevnad av cancer. Bern är också klimatskeptiker. Här dissekerar författaren Maths Nilsson Berns klimatskepticism och visar att den är helt ovetenskaplig.

En annan skribent är Karl-Olov Arnstberg som också skriver för Nya tider. På sidan Mörkläggning skriver Arnstberg att ordet antisemit är något som används för att tysta dom som kritiserar judar. Vidare i texten hittar vi ett stycke där han nämner att judarna har en dold agenda där de via Frankfurtskolan skulle rasera den ”vita mannens” makt. Som medel skulle de använda sig av att skuldbelägga de som har makten för den förföljelse och sen det folkmord minoriteter i Europa har drabbats av.

Till detta ska läggas den dolda agendan: att en gång för alla rasera den västerländska vita elitens hegemoni. Här kommer skuldtänkandet in. Europas och USAs västerländska makt- och kulturelit hade en skuld till alla jordens förtryckta. Aldrig mer skulle någon minoritet inom det västerländska majoritetssamhällets domäner behöva riskera marginalisering, förföljelse eller utplåning. Den europeiska överklassens möjlighet att förtrycka sina medmänniskor måste förstöras.

Även skribenten Dan Ahlmark skriver också för Nya tider. Han är en konspiratoriker som påstår i en annan blogg att massinvandringen är ett sätt för vänstern att få nya väljare. I Nya dagbladet säger han att utvecklingsländer har fått möjligheten att utvecklas till mer moderna samhällen och att de fått det gratis av vita. I en artikel “MENA-invånare inga offer för vit överhöghet och dominans” skyller han slavhandeln västvärlden på afrikanska slavhandlare och regeringar och han hyllar också de vita för att ha stoppat slaveriet.

De slavar, som Väst olyckligtvis förde till främst Syd- men också Nordamerika, såldes därför till européer av i största utsträckning islamska eller afrikanska slavhandlare i Afrika eller regeringar där. Dessa var tacksamma för nya kunder som komplement till den traditionella slavhandeln, som pågått i regionen i så många sekler. Dessa aspekter döljs t ex i skolans läroböcker på grund av dagens politiska korrekthet. De islamska och huvudsakligen arabiska länderna i Nordafrika och Mellanöstern har en oerhört mycket längre (och brutalare) historia gällande afrikanskt slaveri än de europeiska. Det är knappast ett motiv för att acceptera invandrare därifrån på grund av slaverifrågan.

De vita anpassade sig tyvärr och utnyttjade sederna i de länder man handlade med eller i vissa fall koloniserade. Men från och med början av 1800-talet eliminerade européerna (främst på grund av kristendomens och upplysningens inverkan) slaveriet i världen under hård opposition från självständiga slavländer och kolonialmakter, som inte var västerländska. Inga hjälpte de vita européerna med detta utan andra motarbetade istället politiken.

Tege Tornvall är ytterligare en skribent som skriver på Nya tider. Han är en klimatskeptiker som tror att istället för att världen behöver mindre koldioxid så behöver den mer.

Skribenten Isac Boman talade på den nyfascistiska Identitär ide både 2016 och 2017. Även han beskriver George Soros som en som styr världen ”Som många också känner till är Soros aktivistiskt lagd och har sponsrat många initiativ som bidrar till att bereda väg för en världsordning under storkapitalets toffla.” Dock påstår han att han inte anklagar Soros för att han är jude. Han har också låtit sig intervjuas i alt-rightpodden Red ice. Alt right förklaras här.

Nya dagbladet

I artiklarna på sajten överanvänds orden globalister, oligarker, kosmopoliter och kulturmarxister som är kodord för judar i högerextrema och antisemitiska kretsar. I en artikel om Bonniers köp av Mittmedia så känner sig Andersson nödgad att påpeka att Bonniers är av judisk härkomst. I en annan artikel påpekar de att både den nya presidenten och premiärministern i Ukraina är judar. Jag sökte på namnet Soros och fick upp 60 artiklar och i en sjättedel av dom nämns hans judiska bakgrund. Han benämns som torped, ledare för ett brottssyndikat, frontfigur för bankernas strävan för en global världsordning och hitman.

I krönikan Förintelsernas minnesdag skriver Hans Myrebro att judarna använder sig av Förintelsen för att avleda uppmärksamheten från egna förbrytelser och började göra det efter sexdagarskriget 1967

I ett slag upptäckte man i samband med detta vilken tillgång Förintelsen utgjorde som politisk och affärsmässig hävstång, samtidigt som den kunde användas för att avleda uppmärksamhet från egna förbrytelser. Det gäller tydligen att få framför allt unga människor i vår tid att få skuldkänslor över något som inträffade för 70 år sedan av människor som inte längre lever. Frågan är hur en psykolog vill beteckna ett sådant förfarande?

I krönikan ”Globalisternas mål är att göra människor till en fri handelsvara” skriver de och det handlar om den antisemitiska konspirationsteorin om att judar styr världen.

