Myter

I en debattartikel härom dagen hittade jag detta inlägg ”Vill du ha nettoeffekten förra året var det ca 105 000 personer som fick asyl i Sverige, av varje person som får asyl räknar man med att de tar in tre anhöriga, så 105 000 x 3 = 315 000 det är vad jag kallar nettoeffekten!”. Detta är en vanlig siffra som många sverigedemokrater och rasister gärna tar fram i debatter. 105’000 asylsökande som fick stanna? Ofta tror samma människor att alla 105’000 är muslimer.
Detta är fullständigt fel. Här de korrekta siffrorna:

6836 studenter,
17877 som arbetsmarknadsinvandring (mestadels från Polen och Indien),
22326 EES invandrare,
20835 anhöriga(ej flyktinganhöriga),
3037 flyktinganhöriga,
8242 anhöriga till arbetstagare, egna företagare och gästforskare,
355 adoptivbarn,
12259 flyktingar av olika slag,
767 tillfälliga eller förlängda uppehållstillstånd.
Dom här siffrorna kommer från Migrationsverkets årsrapport 2011.

SD’iter ser alla invandrare som problem, men är de verkligen det?
Forskare som kommer hit är väl ändå inte ett problem, snarare tvärtom. Skulle de indier som arbetsmarknadsinvandrar som dataspecialister vara ett problem?
Skulle företagare som flyttar sitt företag och sin familj hit till Sverige vara ett problem.
Dessa människor ger en hel del till vårat land i form av arbete, skatter osv
Skulle adoptivbarn vara ett problem? Vill någon neka dessa ofrivilligt barnlösa par att adoptera ett barn? Det är ingen skillnad på ett svenskt barn som växer upp i Sverige och ett barn som är fött utomlands och växer upp i Sverige
Skulle vi neka studenter att komma hit så lär vi neka svenska studenter att studera utomlands och det vill vi väl inte? Studenter som tillför sen i sitt hemland en ökad utbildningsgrad som ger högre levnadsstandard i förlängningen och därmed en ny marknad för svensk export är ju snarare en vinst.
Debattörens argument att varje asylsökande tar in 3 anhöriga stämmer inte heller, det kan man se på antalet flyktinganhöriga (3037st) jämfört med antalet flyktingar (33094).

När det gäller arbetskraftsinvandringen finns det också en del SD-myter men här är lite siffror: Räknat i procent var det antalet städare från utomeuropeiska länder som ökade mest. Inom denna yrkesgrupp steg antalet med 64 procent till 798 beviljade tillstånd förra året. Datorspecialisterna från främst Indien blir också fler. Här steg antalet beviljade uppehållstillstånd med 27 procent till 2.795 stycken. Bärplockarna och jordbruksarbetarna har visserligen sjunkit med 37 procent till 2.821, men är trots det den största gruppen.

Det finns en hel del myter som spär på den ökande rasismen och de redan arga människorna kollar aldrig upp källfakta på det de blir intutade på t.ex Avpixlat eller avfärdar gärna ren statistik som inte stöder deras vanföreställningar.
Hur får man då dessa inbitna rasister att inse att de har fel? Hjälper det inte med att gång på gång visa upp argument med fakta som gärna kan länkas till en trovärdig källa, vet jag inte. Däremot kan man hindra att dessa osanningar sprids till andra människor genom att visa att det finns en annan sanning än den som rasister påstår sig ha.