Sverigedemokraterna och 90-talets bokförsäljning: Djupdykning del 2 Carl G. Edquist

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om de böcker som såldes av Sverigedemokraterna, men nu när jag börjat samla på mig en del av dom böckerna har jag börjat skriva lite mer djupare om deras bokförsäljning. Den bok jag ska skriva om här har jag ännu inte kommit över så därför ska jag istället skriva några rader om författaren, men först ett citat från insidan på boken under en nidbild av Palme.

OLOF JOAKIM PALME som svärjande lämnade statsministerpsoten1976… är förvisso ingen statsman och som politiker är han blott ett symptom på hur sjukt det svenska folket under sina tjugo sista åren blivit. Vi har önskat att på ett anspråkslöst sätt visa folket vilken fara som hotar, sedan landet haft en enpartiregering i stort sätt från 1932 till 1976. En stor del av socialdemokraterna röstande är debila, neurotiker eller i varje fall personer som individuellt aldrig kan göra en insats i samhället

Den här gången är det boken ”Land förskingrade: En bok om svensk samtidshistoria” från 1974 av Carl G. Edquist och såldes av Bevara Sverige Svenskt.

Sverigedemokraterna bokförsäljning BSS

Länk till katalog

Som sjuttonåring låg Edquist bakom ett misslyckad kidnappningsförsök. Året var 1931 och han och två av hans kompisar skulle under pistolhot kidnappa kommunisten Hugo Sillén. Detta skedde i den Moskvatrogne tidningen Ny dags lokaler och efter lite rabalder blev de tre tonåringarna överbemannade. Det slutade med att Edquist fick armen vriden ur led. För överfallet fick han två månaders fängelse.

Sverigedemokraterna Bokförsäljning

Bara några månader senare var han inblandad i ett överfall på ett fredsmöte i Auditorium tillsammans med ett tjugotal andra nazister. Detta var inte enda gången han hamnade i kläm med rättvisan. 1946 fick han två års straffarbete för olovlig underrättelseverksamhet, vårdslöshet mot borgenärer, förseelser mot aktiebolagslagen och avvikande från riket utan pass. Edquist hade förskingrat pengar och 1944 flydde han till Norge där gick han med som frivillig i Waffen-SS, det tyska elitförbandet som låg bakom en stor del av Förintelsen. Detta var inte något som kom helt plötsligt. Edquist gick tidigt med i olika fascistiska och nazistiska organisationer. Det handlade om bland annat om Svenska nationalsocialistiska partiet, Svensk opposition, Nysvenska rörelsen, Nationalsocialistiska blocket och Sveriges nationella förbund. Förutom sin karriär i Waffen-SS där han bland annat var stationerad i Finland arbetade han i Sicherheitsdients (Säkerhetspolisen) i Norge.

1949 var det dags igen. Han dömdes till ett års straffarbete för medhjälp vid grov stöld och häleri och 1959 döms han för övergrepp i rättssak. 1969 döms han för misshandel och anstiftan till mened.

Han byter också vid tillfälle efternamn till Borgenstierna och fortsätter vara en central figur i den svenska nazistiska rörelsen åtminstone när det gällde finansieringen av extremhögern. Edquist dog 3 september 1998.

Redan 1940 blir han hjälpjurist och det fortsatte han med länge. Bland de kändare fall han varit involverad i är mordrättegången 1959 mot Olle Möller, den så kallade Lundahl-affären, försvar av några av Nordiska rikspartiets medlemmar som varit inblandade i rökbombsattacken mot en biograf och i slutet av 80-talet  hjälper han till i den berömda Obducenten-rättegången. Men den mest intressanta insatsen gjorde han i den andra halvan av 90-talet.  I början av 1997 offentliggör advokaten Per Svensson den så kallade ”Bombmannens” testamente. Detta gör att Christer Pettersson ännu en gång blir misstänkt för mordet på vår dåvarande statsminister Olof Palme. Bombmannen Lars Tingström ansågs vara en av de mest farliga personerna.  Tingström var en grovt Palme-hatande person. Samma kväll som Palme mördades ska Pettersson ha besökt en av Edquists uteställen Club Oxen. Klubben låg fem minuters gångväg ifrån mordplatsen. Där ska Sigge Cedergrens flickvän ha hällt upp alkohol till Pettersson. Cedergren var den som på sin dödsbädd erkände att han gett en pistol till Pettersson. När polisen sedan gjorde ytterligare en husrannsakan hos Petterson hittade de boken ”Land du förskingrade” skriven av Edquist. Denna bok såldes av Bevara Sverige Svenskt vars medlemmar som vi vet var med och grundades Sverigedemokraterna.

Källor:
Svenska dagbladets digitala arkiv
Erkände: Han gav revolver till Pettersson
Christer Petterssons ord om mordkvällen 
Extremhögern av Anna-Lena Lodenius och Stieg Larsson ISBN 9155036864
Hitlers Svenska soldater av Bosse Schön ISBN 91-85011-11-8
Ytterligare läsning om Sverigedemokraternas bokförsäljning:
Sverigedemokraterna och 90-talets bokförsäljning
Sverigedemokraterna och 90-talets bokförsäljning: Djupdykning del 1

Vid tillfälle ska jag gå igenom vissa medlemmar i Sverigedemokraterna och deras tidigare hat mot Olof Palme.