En fjorton år gammal 14-åring

Zeth Arkö Gogman, anställd i Sverigedemokraternas partikansli deltar i en Facebooktråd där barn med utländskt påbrå vars ålder ifrågasätts. Jag förväntar mig kanske inte av alla att de ska granska sina påståenden, men det vore kanske en bra ide. Det gäller en gammal artikel i Kristianstadsbladet om en tradition i en skola där eleverna har en springtävling. På bilden i artikeln som nu är borttagen, men den går att hitta via Webarchive.org så syns en ung tonåring springandes tillsammans med sina skolkamrater. Om de går i samma klass vet vi inte eftersom hela skolan är med i tävlingen. Saad Al Saudi heter han och visst ser han äldre ut än de andra, men i den åldern utvecklas vi olika fort. En del kommer in i puberteten när de är elva och andra några år senare. Att avgöra åldern på tonårsbarn och i det här fallet en 14-åring är därför väldigt svårt.

14-åring

Saad Al.Saudi är född 1996 vilket man kan kolla upp på olika webbtjänster som till exempel Ratsit.se och enligt hans fyra sista siffror så är han född i Värmlands län i Sverige.Jag går inte ut med hans fullständiga personnummer av förklarliga skäl utan det är något den som vill får ta reda på själv. Så det stämmer att Saad var en 14-åring vid den tiden bilden togs.

De två första siffrorna i de fyra sista berättar för oss i vilket län personen är född i. 93-99 är till för dom som emigrerade senare än 1946. Tredje siffran visar vilket kön du har. Jämna för kvinnor och ojämna för män. Den sista är en kontrollsiffra och för att beräkna den multiplicerar man de 9 första siffrorna med omväxlande 2 och 1. De respektive siffersummorna (16 har siffersumman 1+6=7) adderas. Om man adderar kontrollsiffran till denna summa ska man få ett tal jämnt delbart med 10.

Skärmdumpen på Kristianstadsbladets artikel har cirkulerat runt i ett par år nu och har använts antingen som ett sätt att håna ensamkommande flyktingbarn eller som bevis för att de inte alls är barn. Bland de första söksvaren på Google om denna artikel hittade jag hatsajten Petterssons blogg, Fria tider, Jan Sjunnesson och Jan Milld

Läs mer

”Man har bara sett bilden och rubriken och delat artikeln”

2 thoughts on “En fjorton år gammal 14-åring

  1. fast says:

    Han är född 96 och då säger ju personnumret inget om var man är född.

    Har ingen anledning att te att han ljuger om sin ålder men just ditt bevis håller inte

    1. polimasaren says:

      Du har inte läst ordentligt. De två första i de fyra sista siffrorna i personnumret visar vilket län du är född i. Killen är född i Värmland. Hade han varit född utomlands hade hans siffror varit mellan 93-99. Jag lägger inte ut hela personnumret på grund av PUL, men jag gav en liten ledtråd till var man kan hittat det.

Comments are closed.