Myten om hakkorsflaggan på Rosenbad

Allt för ofta så försöker SD-sympatisörer smutskasta Socialdemokraterna för att flytta fokus från sitt eget partis bruna förflutna. Det går så där. Mycket av det de sprider är lätt att motbevisa för de använder samma lögner om och om igen. Det främsta försöket gjordes av Sverigedemokraterna själva, men det är svårt att ta den på allvar då den innehåller mycket faktafel och fultolkningar.

Denna gång är det en bild på ett hus med en hakkorsflagga som de påstår är Rosenbad och med texten

Rosenbad 1945. Per-Albin och kungen beklagar att Adolf Hitler är död genom att hissa flaggan på halvstång. Hur är det nu med ”allas” smutsiga historia? Det var visst (S) som styrde då.

Det är alltså helt fel. Bilden är tagen 1945 så det stämmer, men motivet är inte Rosenbad utan den f.d. Tyska legationen på adressen Södra Blasieholmshamnen 2 där Hotell Lydmar ligger idag. Här är legationen ur en annan vinkel.

hakkorsflagga
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stockholms stadsmuseum

Regeringskansliet låg till en början i Stockholms slott, men efter att ha blivit trångbodda flyttades det till Mynthuset vid Mynttorget. Ombyggnationen av detta blev klar 1937. I början av 80-talet iordningställdes Rosenbad till att inrymma det nya regeringskansliet. Så Regeringskansliet låg inte ens vid Rosenbad vid tidpunkten för fotografiet med flaggan.

Jag har tidigare skrivit om flera av lögnerna som sprids bland annat om det rasbiologiska institutet och den nazistdemonstration som påstås vara med socialdemokrater. Ett inlägg som jag rekommenderar att läsa är inlägget om SD:s film där bland annat de tillskriver Socialdemokraterna tvåsiffrigt antal citat ur Aftonbladet trots att tidningen inte blev socialdemokratisk förrän i mitten av 50-talet.

I dagarna kommer Mikael Nilssons bok Historiemissbrukarna ut och jag kan nog redan rekommendera den trots att jag inte ännu fått mitt exemplar och läst den. Förra året kom Ola Larsmo ut med sin 10 lektioner i svensk historia som han skrev efter att ha blivit förbannad på alla lögner som spreds av extremhögern/högern.