Högerextremistiska fejkkonton

Danska DR skriver idag om att högerextremister skapar fejkprofiler på Facebook och utger sig för att vara radikala muslimer. Med sina konton sprider de sen rykten om att muslimer ska ta över landet. Journalistkollektivet Redox som granskar högerextremism i Danmark säger att de har flera konton som utnyttjas för att sprida hat mot muslimer. Även i USA är detta fenomen vanligt. Andreas Rasmussen från Redox säger att de som delar och hittar dessa först är folk från yttersta högerkanten. Vilket ger en liten fingervisning i vilka miljöer dessa fejkkonton skapas i.

Frågan är då, är Sverige skonat från detta? Nej, långt ifrån. Vi som har varit aktiva i kampen mot rasism ett tag har sett det här ett antal gånger. Fejkkonton som startas i ett enda syfte och det är för att på alla sätt som går misskreditera invandrare och då framför allt muslimer. Vi har även sett en våg med falska historier om somalier. Vi har sett konton som infiltrerat hemliga grupper för att kartlägga antirasister och vem kommer inte ihåg Dan som glömde att logga ut och in på sitt trollkonto för att heja på sig själv.

Mohammed är en påhittad profil. Namnet och finns inte registrerad hos Skatteverket vilket man lätt kan kolla upp genom att gå in på sidan ratsit.se. Dan är en gammal känd invandrarkritiker och uttalad SD-sympatisör. Även den här Paola fanns inte hos Skatteverket och som ni ser så erkänner hon att även hon är SD’are. Ett sätt att kolla upp konton man misstänker att är fejk är att bildgoogla deras bilder. Många använder samma bilder på andra sociala medier. Kolla datumet när kontot startades. Är den alldeles nystartad så är det stor risk för att det är fejk. Flera återanvänder det konto de startade inför valet 2014.

Ett annat försök som gjordes av en känd bloggerska blev granskat och fick stämpeln bluff. Alltför ofta sprids det statusar och det handlar om ämnen som berör som våldtäkter, misshandlar, djurplågeri och mystiska bilar som smyger runt och skyldiga ut. De utnyttjar godtrogna människor på sociala medier och får dom att trigga igång ilskan före det kritiska ögat. Det spelar ofta inte heller någon roll att det kommer en mytknäckare efteråt. En del har fått sina fördomar bekräftade kanske missar den för man ser tydligt att mytknäckarna sprids i allt mindre omfattning.

Varför undrar man? Det är ett ganska enkelt svar. De vill skapa opinion för ett visst parti och mot invandring.

Jag har här samlat några av de lögner ”invandrarkritiker” spridit och andra som är duktiga på att spräcka myter är Viralgranskarna på Metro

Tro inte på allt du ser och dela inte förrän du kollat upp om det verkar vara sant