Trovärdigheten hos samhällsdebattören Katerina Janouch

Katerina Janouch, författare och samhällsdebattör har varit i hetluften flera gånger efter en hel del kontroversiella uttalanden. Ska med detta inlägg försöka visa att hon väldigt ofta är ute och snurrar och även visa vilket sällskap hon omger sig med. De som följt henne har märkt att hon radikaliserats, men jag vill varken kalla henne för puckad eller nazist. Men att hon inte är den hon var för några år sedan är klart. Går vi tillbaks till 2014 hyllade hon Brevbärare mot rasism för att de vägrade dela ut SD:s valsedlar.

Katerina Janouch

Hon har alltså gått från att vara emot SD till att vara en del av den ”Sverigevänliga” rörelsen. Vid valet 2018 ställde hon upp för Medborgerlig samling, men på grund av hennes uttalanden och ”sällskap” ute på högerkanten vid manifestationer tog de slutligen avstånd från henne. Jag skriver slutligen för att hon har varit radikaliserad länge och var det också när hon bestämde sig för att kandidera för dom och detta visste de om.

Janouch har sin egen blogg där hon alltför ofta slirar på sanningen, medvetet eller inte. Ett falskt rykte om att EU vill placera 440 miljoner flyktingar/invandrare i Sverige spreds inte bara av henne utan också av hatsajten Avpixlat och antisemitiska sajten Nya dagbladet. Det handlade om en studie där Sverige ansågs kunna ha kapacitet för 440 miljoner människor på grund av sin stora areal. Detta plockades upp av allehanda rasistsajter som att vi skulle få nästan en halv miljard flyktingar. Det är nästan i stil med Åkessons svärmors räknefel i riksdagen. Läs mer om detta här.

2018 skrev hon ett inlägg där hon påstod att Miljöpartiet stod bakom namninsamling för att kunna beslagta bostäder och ge dom till flyktingar. Inte heller detta var sant. Tyvärr fick inlägget ytterligare spridning i år trots att hon gjort en rättning. Läs mer här.

I ett Tweet förra året ville hon att FI skulle hamna under 4%-spärren och åka ur riksdagen. Man kan ju åtminstone kräva av någon som ställer upp i valet vet vilka partiet som sitter i Riksdagen.

Katerina Janouch

I början av 2019 skrev Janouch på sin blogg att en skola i hade beslutat att ställa sin årliga resa till Auschwitz på grund av påtryckningar från muslimer. Problemet var att skolan hade inte arrangerat några resor dit på tio år. Läs mer här.

Vid ett tillfälle påstår hon att bokaffärskedjan Pocket shops slutat sälja hennes böcker vilket inte är sant. De säljs fortfarande, men som inköpschefen säger

helt på egen hand skjutit sitt författarskap i sank så att kunderna inte längre efterfrågar hennes böcker i samma utsträckning

Hon drar sig inte för att kalla andra människor som hon då anser vara politiska meningsmotståndare för vägglöss. Här är två Tweets som visar hennes reaktion på att hennes böcker inte skulle ha sålts av Pocket shops.

Katerina Janouch

Läs mer här.

Ett annat exempel på när hennes gärningar fått konsekvenser var när hon twittrade en bild på Rossana Dinamarca sittandes på Medborgarplatsen med texten ”Trappan är mer effektiv än Tinder”. Detta fick Viking Line att avsluta samarbetet med henne. Hon var med i en expertkommitté som skulle  bidra till att öka tryggheten ombord på deras färjor. Hon blev också polisanmäld för inlägget. Läs mer här.

När vi ändå talar om datingsajten Tinder så har Janouch ett konto där fast hon har dragit av några år på sin ålder. Vid tidpunkten för Aktuellt fokus avslöjande så stod det på Tinder att hon var 48 och hon var egentligen 53 vid detta tillfälle. Det är absolut inget olagligt med att frisera åldersuppgifter när man vill träffa en partner. Kanske lite korkat, men det är ett stort hyckleri när den av de grupper hon ger sig på mest är ensamkommande flyktingbarn som hon påstår ljuger om sin ålder. Läs mer här.

Hon fick också för sig att Helsingborg har en minaret på sin profilbild på Twitter. Bilden nedanför Twitter är en bild på Helsingborgs rådhus vilket jag själv tycker är en väldigt vacker byggnad.

Katerina Janouch
Helsingborg_Rådhuset

I en tv-intervju i tjeckisk tv kom Janouch med flera påståenden vilka flera visade sig inte stämma. Det handlade om alltifrån att hon påstod att 77 procent av alla ensamkommande flyktingbarn ljög om sin ålder till att våra pensionärer inte har råd att äta på grund av invandringen. Hon påstod också att svenskar känner sig mer otrygga och att de beväpnar sig. Detta stämmer inte heller. Otryggheten ökade lite mellan åren 2015-2016, men under perioden 2006-2016 har otryggheten minskat med fyra procentenheter från 29% till 25 %. Andelen som skaffade sig vapenlicens låg ganska still och gick faktiskt ned 2016. Läs mer här.

