Sverigedemokraterna och moskébranden 1993

 

 

14 augusti 1993 strax före klockan 12 på natten stod Trollhättans moské i lågor. Det skulle visa sig att branden var anlagd. De 3 ungdomar som låg bakom dådet hade kastat in en bensinbomb, en så kallad Molotov cocktail genom ett fönster på moskén. De tre unga männen hade suttit och druckit öl tidigare under kvällen. Inspirerade av de brandattentat mot flyktingförläggningar i Tyskland som skett nyligen började de prata om att bränna ner moskén. Väl där efter att ha införskaffat flaska och bensin kastade den artonåringen flaskan in genom ett fönster. Han och de andra två den sextonårige och sjuttonårige sprang därifrån. Jag har valt att med tanke på deras låga ålder kalla dom för just hur gamla de är.

Skadorna på moskén var omfattande, väggarna var skadade och taket hade rasat in. Så här står det i domen

Byggnaden hade ett värde över 3 miljoner och attentatet beskrivs så här ”Innebär ett angrepp mot den grundlagsfästa religionsfriheten och den har orsakat stor kulturell och ekonomisk skada”

Den 16-årige försökte efteråt att tända eld på den Orientaliska katolska kyrkan, eller ”den kyrkgrej som brukades användas av utlänningar” som han kallade den, genom att kasta in ett brinnande papper genom ett trasigt fönster, men pappret självslocknade.

Två av de tre unga männen hade varit i klammer med rättvisan före mordbranden och det handlade om misshandel och olaga knivinnehav, vilket kanske inte anses vara så stora brott.

Deras motiv till moskébranden var att de ville visa politikerna att det fanns ett missnöje med invandringspolitiken och två av personerna hade kopplingar till ett idag riksdagsparti. Den 16-årige var en sympatisör medan den äldsta hade varit medlem i partiet sen 1 1/2 år tillbaks och då även aktiv med bland annat delat ut flygblad och deltagit i mötet med partiet. Detta har de båda uppgivit vid förhör och jag bifogar två skärmdumpar från domslutet

 

De två äldsta av killarna fick fängelse 6 år och 6 månader respektive 2 år och sex månader, medan den yngsta blev överlämnad till Socialnämnden för vård på grund av hans unga ålder.

Här är kopior på domarna för de tre. Namn och övriga personuppgifter är suddade då det intressanta är endast gärningen och kopplingen till ett visst parti.

 

 

 

Bildkälla: Wikipedia På bilden är den nya moskén som byggdes ännu större på samma ställe som den gamla

Anledning till varför det här blogginlägget skrevs är att denna händelse bara nämns i förbifarten och inte finns någorlunda dokumenterat på nätet någonstans. Det här är ingen exklusivt scoop utan de som granskat SD har vetat om det här.

 

UPPDATERING:
Den äldste gärningsmannens farfar  var en ökänd nazist och frivillig i WaffenSS under andra världskriget. Han dog på östfronten 1941 och hade då fått graden SS-Schütze.

10 thoughts on “Sverigedemokraterna och moskébranden 1993

 1. Silvio Fumei says:

  Vad som kan nämnas är att en av de inblandade i denna mordbrand även blev dömd för mord på sin flickvän 2013. Han är även dömd för misshandel flertalet gånger varav en gång så allvarligt att personen fick bestående men efter att personen ifråga hoppat jämfota på offrets huvud flera gånger.
  Detta är vad SD-folket i Trollhättan såg upp till under 1990-talet och han, tillsammans med flertalet personer med liknande beteende, idoliserades av många ungdomar p.g.a. deras rasistiska och våldsamma handlingar och idéer.

  1. polimasaren says:

   Jag har tyvärr ingen koll på om dessa personer fortfarande har med SD att göra, men det visar att en viss kategori människor drogs sig till partiet. 2 av dessa personer spelade även med i band, Har du någon vetskap om vilka band de spelade i? Har försökt att hitta något om det. Bifrost var ju ett skivbolag startat av folk ifrån SD Trollhättan, men det var väl först -94 och då satt dessa i fängelse. Kanske är fel ute, men min gissning är att de spelade någon form av vitmakt-musik.

   1. Silvio Fumei says:

    Har tyvärr ingen koll på vad de spelade, eller vilka band de spelade med. Jag vet bara att man hade ett antal ”dispyter” med dessa personer i Trollhättan.
    En liten ”rolig” detalj, som inte har med de personer i ditt inlägg att göra, är att en av de mer framträdande personerna inom SD Trollhättan, där han numera är avsatt från sina uppdrag, jobbade för de personer han absolut inte ville ha i landet. Känns lite konstigt att en person som inte vill ha invandrare i landet och anser att invandrare bara snyltar på samhället, arbetar och får lön från just dessa personer. Dubbelmoral på högsta nivå.

 2. Max says:

  Mycket intressant artikel. Människor tenderar på att glömma bittra händelser i historien, vilket är ett ödesdigert misstag. Vad ska kommande generationer säga om oss, om vi glömmer nämna dessa.

  1. MA says:

   Du menar händelser som Socialdemokraternas rasbiologiska institut och de tvångssteriliseringar som dåvarande S-regering ivrigt sponsrade. Eller menar du dåvarande VPK dagens V som hade nära kontakter med Stalins Sovjetunionen och DDR under en tid då kommunismen skördade långt fler offer än vad Nassesvinen gjorde under hela ww2. Eller detta kanske är saker som du till skillnad från mig fick lära dig om i den Svenska grundskolan?

   1. polimasaren says:

    Skulle detta vara ett försvar av vad Sverigedemokraterna gör och står för? Dom var dumma och då får SD också vara dumma?

 3. Timo says:

  MA har inget försvar än att börja attackera S och VPK för att avleda kritiken! Sorgligt att folk inte har mer civilkurage än så! Städa framför egen dörr vilket både S och V har gjort! Det har SD och deras nazistiska bröder och systrar långt kvar till!

Comments are closed.