Pegida Sveriges högerextrema kopplingar

Pegida startades i Tyskland och har nu spridit sig till Sverige. Pegida står för ”Patriotiska européer mot islamiseringen av väst” Motsvarigheten till Pegida är Facebooksidan No Pegida som granskar den nya ”islamkritiska” organisationen. De har gjort ett antal avslöjanden när det gäller kopplingarna mellan Pegida och sverigedemokrater, nazister och HMF-dömda rasister. Visserligen har det inte gått så bra för dom med de manifestationer de gjort hittills.

På deras Facebooksida delar de bland annat den nazistiska sidan Daily Stormer, döpt efter tyska Der Stürmer, tätt knuten till det tyska nazistpartiet. Nedan en skärmdump på när Pegida delar en artikel från sidan och sidans logga och en bild från  sidan där det är en bild på Hitler och under står texten ”Hitler was right”.

På listan över vilka som säger sig komma på en av deras manifestationer hittar vi Patrik Forsén, talesperson för nazistiska Nordisk ungdom, SD-politikern Fredrik Johansson från Grimslöv, Christian Vagman, sverigedemokratisk kommunpolitiker från Partille.

Christian Vagman, styrelsemedlem Sverigedemokraterna i Partille och ledamot i kommunens vård- och omsorgsnämnd har en central roll i organisationen bjöd in ledande nazister till en av deras manifestationer.

Mer om Vagman

Västsvensk SD-man nazistgillar på Twitter 

Nämndeman påstår att mörkhyade utför folkmord på vita och hyllar nazistledare

Vivi-Anne Lovén Unneryd, aktivist i Swedish defence league uppmanade till frigivande av massmördaren Anders Behring Breivik på sitt Facebook och ses nedan bära en tshirt som säljs enbart av Svenska motståndsrörelsen när hon talade på en av manifestationerna.

Annica Herrloff delar nazistiska sidor på sitt Facebook och nedan ser vi att hon gillar en sida som inte vill ha synagogor i Sverige, och ett flertal olika nazistsidor.

Läs mer om Herrloffs rasism i Expos artikel

Henrik Rönnquist, även han dömd för Hets mot folkgrupp är även känd som galleristen som ställde ut Dan Parks konst är en av huvudpersonerna bakom Pegida.

Daniel Spansk, den före detta Nationaldemokraten och nuvarande kommunpolitikern för Svenskarnas parti Nykvarn i är medlem i gruppen Pegida Stockholm. Spansk är känd för att ha varit med i det våldsamma medborgargarde som härjade i Stockholms förorter 2013. Spansk är medlem i en av Pegidas Facebookgrupper

Christoffer Stenqvist Vargstedt ses i en kommentar där han försöker samla in pengar till Svenskarnas parti

Kenth Uppling, tidigare ersättare i SD:s styrelse i Tierp är en baddare på att dela konspirationsteorier och rasism enligt Inte rasist, men

Här ser vi den mångfalt HMF-dömde Dan Park demonstrera med Svenskarnas parti. Dan Park har deltagit i flera av rörelsens manifestationer och han har även varit talare.

En bild med okänt ursprung

Dan Park heilade framför Malmö judiska begravningsplats. Nazisten Dan Park har även placerat en burk med texten ”Zyklon B” utanför den judiska församlingen i Malmö

Bilden är tagen i Budapest och ingick i en intervju med Svenska motståndsrörelsens sajt Nordfront.

Nedan en kommentar från Parks Twitterkonto

Blood & honour är en nynazistisk organisation

Dan Park på naziarrangement i Ungarn

Jag tror uttalandet ovan talar för sig själv

När nazisten (och före detta Hitler Jugend-medlemmen) Vera Oredsson demonstrerade med Pegida i Linköping och skrek ”Leve nationalsocialismen!”. Oredsson har tidigare varit ordförande för nazistiska Nordiska Rikspartiet och medlem i nazistiska Svenskarnas Parti.

I Norge möttes en reporter av detta

Här är ett tidningsurklipp med grundaren och den förra Pegidaledaren i Tyskland innan han hoppade av

 

 

 

 

5 thoughts on “Pegida Sveriges högerextrema kopplingar

 1. dan park (@pandark2083) says:

  Varför vågar ni inte skriva vad det står på Unneryds T-shirt? Stödjer Daily Stormer islam eftersom de publicerar en bild på en banderoll där det står Islam = Fascism. När har Dan Park talat för SvP?
  Era desperata försök att klistra nazistämpel på Pegida misslyckas totalt.

 2. Dan 2 says:

  Lika misslyckad som du är som konstnär och människa Dan Park.

 3. Lena-Lasse says:

  Vad är egentligen själva syftet med att stå och heila utanför en synagoga? Ska det föreställa något sorts konstprojekt eller?

Comments are closed.