Hon påstod i ett inlägg att stora delar av Göteborg var en så kallade No go-zon vilket Göteborgs polischef avfärdade direkt på sin Twitter: ”Nej bilden av Gbg i Katerinas artikel stämmer inte alls. Det finns bekymmer som man inte ska blunda för i Gbg (och i Sverige) men nyanserna försvinner (tyvärr) när polariseringen gör att debatten tar foliehattskaraktär.” Läs mer här.

Några av hennes värre uttalanden kom i samband med att maskerade nazister och fotbollshuliganer misshandlade människor. Hon kallade barn och ungdomar för gatuslödder och hejade på förövarna.Hon ångrade senare sitt utspel och ordval, men frågan är om hennes ordval ändå menade då hon gått längre än så i sin radikalisering.

Katerina Janouch

I ett Twitter skrev hon att hon ville sätta politiska motståndare i arbetsläger. Det luktar inte demokrati om det samhälle hon förordar.

Keterina Janouch

Läs mer här.

I takt med att Janouch gett sig in i debatten så har hon också börjat röra sig ute på demonstrationer och manifestationer och hon har talat på flera av dom. Vilka som ligger bakom och vilka medtalare hon har verkar inte ha bekommit henne förrän någon påpekat det för henne.

I maj 2018 gick gick hon tillsammans med bland annat Nordisk ungdom på något som kallades Tillsammans med Sverige.

Den 2:a december 2018 så var hon talare på en manifestation mot FN:s Global Compact For Migration. Fler av dom som var på plats hade kopplingar till högerextrema Alternativ för Sverige, fascistiska Nordisk ungdom, nazistiska Nya tider.  De som stod bakom manifestationen var det nya partiet Populisterna som består av antisemiter och konspirationsteoretiker. Direkt efter Janouchs tal kliver Mikael Eriksson upp och påstår att judar ligger bakom den påstådda massinvandringen. En vanlig antisemitisk konspirationsteori. Andra som talade var AfS’s Lennart Matikainen. Läs mer här.

Den 8:e december delade hon talarstol med Lennart Matikainen, Adam Berg och Joakim Isheden från AsF. Läs mer här.

I en senare manifestation skulle företrädare för den våldsbejakande och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tala och efter att det påtalades för henne flera gånger så ställde hon in. Läs mer här.

Innan hon blev känd som samhällsdebattör så hade hon ett företag som Gerpla och när bolaget gick i konkurs 2008 visade det sig att hon hade 20 miljoner i skulder. Med tanke på att det registrerades 2005 så måste de har legat på ordentligt.  Enligt revisorn handlade det mycket om

 • Ägaren har tagit ett otillåtet lån, i strid med aktiebolagslagen
 • Bolagets aktiekapital är förbrukat och kontrollbalansräkning borde ha upprättats
 • Slarv med kvitton och bokföring

Det här är alltså en kort beskrivning av Katerina Janouch. Det handlar om korkade uttalanden och påståenden, lögner och samarbeten med högerextremister. Det är inte heller så konstigt att hon gör allt för att samla in swishpengar. Är hon trovärdig? Avgör själva.

Fler artiklar om Katerina Janouchs lögner och felsteg

Utgivaren: Nej, Katerina Janouch, vi sprider inte lögner. Men det gör du 

Högerextremister fejkade afghanska sexhot – spreds av Katerina Janouch 

Här försvarar Katerina Janouch mordhot mot lärare istället för yttrandefriheten

Det finns inga ”retroaktiva barnbidrag”

Angående Katerina Janouchs ”radikaliserade barn”

Katerina Janouch har fel, brottsligheten har inte ökat i Bromma sen 2008

5 thoughts on “Trovärdigheten hos samhällsdebattören Katerina Janouch

 1. Pia Lerigon says:

  Intressant artikel. Jag är inte förvånad.

  Det jag funderar allra mest på är VARFÖR Katerina Janouch bytt sida.

  Det är nämligen enkelt att ta till sig information som stödjer det man själv redan tror på. Människor som byter ställning radikalt är därför extremt intressanta att studera. Vad fick dem att ändra åsikt?

  Vet du vad som hände i Katerinas fall?

