Vilka är Mynttorgsaktivisterna?

Vi är ett gäng vanliga medborgare i alla åldrar, unga som gamla som har fått nog! Vi är allt ifrån studerande, förvärvsarbetare och pensionärer. Vi har återkommande tysta demonstrationer. Vi låter budskapen på våra plakat föra vår talan. […]. Vi är partipolitiskt obundna. Vi välkomnar alla men vi ber er att inte bära några politiska symboler.

Så beskriver Mynttorgsaktivisterna på sin VK.com-sida, men hur ligger det egentligen till?

Aktivistgruppen anordnar demonstrationer och manifestationer främst i Stockholm. De har vid flera tillfällen arrangerat demos tillsammans med partiet Populisterna vilket jag kommer gå igenom lite längre ner i inlägget. En av de drivande bakom organisationen är Ulrika Hallgren. Hon är även medlem i Det fria Sverige. DfS är en organisation där nazisterna Magnus Söderman (Nordiska motståndsrörelsen, Svenskarnas parti) och Dan Eriksson (Motgift, Svenskarnas parti, Info 14, Nationaldemokraterna) är en del av styrelsen. De talare de haft på sina arrangemang är bland annat antisemiten och Förintelseförnekaren Ingrid Carlqvist (förflutet i Det fria Sverige), AfS-företrädaren Lennart Matikainen, Katerina Janouch vilken jag skrivit om här.

Populisterna är ett relativt nybildat parti de har en del personer i sin styrelse som vi ska gå igenom. Deras officiella talesperson har ett förflutet i antisemitiska Partiet de fria och är en känd konspirationist och även Håkan Bergmark och Fritjof Persson är konspiratoriker. Deras ordförande Mikael Eriksson stod och talade på Mynttorgsmanifestationen den 2 december 2018 om att judarna styr världen med hjälp av påven och Vatikanen. När han nämner detta jublar publiken. Han ger sig också på George Soros som är extremhögerns favoritobjekt och han kallar honom för terrorist. Soros har judisk bakgrund. Mynttorgsaktivisterna var på plats under detta tal. Den 9/12 2018 anordnade Mynttorgsaktivisterna en gemensam manifestation med Populisterna.

Den 16/12 var det dags igen och då var talarna bland annat Katerina Janouch, Bianca Muratagic (krönikör hos nazistiska Nya tider) och Mikael Wilgert. Wilgerts tal finns återgivet här. I slutet av hans tal finns dessa rader och det handlar om den antisemitiska konspirationsteorin om att judarna styr världen.

Vi är inga extremister, vi som säger det här. Vi säger sådant som alla partier stod bakom, innan de blev övertagna av globalisterna och deras idéer. Innan dess ledare blev besatta av att frottera sig med den internationella finansiella eliten och med andra politiker internationellt som styrs av denna.

Den 27 januari 2019 var också ett samarbete med Populisterna och då talade Ingrid Carlqvist och även Mikael Wilgert.

Vid ett tillfälle (8 dec) samarbetade Mynttorgsaktivisterna med Stockholmare för ett suveränt Sverige. Denna organisation anordnade en manifestation den 3 februari där Pär Sjögren från Nordiska motståndsrörelsen talade och den 10 mars talade Julius Blomberg från samma organisation. På Stockholmare för ett suveränt Sveriges hemsida Bloggo står de ämnen de vill sätta fokus på och ett av dom är den bland nazister vanliga konspirationsteorin att det sker ett folkutbyte på grund av invandringen. Den 6 april medverkade Mynttorgsaktivisterna tillsammans med AfS och högerextrema Soldiers of Odin på en manifestation på Mynttorget ( Se bild nedan).

När vi går igenom deras Instagram hittar vi flera poster med fascistiska Nordisk ungdom.

Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna

Vi hittar också en hel del material från den Nordisk ungdom-kopplade Skandinavisk frihet.

Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna

Vi hittar flera bilder från nazistiska och fascistiska sajter som Nya tider, Nya dagbladet och Fria tider.

Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna

Det delas flitigt propaganda från Alternativ för Sverige.

Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna

Även Pär Sjögren från nazistiska och våldsbejakande Nordiska motståndsrörelsen delas

Aktivisterna har hyllat Corneliu Codreanu i en numera borttaget inlägg och Expo beskriver honom så här

Mynttorgsaktivsterna har på instagram hyllat Corneliu Codreanu, ledare för den starkt antisemitiska rumänska organisationen Järngardet, en av mellankrigstidens mest brutala fascistgrupper.

Mynttorgsaktivisterna Bild från Expo

På deras VK-sida ser det inte lika jävligt ut, men vi hittar reklam för både Nordisk ungdom och Alternativ för Sverige.

Mynttorgsaktivisterna Mynttorgsaktivisterna

Förutom att Mynttorgsaktivisterna verkar ha hjälpt AfS att dela ut valmaterial så är det två saker som sticker ut och det är att de sprider den bland nazister vanliga teorin om att invandringen leder till folkmord på svenskar och ett fotografi på klistermärken med bland annat Nordisk ungdom, nazistiska Motgift, Nordfront, nazistiska Det fria Sverige tillsammans med Mynttorgsaktivisterna.

MynttorgsaktivisternaMynttorgsaktivisterna 

Mynttorgsaktivisterna

På deras Youtubekanal skriver de att

Ps: Det enda parti förutom NMR men det stigma som råder över dem gör deras kamp svår – ibland får vi känslan av (åtminstone av att döma det som skrivs på Facebook) att folket faktiskt hellre släpper upp en IS-mördare än en medlem i NMR på talatpodiet men som sagt det enda parti förutom de ovan nämnda som verkar för ett uträde ur EU – Alternativ för Sverige behöver hjälp. Kontakta dem och ge några timmar av din tid.

De ser alltså inget problem med nazistiska och våldsbejakande Nordiska motståndsrörelsen förutom stämpel de har fått på sig. Även här uppmanar de folk att hjälpa AfS.

Att de skulle vara partipolitiskt obundna är alltså en lögn. De har starka band både till högerextrema Alternativ för Sverige och fascistiska Nordisk ungdom. De har också haft antisemiter som talare och de har samarbetat med organisationer som haft nazister som talare.

 

Läs mer om en annan högerextrem proteströrelse

Folkets demonstration – Högerextremt eller inte