Fejkad rasistisk propaganda

Det har börjat spridas det en bild en bild där det bränns en svensk flagga. På bilden är även en kommentar med från en person, men den personen existerar inte. Finns ej skriven i Sverige enligt Ratsit.

Bilden på flaggbrännaren är över 4 år gammal och verkar härstamma ifrån Bangladesh. Här är en Googlesökning på bilden och som vi ser så är det välanvänd av islamkritiker och även av rasistiska bloggar. Med TinyEye-sök så får vi även resultatet i kronologisk ordning och vi ser att första gången bilden används var i maj 2010. Bilden har även använts i kollage på rasistiska sajter som Exponerat tidigare.

Googlar man namnet får man 5 träffar. Första träffen är en sökning på namnet på Facebook som visar att det inte finns någon profil med det namnet. Den andra är en Facebooklänk till en profil som nu är borttagen. Det finns alltså ingen sådan profil kvar på Facebook så det går inte att kolla om den är fake eller inte. De intressanta träffarna är de nästkommande. Den första av dom är på en FB-grupp Swedish-Americans for Sverigedemokraterna. Skärmdump finns i slutet av inlägget. Den nästa är den som är mest intressant då den sista enbart är ett skräpsvar och det är alltså källan till denna bild. Bilden härstammar från Politiskt  inkorrekt’s FB-sida som är föregångaren till den SD-nära bloggen Avpixlat.

Skärmdumpen på Facebookprofilen som är raderad som skulle tillhöra personen som inte finns med bilden som är över 4 år gammal har alltså sitt ursprung från SD-sympatisörer vilket inte förvånade mig ett dugg då det brukar vara därifrån eller från nazistiska Svenskarnas partis sympatisörer dom gånger jag tittar upp saker. Det är valår och under en månad kvar så det kommer komma mer. Detta är troligtvis något påfund av de som tror sig tjäna på att invandrare och muslimer smutskastas. Vi såg det strax före valet 2010 och nu sist vid EU-valet. Vi har även sett detta när andra partier har haft någon form av kris som tex Juholts kris som föranledde hans avgång. Då dök det upp flera statusar som spreds och som skulle ragga sympatier till ett annat väldigt nytt riksdagsparti.

Ska vi låta bli att sprida falsk propaganda? Ska vi vara kritiska när nästa liknande sak dyker upp för det kommer det att göra?

Swedish-Americans for Sverigedemokraterna

Politiskt inkorrekt

 

Notera det antal delningar av personer som misslyckades med att vara källkritiska och svalde denna historia. Bland kommentarerna ser vi flera personer som påpekar att det är påhittat, men jag tror inte de kommer att lyckas få någon på andra tankar..tyvärr