Lögnen om den socialdemokratiska nazistdemonstrationen.

nazistdemonstrationNu används denna bild för att bevisa att Socialdemokraterna är nazister, men denna demonstration är av Nationalsocialistiska arbetarepartiet grundat 1933 ur spillrorna av Svenska nationalsocialistiska partiet med Birger Furugård som partiledare. Det syns på hakkorsflaggan med färgerna gul och blå och troligtvis var detta deras ungdomsförbund Nordisk ungdom. Detta parti bytte 1938 namn till Svensk socialistiskt samling (SSS) då de ville avskärma sig från Hitler och den tyska nazismen. De ville inte verka som ett parti underställt utan istället verka för en egen svensk nazism. Förändringen var mest namnet och egentligen inte så mycket ideologiskt. De var fortfarande samma parti.

Var partiet socialistiskt bara för att det innehåller socialistiskt i namnet? Ja, det är en sanning med modifikation. Partiledaren Sven Olof Lindholm hade en del socialistiska tankar, men det var nationalismen som var grunden i hans tankar. Som ett parti kallar det idag ”med en nationalistisk grundsyn”. Alltså välfärd och folkhem osv villkorad på nationstillhörighet. När det gäller namnbytet tänk då ”Svensk” som en svensk nation så blir det lite mer klarare.

När SD-sympatisörer använder sig av den här bilden så skjuter de sig själva då flera av partiets grundare och viktiga medlemmar har sitt ursprung i detta 30-talsnazistparti. Den mest kände av dom var SS-frivillige Gustav Ekström, som var med i bland annat detta parti, men vi har också Gösta Bergqvist som tillsammans med Ekström var med och grundade SD:s Malmöavdelning. Ekström var förbundssekreterare för ungdomsförbundet under åren 1935-1936, men bodde dock i Sundsvall under tiden för marschen. Bergqvist var också med i Nordisk ungdom. En annan SD-medlem som förövrigt också var med i Bevara Sverige Svenskt var Erik Walles. Han hade ett förflutet som vice partiledare och ideolog i SSS.

Om det är någon som undrar hur ett socialdemokratiskt demonstrationståg kunde se ut 1935 så ser vi dom gå här på Värtavägen mot Valhallavägen i Stockholm en  solig dag.