Antisemitism i Söders kommentatorsfält

Björn Söder, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och vice talman gjorde sig känd för ett tag sen genom att säga att varken samer eller judar kan tillhöra den svenska nationen. Det blev mycket protester runt om i Sverige och till och med utländsk press snappade upp det. Det hela slutade i att Söder hamnade i en lista som Simon Wiesenthal Center framställt med de värsta antisemitiska händelserna år 2014. Smickrande? Nej!

Som ursäkt i vanlig SD-maner påstod Söder att han var missförstådd, men hans resonemang har förankring i SD’s principprogram.

Jag har tidigare skrivit om Söders resor till Israel och vem han träffade när han var där. En högerextrem före detta politiker som har förordat folkmord på palestinier. och han har liknat de araber som bor i Israel med en cancer.

Det är inte bara Söder som har problem med minoriteter utan även partiets partisekreterare Richard Jomshof. I en intervju säger han vad han tycker om den judiska minoriteten och han svarar att så länge den är liten så är det inga problem. Vidare i intervjun får han frågan om muslimer och han tycker inte heller att de skulle vara ett problem. Han nämner siffran 20’000.

Läs mer om Sverigedemokraternas syn på minoritetsfolk.

Man tycker att en person som har varit så mycket i blåsväder på grund av antisemitism borde vara försiktig i framtiden och då särskilt när man är med i ett parti som försöker tvätta av sitt bruna yttre för att få en mer polerad bild av partiet. I en status där han delar ett fotografi på en man som håller i en sten hittar vi denna kommentar

Kommentarer har vid skrivande stund fått vara kvar i i en vecka.

Detta är en vanlig antisemitisk konspirationsteori där judar beskylls för den invandring vi har i Sverige. Den ”massinvandring” som de i hans parti anser vara havererad. Googlar vi orden judar och massinvandring får vi resultat från sidor som nyfascistiska Fria tider, antisemiten Jan Milld, Flashbacktrådar som ”Judarna som står bakom massinvandringen i Europa” och ”Mäktiga judar bakom massinvandring?”. I trådarna flödar antisemitismen.

Statusen

Personen som kommenterar är den före detta vice ordförande i SDU Värmland. Jonsson stoltserade i det nazistiska Svenskarnas partis tidning Realisten om hur han blev nazist.

Det kanske dags att ta fram kängorna igen Söder. Med tunga skor kan du kanske klara dig i kommande blåsväder.