Sverigevännerna och klassen i Angered

Har hängt i en diskussionsgrupp på Facebook ett tag där ett gäng SD-sympatisörer och körnkraftsivrare håller till. Inte allt för sällan kommer de med argument som är så dåliga att deras kusiner i Amerika skäms. Deras kunskaper om historia och politik är rent krasst sagt urusla. Väldigt ofta möts man av ovårdat språk, epitet som man inte ger sin fiende ens en gång och deras favoritargument verkar vara skrattemoji.

När jag såg en status kunde jag som jag brukar inte låta bli att kolla upp om det som de påstod var sant. Var de det den här gången? Nej. Bilden föreställer ungdomar, ett par barn och en lite äldre man och det påstås att det är en klass ifrån Angered.

Han till längst upp till höger heter Ramsis Assal, och han höll en föreläsning i Kristianstad och de andra som är med på bilden är sådana som hade varit på föreläsningen. Han blev årets pedagog 2019. Det är alltså ingen skoklass. Bilden har använts många gånger och då med ett antal namn på skolor. Den har till och med använts i Tyskland. Citatet nedan är från Nyhetsbyrån Järva.

Ramsis James Assal , 34, är föreläsare om tro, personutveckling och droger samt arbetar som fritidsledare på ungdomsgården Blå Huset i Tensta. Moosa Assal, som det namn de flesta känner honom vid, driver även det populära Instagramkontot ”medinastudenten” där han också förmedlar empowerment. Olika engagemang som lett till en nominering som Årets folkbildare på Förortsgalan 2019.

I Expressen skriver Bilan Osman om hans arbete mot gängvåld och kampen mot terrororganisationen IS. Moosa är Ramsis smeknamn.

Samhället har misslyckats med att förhindra tragedierna som uppstår i kölvattnet av skjutningarna. Just därför är lokala eldsjälar, som Moosa, så viktiga. De finns där, frågar och bryr sig. För vissa ungdomar är dessa personer de enda vuxna i deras liv. Moosa var en av de första att varna för IS och en av de första att varna för gängvåldet. Han gör det samhället borde göra – men utan lön.

Kritik har riktats mot Moosa, men i Expressenartikeln ifrågasätter Bilan detta och menar att den är ogrundad och felaktig. En av dom som kritiserar Moosa är Magnus Ranstorp vilken Aftonbladet har granskat här.

När det gäller bilden och vissa kommentarer där den har delats så förstår de flesta att den är ett skämt, men spydiga kommentarer och en hets mot dessa människor är vanligt förekommande. Extremhögern gör allt för att hetsa på ”dom”.

Jag har skrivit flera artiklar om Myter och motargument. Kan också rekommendera sajten Motargument som i många år har granskat extremhögern/Sverigedemokraternas påståenden och skrivit sanningen om saker och ting.