Vem är Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson

Alla kanske inte kommer ihåg Jijimmiemmie Åkessons debattartikel från 2009 i en av de större tidningarna. Jag talar om den omstridda artikeln ”Muslimernas är vårt största utländska hot” med undertiteln ”Jag ska göra allt i min makt för att vända trenden”. Sen dess har politiker och sympatisörer förnekat det faktum att Åkesson uttalade att muslimer är hotet. De påstår att citatet är något Aftonbladet har hittat på. Den antirasistiska och SD-granskande bloggen Inte rasist, men tröttnade på deras förnekande så de skrev en artikel om det, men vi ska iallafall ta upp den del av texten det handlar om

Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet. Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”. Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget

Som vi ser så stämmer det att Åkesson påstod att muslimer är det största hotet. Nu är detta citat inte det enda som var kontroversiellt i artikeln. Den var full av osanningar och felaktiga vinklingar och när Aftonbladet granskade artikeln så kom de fram till att det fanns 10 påståenden av 21 som inte stämde. Går ni in på Aftonbladets artikel så finns där en lista på alla fel.

Åkesson har vid flera andra tillfällen gjort det klart att det är den muslimska invandringen han vill stoppa. I Debatt 2009 säger han att den viktigaste åtgärden är att begränsa den muslimska invandringen och vid ett annat tillfälle så filmades ett privat samtal mellan Åkesson och ett par irakiska kaldéer och där säker han att problemet är den muslimska invandringen och att kristen invandringen inte är något problem och att de inte alls skulle ha något problem med en sådan.

Sommaren 2010 så besökte Jimmie Åkesson Gävle där han höll ett tal där han bland annat påstod att 75% av de för våldtäkter dömda var från Mellanöstern. Det handlade om åtta domar från 2009 och fem blev dömda för våldtäkt, men endast 2 personer kom från det området. Skulle man räkna in Libyen (Norra Afrika) där en av gärningsmännen hade sitt ursprung ifrån så skulle man bara komma upp i 60%. Förutom de tre så var det två svenskfödda med svenska namn. Denna statistik togs fram speciellt för Åkessons besök och att nyttja den så här på enbart fem domar är väldigt vanskligt och borde få en hel del matematiker att sucka djupt och högt.

Vid ett annat tillfälle i en debattartikel i Dagens nyheter hävdade Åkesson att Sverige skulle ta emot 200’000 flyktingar under en tvåårsperiod.

Å ena sidan försöker man lösa problem inom bostadspolitiken, å andra sidan tar man inte hänsyn till att man under 2012–2013 tänker ta emot fler än 200.000 asyl- och anhöriginvandrare från avlägsna länder – sannolikt närmare 200.000 fler än vad samhället i dag klarar av[

I själva verket gavs de här två åren uppehållstillstånd till 17407 respektive 28998 personer. När det gäller asyl-anhöriginvandringen så handlar det som siffrorna 7897 för 2012 och 10673 för 2013. Det handlar alltså om att vi gav uppehållstillstånd till 64975 personer sammanlagt dessa två år. Han skriver också om en tillströmning av somalier som är analfabeter. Enligt Statistiska centralbyrån (sid. 32) så hade 86% av flyktingarna från Somalia 2012 minst en förgymnasial utbildning. Övriga 14% saknades det uppgifter på. Rapporten Miklo visar hur ett av ryktena kring somaliska analfabeter spreds ända upp i SD:s partiledning.  Han påstår också att det är dom som har politiken som bryter utanförskapet. Jag har gått igenom deras integrationspolitik och den är mer eller mindre obefintlig.

I en partiledardebatt 2020 så inte bara avrundade han antalet uppehållstillstånd året före uppåt utan han försökte också få det att låta som att alla som får uppehållstillstånd är flyktringar och då framför allt människor från muslimska länder. Läs mer om detta och hur det egentligen ligger till med statistiken i Motarguments artikel.

I SvT-programmet Nyfiken på partiledaren berättade Åkesson om sin barndom om hur invandrargäng bråkade med honom och hans vitmaktpolare. Från författaren Gellert Tamas artikel om mötet

Sittande framför terapeuten Poul Perris vittnar Åkesson om en barndom i Sölvesborg fylld av hårda motsättningar mellan ”svenska” barn och gäng av ”invandrare”, en stark ”polarisering” mellan ”olika grupperingar”, om ”fysiska konflikter”, en återkommande ”rädsla” och om att på några få år, mellan fem och åtta års ålder, se sitt eget hyreshus, sin egen gård, fullständigt förändras.

