Främlingsfientlighet och flyktingrädsla

  

I en undersökning från 2015 så visar det sig att hela 71% är oroade för en ökande främlingsfientlighet vilket inte är så konstigt då ett rasistiskt parti ökar i opinionsundersökningar, hatsajter vinner mark på sociala medier och attacker mot minoriteter ökar. Jag har skrivit om attackerna mot EU-migranter här och om attackerna mot asylboenden här.I en tidigare undersökning av Ipsos i mars 2015 ser vi att siffran var siffran 77% vilket ger en minskning till den senare mätningen. Dock skedde den sista mätningen innan alla dessa brandattentat mot asylboenden så det ska bli intressant att följa utvecklingen.

Främlingsfientlighet

Sverigedemokraterna och deras svans sprider ett enorm hat mot vissa grupper i Sverige och muslimer är en av dom Flera av deras bloggar gör allt för att sprida en bild att muslimer ska vara onda och de skyr inga medel. Vissa sajter letar upp allt de kan hitta om dessa grupper och publicerar enbart artiklar om det för att ge en bild av att det är enbart t.ex muslimer som skapar problem i samhället. De använder sig av ord som massinvandring och volymer för att skapa en illusion av att invandringen är jättestor. Enligt undersökning 2014 så trodde en av fem att mer än 30’000 fått asyl per år. I själva verket låg antalet i snitt på c:a 13’000/år mellan 2008 och 2012. Detta har dock ökat på grund av bland annat inbördeskriget och ISIS terror i Syrien. Andelen invandrare i Sverige under mätperioden låg på 16% av det totala antalet medborgare, men en av fyra trodde att det låg på en fjärdedel.

Muslimer håller på att ta över Sverige får man höra titt som tätt av ”invandrarkritiker”. I undersökningen så gissade deltagarna att 17% av befolkningen var muslimer, men det är egentligen bara 6%. En ganska grov överskattning.

En annan grupp som folk tror är stor är de arbetslösa. Där låg siffran på 8%, men de trodde att den låg på 24%

 

Vi ser att överskattningen av dessa grupper är ett fenomen som inte är specifikt för Sverige.

  • 4 av 10 är positiva till förslag om minskat flyktingmottagande.
  • 2 av 10 är positiva till ökat flyktingmottagande
  • De som överskattar mottagandet av flyktingar vill också begränsa det mer, även det motsatta gäller, de som underskattar mottagande är positiva till att öka det
  • Nästan hälften av svenskarna tror att andelen utlandsfödda som är sysselsatta är under 40 procent, när det i själva verket är 63 procent. De som vill minska flyktinginvandringen är överrepresenterade bland de som tror att sysselsättningsgraden är lägre en 40 procent
  • I flera frågor finns en överrepresentation av personer som vill minska flyktinginvandringen bland dem som överskattar invandringen.
  • 4 av 10 tror att färre än 20 000 utvandrade från Sverige år 2012, rätt siffra är 52 000.

Källor:

 

Att så många har helt fel när det gäller invandringen och sådant som hör till påverkar säkert Sverigedemokraternas popularitet och partiet drar sig inte för att sprida dessa felaktigheter. När flera av deras företrädare pratar om asylinvandringen så händer det att de tar siffran för den totala invandringen vilket ger en väldigt fel bild och påverkar också folks uppfattning om kostnaderna för asylinvandringen. Även att ta alla asylinvandrare som argument är vanligt. Alla som söker asyl i Sverige får inte uppehållstillstånd. När de pratar om att vi har en skenande invandring och en totalt havererad invandringspolitik så är de dessa siffror de brukar ta med i sina argument. Även Dublinförordningen brukar få sig en hacka. De glömmer att berätta att vi måste kunna bevis att de har sökt asyl i ett annat land eller att vi inte är det första landet där de borde ha sökt asyl i. Utan bevis så kommer inte det andra landet att ta emot flyktingarna. Kent Ekeroth gjorde en video där han påstod att invandrare inte återvänder till sina hemländer och som ”bevis” använde han Irak som ett exempel. Istället för att använda sig av färska siffror gick han tillbaka till 90-talet då kriget i Irak fortfarande höll på. Vem vill återvända till ett krig de redan flytt i från en gång.

Det finns många andra argument som används som är felaktiga. Arbetslösheten sägs skena iväg, men i själva verket minskar den i det stora hela. Mer om det här och här. Att Sverige skulle ha en dålig ekonomi stämmer inte heller. Läs ännu mer här om att regeringen till och med fått ett överskott på 43 miljarder fram till september månad. Jag håller på med ett inlägg som borde vara klart inom kort där jag tittar på hur stor julhandeln är för varje år vilket kommer att visa att hushållen handlar mer och mer för varje år. Denna desinformation är en fara för demokratin och de som sprider den ratar källor som Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Brottsförebyggande rådet och litar istället på bloggare och sajter som väljer ut siffror för att de ska kunna visa en bild som stödjer deras tes.