SD och Waffen-SS

1991 gästades SD’s valupptaktsmöte av den tyske politikern Franz Schönhuber som även höll tal. Under andra världskriget tjänstgjorde Schönhuber i Waffen-SS efter att ha varit medlem i Hitler jugend under sina ungdomsår och var fram till hans död engagerad i nazistiska och högerextrema partier bland annat Deutsche Volksunion som senare gick upp i Tysklands nationaldemokratiska parti som anses vara det nya NSDAP ( Hitlers parti). Schönuber var även partiledare under en tid för det nationalistiska högerpopulistiska partiet Die RebublikanerDetta var bara en av de möten SD har haft under åren med nazister.

På bilden ser vi SD’s partisekreterare Björn Söder och SS-veteranen Franz Schönhuber 1998

Enligt Expos Vitbok så gästar Schönuber partiet igen vid  ett valmöte 1999. Bilden på Söder kan vara från det möte, men enligt källan så ska bilden härstamma från 1998

Från mötet 1991

Gustav Ekström, SD’s första revisor hade även han ett förflutet i Waffen-SS

I slutet av 2011 hade bland annat Jimmie Åkesson ett möte med Österrikes högerpopulistiska Frihetspartiets (FPÖ) HC Stracher. De skulle sondera terräng inför EU-valet. Det intressant med detta parti är att mellan åren 1958 och 1978 var Friedrich Peter partiledare. 1938 gick Peter med i Ndsap och 1975 offentliggjorde Simon Wiesenthal strax före valet 1975 en rapport där det påvisades att Peter hade ingått i en Waffen-SS-enhet som hade förknippats med massmord.

Front National är ett annat parti som Sverigedemokraterna har haft samröre med. Inför EU-valet övervägde partiet att samarbeta med F.N. och det är inte första gång i så fall som SD skulle haft ett nära samarbete. 1998 gav Front national ett ekonomiskt bidrag till Sverigedemokraterna. Flera personer som var med och grundade partiet hade ett förflutet i Waffen SS. Lyon Gaultier, Pierre Bousquet var båda och stred med nazisterna i andra världskriget.

1 thought on “SD och Waffen-SS

Kommentera