Decemberöverenskommelsen, demokrati och matematik

Decemberöverenskommelsen (DÖ) verkar ha gett huvudbry för ganska många. För att förklara det snabbt så har riksdagen haft som praxis, alltså en oskriven regel att alltid rösta på sin egen budget. Sverigedemokraterna som visserligen har ordet demokrati i sitt partinamn brydde sig inte om denna praxis utan röstade på Alliansens budget. Det gjorde dom enbart för att fälla regeringen för att de inte dansade efter SD’s pipa när det gäller invandrarpolitiken. De lovade också att fälla ALLA regeringar i fortsättningen som inte gjorde som SD vill. Detta är en ren kidnappning av vår demokrati. Denna ide är inget de har övergett utan har kvar nu efter ett halvår efter budgetomröstningen.Ett nyval hade gett ungefär samma siffror och ställt den regering under samma situation som S-regeringen och då hade de fått börja om igen. För att undvika detta av SD skapade ekorrhjul så ingick alla partier utom då SD förstås och Vänsterpartiet. Detta gjorde dom för att de fanns inget val och det hade SD sett till.

Anders Lindberg på Aftonbladet skrev en artikel för att förklara vad DÖ är för något. Vi punktar upp argumenten

Punkt 1. Sverigedemokraternas 12.9% är mindre än 87%. Så enligt de demokratiska reglerna så har SD ingen rätt till inflytande förutom då att de kan vara vågmästare i några frågor. Den matematiken borde de flesta vara med på eller hur?

Punkt 2. Argumentet att MP fick vara med i regeringen men inte SD. Ja, det vinnande regeringspartier väljer vilka de vill samarbeta med och Sverigedemokraterna är inte ett val och då inte bara för att de är rasister utan de har helt enkelt inte samma ideologi. Det spelar alltså ingen roll om partierna är stora eller små. Det här var väl inte så krångligt heller?

Punkt 3. De hade inget val för ett nyval hade inte förändrat något och Socialdemokraterna och Löfven skulle inte kunna regera på en Alliansenbudget. Det är ju lite skillnad på vänsterpolitik och högerpolitik och de parti som innehar regeringsposten vill nog gärna regera med sin egen politik. Där trillade 10-öringen ner utan problem eller hur?

Lindbergs slutsats i det hela är att Sverigedemokraterna har själva valt detta och då får de ta konsekvenserna och i det här fallet inte mycket att säga till om. För ger man någon ett helvete så får man räkna med att förr eller senare studsar det tillbaks.

Lindberg hade också en video med där DÖ förklarades väldigt pedagogiskt vilken du hittar här.

Så då borde alltså alla missförstånd vara lösta? Vi tittar på några kommentarer under artikeln


Ganska tydligt att Sven har missat en av punkterna.


Ja, Martin. Du kommer ihåg tv-programmet Fem myror är fler än fyra elefanter?


Paul har missat varför vi har fått en regering genom ett riksdagsval och inte via ett opinionsundersökningsresultat. Demokratin är inte heller satt ur spel vara för att de du la din röst på inte vann valet.


Då tar vi fram kulramen igen…


Vi tar det igen. S vann och valde att bilda regering med MP och då får MP ett inflytande precis som vår demokrati är uppbyggd.


Politik är svårt och att inte till 100% förstå hur det fungerar i riksdagen är okej. Vill man förstå mer så finns det säkert en samhällskunskapsbok för en tia på den lokala second handbutiken. Faktiskt är politik roligt när man börjar förstå lite. Sen Stefan ser du det hela från helt fel vinkel. Sd är inte rasister för att de kritiserar invandringen utan de kritiserar invandringen för att de är rasister.


Anledningen till att DÖ kom till var ju för att det vinnande partiet och dess regeringsbildning skulle få regera med sin egen politik och kunna genomföra det de gick till val med.


Du kan låna Stefans Samhällskunskapsbok när han är klar. Behåll den och slit den med hälsan.


Det är nu jag borde skriva ett skämt om hur korkade man kan vara. När SD fällde regeringen så krävde de just att få makt över de 87% och 12,9& av de röstberättigade som röstade handlar det om och inte hela befolkningen. Det vinnande partiet bildar regering med vilket parti de vill och kallar du det en ohelig allians så har du nog missförstått hur demokratin fungerar i Sverige.

Det får räcka. Hela fältet fortsätter på samma sätt och SD-sympatisörerna har visst blivit uppretade över att 13% inte är större än 87%.