Bokrecension: Fascismen och nazismen i Sverige 1920-1940

I många böcker om den svenska tidiga nazismen så ser man källhänvisningar till författaren Eric Wärenstams böcker och det finns anledningar till det. Till denna bok har Wärenstam fått tillgång till ett flertal både statliga och privata arkiv. Det är en ordentlig genomgång av både fascistiska och nazistiska organisationer och partier såväl som huvudpersonerna i dessa rörelser och deras propagandakanaler. Både kända nazister och deras partier som Birger Furugård (Svenska nationalsocialistiska partiet), Sven Olof Lindholm (Nationalsocialistiska arbetarepartiet) och Per Engdahl (Svensk opposition/Nysvenska rörelsen) nämns, men även personer som Carl Ernfrid Carlberg som låg bakom både Gymniska förbundet och Samfundet Manhem. En annan organisation som tas upp är Riksföreningen Sverige Tyskland som existerade enbart för att arbeta för att ge en bättre bild av Nazityskland i Sverige.

Förutom de största partierna som egentligen inte alls var så stora så bildades det ett flertal små som mer eller mindre lades ner efter ett tag. I andrakammarvalet 1936 tog NSAP endast 17’000 röster. Det var som att varje liten nazistledare ville starta ett eget parti. De ledande nazisterna var inte ett dugg bättre då även de startade nya organisationer efter att de tidigare partierna splittras på grund av t.ex bråk Boken slutar med ett kapitel om antisemitism och Sions vises protokoll. För alla som inte vet vad detta protokoll är för något så är det ett förfalskat dokument från förra sekelskiftet som användes som källa för påståendet att judarna skulle ta över världen.

Jag har verkligen sett fram åt att läsa denna bok och jag blev inte missnöjd. Även om jag har läst en del böcker om tidig svenska nazism så innehöll boken en del ny fakta för mig. Jag har även Wärenstams ”Sveriges nationella ungdomsförbund och högern 1928-1934” oläst i min bokhylla som handlar om SNU innan de blev nazianstrukna och Högern (dåvarande Moderaterna) bröt med förbundet.

Liknande böcker:

Nazismen i Skaraborgs län 1930-1945 av Henrik Dammberg

Nazismen i Sverige 1924 – 1979 av Helene Lööw

Svensk överklassnazism 1930 – 1945 av Karl N.A. Nilsson

Precis som i den första recensionen kommer jag att rekommendera andra böcker i samma tema. Jag har flera om svensk tidig nazism, men har valt dessa först och främst för att jag finner att de gav mest och framför allt så krävs inga förkunskaper i ämnet.