Detta med invandrargängen protesterades det mot ganska omgående. Patrik Lundberg skriver i sin krönika att det var väldigt få invandrare på den tiden. Ungefär en per klass. Lundberg har också försvarat Åkesson vid flera tillfällen så att kalla honom partisk vore helt fel. Åkessons lärare håller med och berättar ”De flesta som kom då var kristna rumäner, ofta pingstvänner, som ställde sig upp i klassrummet när de tilltalades”. Som vi ser på de klassfoton nedan så stämmer Lundbergs och lärarens syn på andelen med invandrarbakgrund.

Gellert Tamas beskriver efter att ha gått igenom klasslistorna från Åkessons låg och -mellanstadietid och skriver så här

När Jimmie Åkesson börjar i första klass i Falkviksgårdens skola, hösten 1986, har han inte en enda ”invandrare” i klassen. På hela skolan, från årskurs 1 till 4, finns bara en pojke, David, som verkar kunna ha utländskt påbrå, att döma av hans polska efternamn. Det är allt. De andra barnen har namn som Per, Henrik, Therese, Lina och Mattias. Det finns endast tre utländskt klingande förnamn på hela skolan; Jim, Jimmy och Jimmie. Alla tre har dock son-namn i efternamn. Sex år senare, när Jimmie fyllt tretton år och går i årskurs 6, läsåret 1991–92, är bilden liknande. Nu finns det en pojke i hans klass med rumänsk bakgrund. Dessutom finns en sjuårig pojke i klass 1B med jugoslavisk bakgrund, samt en åttaårig pojke i klass 2A med ungersk bakgrund. Fler är ”dom” inte.

Jimmie   jimmie

Åkessons gymnasielärare påpekar att det ska handla om två helt skilda tidsperioder och att Åkesson umgicks med fel personer. Men som vi ser så fanns det knappt varken invandrare under hela hans uppväxttid och de de som fanns hade inte utomeuropeisk bakgrund utan ungersk, rumänsk och polsk bakgrund och Åkesson var alltid äldre än dessa. Tamas har också tittat på det område Falkvik där Åkesson bodde och lika där var det tomt på invandrare. Det flyttade dock in en handfull från Rumänien och Ungen, men samma år flyttade Åkesson därifrån.

jimmie

Jin Lavesson som också växte upp i Sölvesborg skrev ett Facebookinlägg där hon berättade om ett tillfälle där hon mötte Åkesson på en fest. Han ska då ha sagt åt henne att hon kommer ta livet av sig och att hon inte är lika mycket svensk och anledningen ska ha varit för att hon var adopterad. Flera som kommenterar under inlägget håller med Jin när hon bekräftar den syn som alla klasskompisar, grannar och lärare har om Sölvesborg.

Istället vittnar Jimmie Åkessons klasskamrater om att det var  hans gäng folk var rädda för. Åkessons gäng ska ha bland annat ha skrikit ”kommunistjävlar” och ”kommunisthoror” till andra skolelever. Han och hans gäng ska också ha ställt till bråk på ungdomsgården.

jimmie

I debattprogrammet som följde intervjun av så förklarar Åkesson elva minuter in i klippet kritikernas berättelser om hur det var i Sölvesborg med att de var vänstermänniskor. När Thorwaldsson från LO kritiserade Sverigedemokraterna så skyllde Åkesson på att det var socialdemokrater som kritiserade hans politik och försökte få det att låta som att det var därför LO kampanjade. Vi vet att Sverigedemokraterna för inte en arbetarvänlig politik när det väl gäller vilket jag har skrivit om här. Antikommunismen och antisocialismen har varit med sen partiet grundades. Alla som varit emot partiet har kallats kommunister, socialister och vänsterextremister avfärdats istället för att ta åt sig kritiken. Det är inte bara Åkesson som använts sig av detta utan även Mattias Karlsson skyller på att Expo är vänsterextremister i en debatt med Daniel Poohl. Björn Söder gör likadant i en debatt i norsk tv (9:40 in i klippet) där han avfärdar gamla äkta dokument som påhittat och tillverkat av ”vänsterextremistiska” Expo.

