Sjunker hatsajternas popularitet?

Idag släppte LO sin granskning av hatsajternas interaktion med sociala medier. Den visar att delningar med sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria tider har minskat drastiskt senaste halvåret. Vi måste nog ta i beaktning att detta är inte en hundraprocentig mätning på deras trafik då mycket av deras sidvisningar kommer direkt från sajterna. De läser alltså på plats och inte via delningar på t.ex Facebook. Enligt LO:s undersökning ska interaktionen mellan sajterna och sociala medier ha minskat med 74% sedan november.

Källa: Rasistsajter tappar stort på Facebook

Alexa är en mätinstrument där man kan se trafiken till olika sajter och där ser vi också en minskning av trafiken till dessa sajter. Alexa är inte heller en hundraprocentig mätning, men de båda mätningarna tillsammans visar iallafall ett trendbrott. Hur stor den är svårt att veta.

Först ut är Avpixlat

Exponerat

Fria tider

och sist den islamofobiska Dispatch international

Så sjunker hatsajternas popularitet? Avgör själva och skulle de göra det så finns det många teorier varför dessa hatsajters popularitet har sjunkit. När det gäller Avpixlat så säger en del att det har med kvaliteten på artiklarna sjunkit rejält sen de fick nya medarbetare. Det kan också ha att göra med att sajterna fick en liten uppsving av trafik i höstas och sen har det dalat ner till den nivå det ligger på nu. Detta syns på graferna att fram till oktober så har sajternas trafik ökat. Detta beror säkerligen på den stora flyktingvågen och att sajterna skrev mycket om den. En snabb titt i några SD-vänliga FB-grupper så ser man att memes (bilder med text) Finns sidor på nätet där man kan göra såna på ett enkelt sätt)) med både sanna och falska budskap har ökat och kanske har de övertagit en del av delandet av hatsajter. LO tror att det kan ha att göra med SD:s nedgång i opinionsundersökningarna.När det gäller Dispatch international så har väl intresset alltid varit lågt. De fick ju till och med lägga ner pappersversionen av nättidningen.

Det finns olika anledningar att dessa medier bör läsas och spridas mindre. Här är ett axplock av det jag skrivit om dom.

Fria tider sprider antisemitiska konspirationsteorier

Fria tider och “tågincidenten”

Fria tiders lögner

Avpixlat är inte en pålitlig källa

Avpixlat fabricerar vapengömma i asylboende

Avpixlat ljuger om Ekeroths inblandning

Avpixlats hafsverk till källgranskning

Öppna ögonen, Avpixlat

Hur Avpixlat manipulerar…

Avpixlat och rasideologi

Avpixlat och antisemitismen 

Kom ihåg att detta är enbart mina artiklar om dessa sajter. Varför jag inte har skrivit om Exponerat är inte för att jag inte har hittat några felaktigheter utan för att det helt enkelt inte blivit av att granska den sajten.