Invandrare och bidrag

Många ”invandringskritiker” påstår att invandrare kommer hit och lever på bidrag. Anhöriginvandringen är en populär grupp att attackera med detta påstående, men stämmer detta? Rimligt är ju att den som vill få sin anhörig till Sverige också kan försörja dom. Problemet blir ju att i arbetslöshetens Sverige straffas de arbetslösa invandrarna ännu mer. Detta är en annan fråga, tillbaks till huvudfrågan om anhöriginvandrarnas bidragstagande.
Från 15 april 2010 krävs det att den som lever i Sverige måste kunna försörja den anhörig den vill ha till Sverige. Då var den myten spräckt.

Det finns undantag i denna regel och det är t.ex flyktingar, minderåriga och svenska medborgare. Är det rimligt att flyktingar och minderåriga vara ett undantag?

Självklart ska vi aldrig tvinga barn att arbeta för att försörja sig, det tror jag vi alla är överens om. Flyktingar?    Detta är en svår fråga för många att svara på. För mig är svaret en självklarhet. Det handlar om värderingar. Barn ska återförenas med sina föräldrar om möjlighet finns.

Detta är ett av riksdagspartiernas dilemma för ena stunden står de för kärnfamiljens bevarande och i nästa vill de dra ner på anhöriginvandringen. Konsekvent?

När det gäller andra grupper av invandrare och deras påstådda bidragsberoende så måste man veta vilka grupper det är som invandrar.
Här ser vi kategorierna och siffrorna för 2011. Vi har redan behandlat flyktingar, barn, anhöriginvandrare så då går vi vidare. Adoptivbarn, egna företagare och gästforskare kan vi se som avklarade redan? Arbetsinvandrarna har inte rätt till några bidrag.

Kvar står endast flyktingarna och anhöriga till dom men som asylsökande får du inte samma som en svensk som går på socialbidrag utan avsevärt mycket mindre. Ett exempel är en ensamstående asylsökande som bor på en flyktinganläggning får endast 24 kr om dagen och ska räcka till kläder, sjukvård, hygienartiklar. Det är inte mycket.
Nu kommer argumentet ” invandrarna är lycksökare och kommer bara hit och lever på bidrag”. Då kan ju inte dom kategorier invandrare som är beskrivna ovanför vara en del av dom lycksökande. Vilka är det då? har inte flyktingarna tillräckligt starka asylskäl blir de ju nekad asyl och får sin asylsökan nekad.
Nästa argument ”när de får uppehållstillstånd så lever de bara på bidrag” får besvaras av en motfråga -När man söker socialbidrag är det itne ett krav på att man ska stå till arbetsmarknadens förfogande och aktivt söka arbete?
Startbidrag för flyktingar som fått uppehållstillstånd är ju också ett ifrågasatt bidrag. Efter att ha kommit med på sin höjd nån väska med personliga saker som dom flesta flyktingar har med sig så är de helt utan bohag. Säng, köksmöbler kostar pengar även om man köper begagnat. Porslin, köksredskap likaså. Detta är saker som är nödvändigt att ha i ett hushåll och detta bidrag kan även svenskar söka. T.ex ungdomar som flyttar hemifrån och inte har möbler och olika husgeråd. Argument ” Ja men invandrarna har inte betalat skatt så varför ska de få detta bidrag”. Har ungdomarna betalat skatt.

Om detta med bidrag kan man diskutera i evigheter fram och tillbaks, men låt oss då lägga känslor som avundsjuka och främlingsfientlighet åt sidan först.

Mer om försörjningsplikt från Migrationsverket 

Mar om försörjningsplikt från regeringen.se se sid 17