När de oligarker som styr vår värld och har ägarkontrollen i de stora företagen och bankerna betraktar marknaden…
[…]
Större delen av det svenska politiska etablissemanget har inordnat sig efter den globalistiska tänkta världsordningen och medverkar aktivt

I en annan artikel ”Bullerby-Bosse i exklusiv intervju ”Det är dags för revolution!” menar Henrik Larsson att det pågår ett folkmord på svenskar, en typisk högerextrem konspirationsteori. Han vill bestraffa de som han anser var skyldiga i en domstol i Haag. Han förklarar

Oavsett måste samtliga ställas inför rätta. Detta är för övrigt mycket enkelt: håll dem kollektivt ansvariga för alla brott som har registrerats under kod 291. Löfven och Reinfeldt skall för övrigt prövas och dömas som om de personligen hade begått dessa

Det förespråkas även repatriering i texten och krönikören anser att så länge vi har religionsfrihet så kommer assimilering vara dödfött.

Moder Svea lider i princip av syndromet ”Munchhuasen by proxy”, vilket är en mentalsjukdom som går ut på att en förälder antingen hittar på att deras barn är sjukt, eller till och med orsakar symptomen som gör att barnet blir sjukt på riktigt. Det här är precis vad etablissemanget har gjort. Särskilt beträffande den påstådda svenska ”rasismen”. Det faktum att det nu på allvar också talas om ”vitt privilegium” i Sverige bevisar vilken ulv i fårakläder mångkulturen är. Det är sålunda dags för repatriering, inte integration. För vem vill integreras med salafister och liknande? Assimilering är dessutom dödfött så länge det finns religionsfrihet.

Nya dagbladet

Sajten har inte varit så noggrann med sin källkritik eller så bryr de sig inte då de vet att deras läsare troligtvis inte heller är så noggranna. Satirsajten Medusa magazin publicerade en fejkartikel om att feminister vill att vita ska göra fler aborter. Detta snappade Nya dagbladet upp och skrev en artikel om det “Feminister uppmanar till folkmord – vill att kvinnor aborterar vita barn. Nu har de tagit borta artikeln, men innan dess hade den fått över 2000 interaktioner på Facebook.

I en annan artikel påstår Nya dagbladet att den danska politikern Michael Aastrup skulle ha varit valobservatör vid riksdagsvalet 2018, men enligt OSSE så stämmer inte det. NyD ändrade texten och skrev istället att han bevakade valet som privatperson. De friserade alltså sanningen för att kunna ge Aastrups uttalande om valet mer legitimitet.

I en artikel påstod dom att EU planerade att placera 440 miljoner flyktingar i Sverige. En annan som plockade upp detta var Katerina Janouch. Detta påstående stämmer inte och bakgrunden till detta förklaras i Metro här.

Flera personer bakom Nyd är konspiratoriker och ett av exemplen på detta är denna artikel om att icke vaccinerade barn är friskare än vaccinerade. Just detta om vaccin är ett vanligt ämne bland konspiratoriker och i detta fall skulle en rapport som drogs tillbaka och den skulle då ha bevisat att detta påstående stämde. Studien innehåller icke verifierbara fakta och detta skriver också författaren också, urvalet var för litet, inga journaler hade gåtts igenom och den var också upplagd på en sida där rapportförfattaren får betala för att få den upplagd. Så den hade alltså ingen vetenskaplig grund.

Inför ett stort evenemang uttalande den andlige ledaren Dalai Lama att flykting som kommit till Europa ska återvända och det skrev Dagens nyheter om, men Nya dagbladet påstår att DN har raderat denna artikel, men artikeln har alltid funnits där.  DN skriver om detta här.

Faktiskt.se var ett projekt av de stora dagstidningarna där de under valet skulle motverka ”Fejk news” och strax efter valet lades projektet ned, men artiklarna ligger kvar. Nya dagbladet startade tillsammans med Newsvoice en falsk Faktiskt där de spred vilseledande material.

Tillsammans med sajter som nyfascistiska Fria tider och propagandasajten Avpixlat som nu heter Samhällsnytt fick de enligt en granskning som Dagens nyheter gjorde reklampengar ifrån ett bildelsföretag där ägare tidigare gjort sig skyldig till IT-brottslighet. Företaget har kopplingar till Ryssland och Ukraina.

På sidan gör de reklam för Swebbtv:s intervju med Claes Hedberg angående hans föredrag om Olof Palme. Han tror att Palme inte blev mördad utan försvann frivilligt och dessutom att han var sjuk i aids. De har också recenserat Hedbergs bok om sin teori. Boken recenseras av Pia Hellertz som inte verkar vara en medarbetare i tidningen, men har fått flera recensioner publicerade.

De säger sig vara partipolitiskt obundna och de må de vara, men de är inte ideologiskt obundna. De är en samling konspiratoriker och etnopluralister (nyfascister) och antisemitismen finns där utan att man behöver leta så värst mycket.

2 thoughts on “En genomgång av högerextrema sajten Nya dagbladet

 1. Ingvald Karlsson says:

  Tack! Det var en ytterst klargörande och saklig artikel. Av någon anledning så dyker nyadagbladet upp i mina sökningar.

 2. Daniel says:

  Tack Polismasaren, dessa nazister kommer också upp ibland på min facebooksida, de gaggar om dessa globalister inom vapenindustrin och penningtvätt hela tiden, inget som dem kan bevisa!
  György Schwartz är en fantastisk människa, han har hjälpt massor med människor genom filantropi och valuta stabilisering. Att dem är judehatare och antisemiter finns det ingen tvekan om, de är avundsjuka på deras traditioner som jag finner väldigt intressanta och stabiliserande för familjen som är det viktigaste vi har.

  Fortsätt ditt goda arbete och låt nazisterna skämma ut sig själva med deras konspirationer.

  Mvh

Comments are closed.