Citat från en antirasist

Nu skall jag bara göra ett inlägg till här innan jag går och lägger mig; var så god att lägga in ett sista ord efteråt. Om tråden inte är nerlusad med rasistiska troll när jag kollar fejjan imorgon kanske det kommer en replik då. Men här är vad som stör mig mest just nu:

Det stör mig att somliga debattörer försöker legitimera sina åsikter genom att presentera dem som vetenskap, när det vi pratar om är värderingar. Det här är problemet med pseudovetenskap, om man vet vad man vill ha kan man bevisa nästan vad som helst. Vi skulle kunna byta studier med varandra i all evighet utan att övertyga någon, för det här är inte fysik eller biologi. Det här är politik. Det här handlar om en politisk vilja, en strävan efter att skapa det samhälle man själv vill bo i och tror är bäst för alla. Eller tror är bäst för de man bryr sig om, i alla fall. Det finns inget rätt eller fel som ett grönt eller rött ljus, eller en liten pappersremsa man kan kissa på och så ändrar den färg om Malmö nyss utropats till kalifat.

Vi vill båda två olika saker med samhället, och eftersom våra ambitioner och förhoppningar står i motsats till varandra bråkar vi vid valurnorna, på facebook, och överallt däremellan. Men det ni gör med det här pratet om kriminologi, och överrepresentation, om statistik, är att konstruera en trojansk häst av objektivitet runt något högst subjektivt, era värderingar. Den praktiska konsekvensen – som man såg vid den nazistiska demonstrationen i Bollnäs – är att en grupp människor i samhället pekades ut, förfrämligades, belades med kollektiv skuld och ställdes i motsats till majoriteten.

Vi vet vad det är för värderingar som står bakom det. Vi vet vad det är för värderingar som föds av den här sortens utpekande. Det står i fullkomlig motsats till demokratins innersta väsen, tanken på alla människors lika värde. Det är unket, det är ett spöke från tidigare, mer primitiva, inkarnationer av vårt samhälle, och det är värderingar som majoriteten av alla invånare i Sverige, oavsett ursprung, tycker är avskyvärda

Björn Åkerblom 2012

Tänkvärt och bra citat som ursprungligen skrevs i en grupp infesterad av nazister diskuterandes rasbiologi, antivitism, svenskfientlighet och andra liknande nypåhittade rasistiska ord.