WaffenSS-frivillig fostrade dagens nazister

Jag har tidigare skrivit om fascistledaren Per Engdahl (Nysvenska rörelsen) och hans artikel i Vägen framåts aprilnummer 1979 där han ger rådet att sluta upp att prata om rasbiologi och istället prata om kultur. Jag har också skrivit om den italienske högerextremisten Mario Borghezio som föreläser inför franska fascister om att ha en politik utåt, men att ha samma ideologi under ytan som de alltid har haft.

Flera tidiga medlemmar i Sverigedemokraterna hade ett förflutet i tidiga nazistorganisationer och partier och bland annat Gustav Ekström som var frivillig i WaffenSS. Ekström var revisor på både riksnivå och i Malmösektionen. Andra som hade ett förflutet var Gösta Bergqvist som var sekreterare i SD Malmös första styrelse och Erik Walles som hyllade nationalsocialismen i en krönika SD-kurirens föregångare Sverigekuriren och som efter sin död prisades i samma tidning för sin kunskap.

Ingemar Somberg gick med i WaffenSS som frivillig och slutade som SS-Unterscharführer vilket motsvarar furir. Franz Schönhuber, ni vet han som stod bredvid Sverigedemokraten Björn Söder på det nu berömda fotografiet hade samma rank. Somberg tjänstgjorde i bland annat i Division Wiking och Division Nordland. Han avled 2003 av sviterna från sin diabetes.

1998 skrev han en nyårskrönika i den nationalsocialistiska tidningen Wärendsbladet där han uppmanade dagens nazister att ändra sin stil.

Det är inte som på 30-talet (…) Tänk därför på att nazisymboliken från 30-talet inte är gångbar längre och dessutom straffbar (…) Min förhoppning inför 1999 är att alla kan samlas under en sammanhållande ledning och bakom ett icke enbent partiprogram. Låt oss sammanställa ett tusenfota program där inte främlingshat och vit makt är det enda viktiga, bredda därför argumenteringarna till alla områden. Till er unga vill jag bestämt vädja: Häng in uniformen, ställ ifrån Er ölburken och sluta skråla om judeslakt. Måste ni marschera så gör det i takt. Ni framhäver inte den vita rasens överlägsenhet genom att gå som en fårskock.

Som ni ser så uppmanar han klart och tydligt dagens nazister att förändra sitt utseende utåt och istället precis som t.ex Sverigedemokraterna gjort rensat demonstrationstågen på störande element som skinnskallar med nazisymboler. Detta gjorde den dåvarande partiledaren Mikael Jansson redan 1996 då han införde det så kallade uniformsförbudet vilket vi kan se här i form av en notis i SD-bulletinen septembernummer 1996.

waffenss

Wärendsbladets redaktör Nils Rydström fortsatte efter att bladet lagts ner skriva i Nordiska rikspartiets tidning Solhjulet och det var väl egentligen till denna skara som Wärendsbladet var riktat. 1996 blev Rydström 1996 blev Rydström vice ordförande i Sveriges nationella förbund. Rydström avled 2009.

I ett nummer från 1963 skrev den blivande NRP-nazisten Vera Lindholm i Wärendsbladet. Dock var hon vid tidpunkten gift med Sven Olof Lindholm. En annan som figurerade i bladet var Curt Linusson, tidigare medlem i både Nordiska rikspartiet och Nationalsocialistiskt front, men är idag medlem i Nordiska motståndsrörelsen.  Man kan läsa en intervju med honom om hans försök till att bilda ett parti, Legion Wasa.

Ingmar Somberg i äldre dagar från tv-serien Svenskarna som stred för Hitler. Den svartvita bilden som visas som bild på Facebookdelningen är ifrån samma serie, men är från Sombergs tid som WaffenSS soldat.

1 thought on “WaffenSS-frivillig fostrade dagens nazister

Comments are closed.