Tino Sanandaji vinklar om ensamkommande

I en status skriver nationalekonomen Tino Sanandaji om de afghanska ensamkommande flyktingbarnen följande…

Förra året kom drygt 1500 ensamkommande från Afghanistan, redan det en hög siffra. Förra veckan kom ca 1400 ensamkommande från Afghanistan. Enligt UNAMA är antal som dör av våldet i Afghanistan i år samma som det var förra året. Har någon gett en förklaring på hur exakt kriget i Syrien nästan femtiodubblade antal ensamkommande från Afghanistan?

Siffrorna stämmer, men Sanandaji väljer att bortse det faktum att i januari 2014 beslutade Migrationsverket att det som sker i Afghanistan inte längre kan klassas som en väpnad konflikt. Det året blev det dödligaste året sen 2009 när de började med denna statistik

Flyktingar från Afghanistan är den näst största gruppen med 19% av det totala antalet asylsökande.

LÄGET I LANDET: Krigsdrabbat sedan decennier. Stridigheterna mellan regeringstrogna styrkor och beväpnade upprorsgrupper har slagit hårt mot civilbefolkningen.– Många av offren är civila som kommer i vägen för bomber. Rena attentat är också vanliga, då civila sprängs i bitar av talibanerna och IS, säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson. Rättssystemet är svagt och skyldiga straffas ofta inte. Etniska och religiösa minoriteter har en utsatt situation. Säkerhetsläget varierar dock inom landet.

Varför Sanandaji försöker förminska det som sker i Afghanistan vet jag inte.

1 thought on “Tino Sanandaji vinklar om ensamkommande

Comments are closed.