Är Ultima thule nazister?

Det nationalistiska vikingarockbandet  Ultima thule rörde sig bland högerextrema grupperingar och spelade ofta tillsammans med t.ex Vit aggression vars 2 medlemmar Göran Gustavsson och Peter Rindell startade tidningen som skulle bli Storm vilket var Vitt ariskt motstånd, en rasistisk nationalsocialistisk organisations tidning. Flera band som U.T. spelade med är Dirlewanger som tog sitt namn från en tysk ss-officer Division S (nationalsocialistiskt band), nazistiska Bärsärkarna.

Den 6 juni 1987 spelade de tillsammans med Agent Bulldog, Vit Aggression och Dirlewanger på Sveriges första vit makt-konsert i Södertälje. Den 30 november 1991 spelade de på SD:s vit makt-konsert med Vit Aggression och Division S.

Deras första singel utgiven 1985 sponsrades av rasistiska Bevara Sverige Svenskt
U.T har vid tillfällen medverkat på samlingsalbum med vitmakt, nazistiska band t.ex ”No surrender” med vitmaktband som Brutal attack och Skrewdriver utgiven av National fronts skivbolag White noise records och Rock o rama som från början var ett punkskivbolag, men som gick över till att släppa vitmaktmusik.
Bruno Hansen, deras första sångare hade ett förflutet i Nordiska rikspartiets RAG (Riksaktionsgrupp) som var partiets stormavdelning(läs Sturmabteilung). Efter karriären i bandet blev han ledare för Nationalsocialistisk front. Det är fler i gruppen som har ett tvivelaktigt förflutet och en av dom är trummisen Ulf Hansen som 1983 gick med i Bevara Sverige Svenskt.
 Thules egna skivbolag har producerat musik med bl.a Midgårds söner,  ett vikingarockband vars låtar har ett nazistiskt budskap.
De har även släppt flertal album med gruppen Hel som egentligen är bandet Völund smed, varav en av medlemmarna var med i Nationalsocialistisk front och flera av deras album släpptes på det nazistiska skivbolaget  Ragnarock.
Ultima thule startade även sin egen skivbutik Cd-butiken som i början sålde skivor med bl.a nationalsocialistiska banden Heroes in the Snow, Svastika och Vit Aggression.Bandet startade också en fan club, Genom postorderverksamhet såldes tröjor, affischer och skivor med vit makt-band från de nazistiska skivbolagen Last Resort Records och Ragnarock Records.De högerextrema kopplingarna avspeglas även också på tacklistorna på skivomslagen. På Svea hjältar 1991 tackas förre ledaren för NRP:s aktionsgrupper Niels Mandell från Södertälje, Tord Hagström, ägare till Last Resort Records, samt franska Rebelles Européennes och tyska Rock-O-Rama.
Andra personer på tacklistorna är Per Anders »Pajen« Johansson, ägare av nazibutiken Midgård  i Göteborg.
Ultima thule var Jimmie Åkessons favoritband under hans studenttid och man skulle kunna säga att det var sd’s husband under den tiden när sd var öppet rasistiska och inte skämdes för sina nazistiska kopplingar. De har till och med själva erkänt att de är nazister och Emi som de låg under bröt deras samarbete.
Ultima thule
Här står killarna tillsammans med en kille med KKK-tröja
2001 tog de avstånd ifrån den högerextrema rörelsen då de klev av scenen när åskådarna gjorde Hitlerhälsningar, men redan ett år efter blev de intervjuadeNationaldemokraternas tidning Nationell idag där en av medlemmarna förklarade att han vill ha en stark ledare som t.ex Jörg Haider och Jean-Marie Le Pen.
Ultima thule har en historia i den nazistiska, högerextrema rörelsen som bevisligen fortsatt efter de tagit avstånd ifrån den. Är de nazister, sympatisörer eller bara oförsiktiga när de väljer de kretsar de rör sig i ?
De säljer fortfarande skivor med Midgårds söner som har vissa nazistiska budskap i sina texter i sin webbshop No shame.
Ett band som ligger i gränslandet mellan ”vikingarock” och högerextrem musik och vill ta avstånd ifrån den nazistiska ideologin bör väl vara försiktiga med band, skivbolag och andra kopplingar till vitmakt osv.
Ställer frågan igen: Är Ultima thule nazister? Har de sympatier till nazismen?Uppdaterad:Ultima thule har nu gjort sin sista spelning. Man blir ej förvånad över vad som skedde. Publiken skrek ”sieg heil”
Fick sagan om det nationalistiska Ultima thule ett lyckligt slut?

 

8 thoughts on “Är Ultima thule nazister?

 1. Patrik says:

  ”De har till och med själva erkänt att de är nazister och Emi som de låg under bröt deras samarbete.”
  Jag rekommenderar boken ”Den svenska Lögnen – från Ivar Kreuger till Ultima Thule” om du vill ha en mer sanningsenlig bild, då UT sparkades på grund av trummisens medlemskap i just SD. På den tiden var det komprometterande för UT att förknippas med SD, idag råder det motsatta förhållandet, vilket väl speglar vilka det idag är enklast att producera svepande halvsanningar eller rena påhitt om.

  Fullständig tacklista på Svea Hjältar lyder vidare; ”Nisse, Leif, Tord, Peter, Johnny, ubbe, Honda, SD, studiefrämjandet, Brunte, Per, våra familjer och föräldrar.”
  Hittar varken någon Paj, eller belägg för att personerna du påstår ska avtackas skulle dölja sig bakom förnamnen. Nu verkar det mer som att du är sugen på att sprida propaganda än göra en seriös granskning utifrån fakta, så jag väntar mig ingen ursäkt egentligen.

  1. polimasaren says:

   Om du läser ordentligt så ser du att det står inte att Pajen står med på albumet ”Svea hjältar” utan på ANDRA tacklistor. SD var ett parti sprunget ur den nazistiska rörelsen i Sverige så visst kan man kalla partiet för extremistiskt och Bruno Hansen var ju ledare för Nationalsocialistisk front i Nyköping så nog fanns det nazikopplingar alltid. Nån ursäkt får du inte om du inte vill ha en för att jag förstör bilden av ditt favoritband

 2. Harald says:

  Fy fan vilken vinklad ”artikel” HAHA!

  1. polimasaren says:

   Vad är det som är vinklat? Jag fick förfrågan att skriva något om Ultima thule och om de var nazister eller inte. Jag samlade på mig en del fakta, men inget visade att de var nazister, men att de rörde sig i den miljön. Vilket de också gjorde.

  2. polimasaren says:

   Varför ska jag lägga ner bloggen? Den är väldigt uppskattad av dom som vill veta om sanningen av Sverigedemokraterna och inte den polerade varianten som Åkesson och resten försöker pracka på oss.

 3. Peter says:

  Tack, du gav mig svar på frågan om Ultima Thule är nazistiska. Jag gillar delar av deras musik trots att jag är en hängiven antirasist. Nu ryker deras fåtalet låtar från min playlist iallafall, vill inte sponsra ett band som är polare med extremhögern i Sverige!

  1. polimasaren says:

   Hade de tagit avstånd på riktigt från dessa åsikter hade det varit en annan sak för alla förtjänar en andra chans. Men det kommer att avslöjas mer…

Comments are closed.