Jimmie Åkesson påstår att han och Louise träffades på en kryssning till Tallinn 2009 och om detta och hur det hemlighölls för alla kan man läsa i Daniel Assais bok Facklan i riksdagen

Jag var en av få som kände till Jimmies förhållande till Louise från början. De träffades och blev ett par innan EU-valet 2009 när hon var 18 och han 28 år. När hon träffade Jimmie var Louise väldigt framåt och tog för sig, en duktig idealist som räknades som en av de få unga stjärnorna som skulle gå långt inom partiet. Innan dess var Jimmie tillsammans med Mattias Karlssons syster som till slut lämnade honom. Jimmie har alltid förnekat det och påstår att det var han som lämnade henne, vad det nu spelar för roll. Men jag vet att det var hon som lämnade. Han berättade det för mig och var väldigt ledsen när Ellinor ville separera. Men utåt sett var det hans version som skulle spridas och det visar på hans bitterhet. Ingen får lämna Jimmie för då ska de krossas och frysas ut. Det är samma sak med Margareta Larsson, Louises mamma, som valde att lämna partiet. Jimmie har sedan dess vägrat att ens vara i samma rum som hon.
Jimmie inledde en hemlig relation med Louise som inte ens partiledningen visste om. Som hans nära vän täckte jag upp för honom så det inte kom ut. Till exempel under landsdagarna sov jag med Björn Söder och Jimmie sov i mitt rum på hotellet tillsammans med Louise.

När det gäller Jimmie Åkessons intåg i Sverigedemokraterna finns det också en hel del frågetecken. Enligt honom själv så gick han med i partiet för dess EU-motstånd och för övrigt visste han inte mycket om partiet. Den bilden strider mot den bild många har av Jimmie som ska ha varit väldigt allmänbildad. I hans egen bok Satis polito så skriver han att han mycket väl kände till att den dåvarande partiledaren Anders Klarström var nazist. När sen Åkesson ändå gick med så var det till ett parti som sålde nazistmusik i sin officiella tidning, det heilades öppet, 60% av partistyrelseledamöterna hade ett nazistiskt förflutet, sammanlagt hade fyra av tio av Sverigedemokraternas kandidater i valet 1994 före, under eller efter sin kandidatur varit kopplade till den svenska nazismen, i partiprogrammet -94 står det att de vill stoppa den utomeuropeiska invandringen helt och att de vill repatriera alla som invandrat efter 1970. Detta fanns även med i programmet som skrevs -96.

När det gäller synen på homosexuella när Åkesson gick med i partiet så kallade de den homosexuella livsstilen för osund och de ville förbjuda partnerskap och adoptioner för homosexuella. Motståndet mot homosexuella finns kvar i programmet som Åkesson har varit med och skrivit. Han skriver också i sin bok att han inte nödvändigt behöver känna samma mänskliga respekt för homosexuella. Han beskriver också Pridedeltagare som smaklösa. Backar vi lite i tiden och det till år 2000 och kikar i SDU-tidningen Demokratens decembernummer så kan vi läsa detta.

Ett annat exempel på att de imperialistiska tröjbärarnas otäcka löfte faktiskt infriats är årets upplaga av TV4-spektaklet ”Nollrasism”. I en musikvideo sjunger den multikulturella artisteliten om ”sitt land”. och animerade bilder visas på när en skinnbula och en utländsk man träffas och har
homosex i gräset under en svensk flagga. Förnedrande, flera gånger om.

I förra mandatperioden hade Åkesson och hans närmaste de högsta lönerna bland alla i riksdagen och en av dom som sitter i kommittén och bestämmer den partilön utöver den vanliga riksdagslönen är ingen mindre än Åkessons svärmor och och en annan är SD’s pressekreterare och vän till Åkesson Linus Bylund.

En skandal som glöms bort i skuggan av järnrörsskandalen är det som skedde på Estlandsfärjan. Jimmie Åkesson och några personer från SDU bland annat Erik Almqvist sitter tillsammans i en hytt och sjunger låtar med vitmakttexter som den gruppen antisemitiska Fyrdung och rena nationalsocialistiska hymner som Sven Olov Lindholms ”Friheten leve”. Åkesson var inte i hytten under hela tiden, men han var med när de sjöng en nidvisa om Olof Palme ”Olof Palme gick på bio, han kom ut strax efter tio. Lisbet såg pistolen blänka…”

jimmie

Felet som reportrar gör när de intervjuar Jimmie Åkesson är att de inte är pålästa ordentligt. De har svårt att ifrågasätta de svar de får från honom och då också att ställa följdfrågor. Sverigedemokraterna brukar också ställa krav på att få frågorna i förskott. Vad blir resultatet? Inövade svar och inga kritiska frågor som han egentligen inte vill svara på. I bland händer det att de vågar ställa dessa frågor. Ett sådant tillfälle var när Åkesson blev intervjuad av Skavlan. Visserligen hade de lämnat ut frågorna tidigare, men Skavlan gav sig inte förrän Åkesson svarade på de frågor han ställde. Det finns fler tillfällen där Åkesson har mött motstånd av pålästa reportrar. en är den berömda BBC Hardtalk-intervjun

 

Länkar till hur det går till när Åkesson får fel frågor eller får motfrågor.