  Hälsningar: Pia

  1. Polimasaren says:

   Vet ingen direkt förklaring till hennes förvandling. Men det cirkulerar en hel del lögner och myter i den ”Sverigevänliga” rörelsen precis som i alla andra högerextrema rörelser både i nutid och i historien. Det är det de lever och frodas på. Vi vet också att en viss andel människor har lättare att tro på konspirationsteorier och just SD-sympatisörer är ju överrepresenterade både när det gäller de som tror på dessa teorier och som har en skev världsbild. Kanske är Janouch en av dom? Sen är ju Swishdonationer en bra inkomst och Janouch har ju problem med kronofogden.

   https://www.etc.se/inrikes/konspirationsteorier-vanligast-bland-sd-valjare
   När jag säger skev världsbild så tänker jag på Staffan Landins undersökning
   https://www.aftonbladet.se/tv/a/259902
   https://www.aftonbladet.se/tv/a/259111/staffan-landin-om-hur-sverige-mar-de-flesta-tror-att-det-ar-samre-an
   Sen är ju frågan om det handlar om hönan eller ägget när det gäller negativ människosyn. Är det människosynen som får dom att rösta på SD eller är det SD-sympatierna som gör att de får en dålig människosyn.
   https://www.svd.se/studie-sd-valjare-har-negativ-manniskosyn

   1. Pia Lerigon says:

    Tack för svaret. Jag kunde bara se filmen med Staffan Landin då de andra var låsta men det var ett mycket intressant inslag.

    Jag tror att SD-väljarnas skeva verklighetsuppfattning beror på att SD aktivt pumpar ut mängder av felaktiga och överdrivna artiklar med syfte att folk ska misstro alla övriga politiska partier och börja sympatisera med SD istället.

    De väljare som redan tenderar att tro åt det här hållet tar lättare till sig informationen eftersom den är i linje med vad de redan tror. Det finns dessutom studier som visar att de flesta SD-anhängare är lågutbildade. Ju högre utbildning du har desto mer drillas du i källkritik och självständigt tänkande, vilket förklarar varför det är de med lägst utbildning som går på SD:s propaganda.

    Nu har vi dock ett annat problem med de människor som lyssnar på SD:s propaganda. De har börjat ifrågasätta den statistik som ges ut av Statistiska Centralbyrån. Det hjälper alltså inte att berätta att det var 35.000 som fick asyl i Sverige år 2017 för deras argument är att staten medvetet ljuger.

    Ja, då är frågan varför Katerina Janouch som från början värnade om invandrarna bytte ställning? Hon borde inte höra till dem som tar till sig SD:s propaganda eftersom de åsikterna inte låg i linje med vad hon från början tyckte. Vad fick henne att ändra sig?

    1. Är det så att hon hela tiden varit emot invandrare och mörkat vad hon egentligen tyckte och tänkte?

    2. Är det så att hon hade många i sin omgivning som trodde på SD:s budskap och som övertygande henne om detsamma?

    3. Är det så att det ligger kommersiella intressen bakom? Det är inte ovanligt att människor byter åsikt för att de får betalt. Du skriver att hon hade skulder och tjänar pengar på sitt Twitterkonto. Samtidigt säljer hennes böcker betydligt sämre än tidigare. Å andra sidan har hon har flera gånger uttalat sig positivt för Ryssland och hävdar att gärna ser en rysk invasion av Sverige. Vi vet att Ryssland lägger ned enorma summor på att påverka människor via sociala media runt om i världen. Kan de rent av ha betalat Katerina för att ljuga?

    4. Är det är så att det är en längtan att stå i centrum som är anledningen? Katerina har rönt stor uppmärksamhet med sina extrema åsikter och har många trogna anhängare. Makt kan vara berusande och göra att människor tar konstiga beslut. Ju mer överdrivna och vinklade artiklar hon skriver desto fler delar dem.

    Det vore därför intressant med en mer ingående analys av Katerina och hur det kom sig att hon bytte åsikt.

 2. David Reynolds says:

  Hon har nog vaknat upp precis som jag efter 22år som sosse. Jag röstade SD i valet. Övriga partier jobbar åt utlandet. Globalisternas herravälde , EU makt.. Osv osv.. Handgranater, skottlossningar, gruppvåldtäkter.. Och sossarna fyller på.. Jag testade folktandvården idag. Som medborgare och fattig har jag inget skyddsnät i detta privilegierade land. Men papperslösa får allt. Vad är vitsen med att födas här. Varför vill man som svensk bilda familj i ett land där politiker plundrar befolkningen. 26 miljarder kostar Afghanska medborgare skattebetalare varje år. Afghaner som klagar på hur främlingsfientliga vi är. Sedan kör en Uzbekistan över en flicka. Katerina har fått nog precis som jag. Jag röstar aldrig mer socialdemokraterna. Ett arbetarparti som är ett invandrarparti. Sverige för svenskar. Och SD är ett parti som vill värna Sverige. Afs oxå. Och muslimer borde åka hem och fixa sina egna länder. Här råder svensk kultur och den är minoritet i världen jämfört med arabisk.

 3. Polimasaren says:

  Du tar alltså en uzbekistansk medborgare och för över det på alla afghaner? De tillhör ju inte ens samma land och sen är det en grav generalisering att ge en stor grupp människor skulden för en människas gärningar. Kanske är vissa ändå rasistiska ?

  Globalister brukar vara extremhögerns synonym för judar. Sen har aldrig ultranationalism, fascism eller nazism aldrig varit lösningen på några problem.

Comments are closed.