När ord går till handling

Antalet brandattentat mot asylboende har ökat lavinartat under detta år. Inte sen 90-talet har vi sett något liknande. Då var de det rasistiska populistpartiet Ny demokrati som fanns i riksdagen och spred ett invandrarfientligt budskap. Sverigedemokraterna, Nationalsocialistisk front och Vitt ariskt motstånd fanns under samma tidsperiod, men verkade mer i periferin. De två senare har splittrats, men det då öppet nazistiska Sverigedemokraterna har vuxit till sig och tagit sig in i riksdagen. Precis som då ser vi nu detta parti sprida sitt hatretorik via reklamkampanjer och torgmöten.

I och med den ökande flyktingströmmen så gjorde partiet ett utspel där de proklamerade att de nu skulle gå från ord till handling. Ord som välfärdskollaps, systemkollaps, katastroftillstånd användes och en bild av att Sverige var nära sin undergång målades upp. Det uppmanades att varje SD-sympatisör skulle ut och dra sitt strå till stacken. Några dagar senare stod Kent Ekeroth på torget i Trelleborg. Med en blandning av SD-sympatisörer och renodlade nazister och även Ekeroth talade om landets undergång. Han titulerade åhörarna som en motståndsrörelse mot media och etablissemanget. Han förklarade…

Ni är en spjutspets för att ta vårt land tillbaka

Dagarna efter kunde vi läsa flera artiklar om att det spreds ett fruktansvärt hat bland de ”sverigevänliga” grupperna i sociala medier. Det uppmanades till mordbrand och terrordåd.Är det då en slump att från att det har skett attentat hela året lite då och då till att attackerna har intensifieras till nästintill en brand per dag i en vecka? Jag har sammanställt en lista på attackerna och placerat dom på en karta som visar hur stödet för Sverigedemokraterna ser ut över hela landet.

 

Brandattentat i Danderyd
Brandattentat i Klippan
Tre till sjukhus efter kraftig brand på Migrationsverkets boende på Jägersro
Brand på asylboende

Flyktingboende utsatt för brandattack 

Man med kniv greps utanför asylboende

Känner att det är ingen ide att uppdatera kartan då det sker attentat varje natt.

För att visa mer exakt hur högt stöd partiet har på de drabbade orterna så har jag också sammanställt en lista över dessa kommuner. I riksdagsvalet fick SD 12,86% och medeltalet i kommunerna ligger på 9,33%.

 

Som vi ser tycks det finnas ett samband, men att enbart direkt anklaga ett riksdagsparti är att göra allt enkelt för sig. Den världsbild som Sverigedemokraterna har delas med andra aktörer såsom olika nazistiska organisationer och kommentatorer på så kallade hatsajter. Den mölja av rasism, rasbiologi, islamhat det hat som nu har börjat nästla sig in i vårat så annars öppna samhälle.

I Agenda den 25 oktober så säger Mattias Karlsson (02:50 min in i intervjun) på frågan om huruvida deras alarmistiska retorik kan leda till att våldsverkare tror att de har partiets stöd för det de gör

Märklig och tycker jag farlig utgångspunkt i debatten. Om vi ska låta mördare och våldsverkare sätta ramen för hur det offentliga samtalet ska föras. Det tror jag inte är en bra väg att gå

Han säger vidare också att det är den som begår dessa dåd som är skyldiga och har det enda ansvaret. Han verkar inte vara medveten om ordens betydelse och hur de kan påverka andra människor. Det är väldigt farligt att vara så naiv och förnekande och att inte veta att  ord går till handling när folk blir övertygade att de har rätt. Att hatretorik kan trigga våld finns det stöd hos forskare vilket ni kan läsa om i den här artikeln.

Om vi återgår till Ekeroths torgmöte i Trelleborg så skanderade han(04.42 in i klippet) ”för Sverige innebär detta vår undergång”, ”dom bokstavligen invaderar det här landet” och ”Svenska folket har en lång stubin, men när det har brunnit klart… då smäller det!”. Mattias Karlsson försökte bagatellisera denna undergångsretorik som Ekeroth framförde  Dessa ord talar för sig själv och alla förstår nog att denna retorik kan leda till till våldsbrott och attentat mot flyktingförläggningar. Ted Ekeroth, ordförande i Sverigedemokraterna i Lund och även lokalföreningen i Lund gick ut med kartor och listor på var asylboenden ska upprättas, en lista som senare också uppdaterades. Även Jörgen Fogelclou från SD Göteborg skrev ett Tweet med listor på blivande asylboende som riksdagsledamoten Kent Ekeroth retweetade till hans följare. SD Tyresö har bestämt sig att även dom ska sprida adresser. Detta gjordes alltså när klimatet när det gäller detta ämne verkligen var laddat.

 

För att visa allvaret i att SD nu går ut med listor och att de gick ut med att de skulle föra en utomparlamentarisk kamp istället för att påverka politiskt så förklarar detta Tweet det väldigt bra

 

Om ni vill fördjupa er i vad propaganda kan leda till så rekommenderar jag Niklas Sennerteg’s Ord som dödar: Om folkmord och propaganda. Sennerteg tar upp i sin bok Die Stürmers påverkan i hetsen mot judar i Nazityskland, propagandan som föregick folkmordet i Rwanda och i sista delen av boken propagandakriget  som ledde till massakern i Srebrenica i det forna Jugoslavien. I boken tas både själva propagandaspridningen, konsekvenserna och de efterföljande rättegångarna upp.

 

1 thought on “När ord går till handling

Comments are closed.