Journalist blir avbruten i intervju med Åkesson – ställer fel frågor enligt Bylund

Här flyr Jimmie Åkesson från reporter när frågorna blir för tuffa

Åkesson vägrar svara på frågor om antisemitism i EU-gruppen

Här vägrar Jimmie Åkesson ge svar

Åkesson hoppade av intervju

Efter Åkessons sommartal i Sölvesborg i år så fick han frågan om han hade belägg för sitt påstående att brotten ökar. Han hade egentligen inget bra svar och efter att ha blivit pressad av att BRÅ:s statistik visar tvärtom så fick reportern svaret att folk upplever att brotten ökar och att man inte kan titta på statistik för att se om brotten ökar eller inte. Så statistik duger inte utan man ska gå efter känslan?

De aktuella flygbladen som spridits på ön Lesbos av Sverigedemokraterna innehöll flera sakfel, men han hävdar idogt att et skulle handla om fakta. Se videon med  Åkesson med det nu mera berömda citatet ”Vi kan ju hänga upp oss på om det är fakta eller inte”

Många har ifrågasatt Sverigedemokraternas egentliga åsikter och agenda och svaret som man har fått av de som ifrågasätter är att de tror att deras mål egentligen är att skapa ett etniskt och kulturellt homogent Sverige. Detta avfärdar både politiker och sympatisörer, men det finns flera saker som tyder på att det finns en viss sanning i det. På riksårsmötet 2005, samma möte som Åkesson valdes till partiledare så motionerades det också om att de skulle sluta tala om etnicitet och anledningen var att media ger en dålig bild av partiet på grund av detta, men det skulle dröja ända till partiprogrammet som kom 2011 innan de tog bort etnicitet helt och hållet. Inte rasist, men har granskat gamla insändare från slutet av 90-talet som är skrivna av Åkesson visar att etnicitet var väldigt viktigt för honom på den tiden. Visar hur de kunde se ut då med några citat

Vi är däremot övertygade om att ett kulturellt homogent samhälle har bättre förutsättningar att genomgå en fredlig och demokratiskt utveckling än en etnisk heterogen stadsbildning. I ett homogent samhälle uppstår inga etniska konflikter, ingen rasism och ingen främlingsfientlighet

Massinvandringen har omdanat ett etniskt homogent Sverige till ett mångkulturellt med våld, droger och med etniska motsättningar – ett land där framtiden ser allt mörkare ut

Det är viktigt att folket får säga sitt, i en så stor, för Sverige ödesfråga. Därför kommer jag i egenskap av kommunfullmäktigeledamot, så småningom att motionera om en liknande folkomröstning i Sölvesborg. Inte för att Sölvesborg är den mest mångkulturella kommunen utan för att det måste till en förändring i hela samhället, för att Sverige inte ska utvecklas till en multietnisk statsnation, där svensken inte känner sig hemma i sitt eget land

Åkesson säger själv att han har förändrat SD och tagit bort det extrema ur partiet, men om man tar ovanstående citat i beaktning och går igenom de förändringar som skett mellan principprogrammen från 1994 och det från 2011 så ser man att programmet istället har radikaliserats under Åkessons tid i partiet. David Nyström har i Gefle dagblad analyserat skillnaden och kommit fram till

2011 års program utvecklar föreställningen om invandrad kultur såsom hotet mot det svenska samhällets fortbestånd avsevärt. 15 av 22 programpunkter inklusive inledning handlar antingen helt om detta ”hot”, eller landar i denna slutsats. Hälften av programpunkterna handlar uteslutande om kultur-, nationalism- och invandringsrelaterade ämnen, som också utgör halva sidantalet, 17 av 34 sidor. 1994 års program var faktiskt betydligt mer allsidigt.

Han beskriver också att dagens SD-program är mer radikalt än det som antogs för 20 år sedan, har mer exkluderande skrivningar om icke-svenskar, är mer nationalistiskt och snävar in definitionen av den svenska monokulturalismen ännu mer. Åkessons Sverigedemokraterna har skapat ett nålsöga som människor ska komma igenom för att kunna ingå i nationen och kunna kalla sig för svensk. Nyström avslutar sin krönika med orden

Den reflexion som infinner sig efter att ha läst 2011 års SD-program är att SD:s definition av svenskhet är så snäv att strängt taget inga andra svenskar än sverigedemokrater kvalar in.

Det finns mycket att diskutera om det principprogram som började gälla när Åkesson blev partiledare, men i det här sammanhanget är det två meningar som bör tas upp och det är ”För att vi ska få en mer fullständig definition av nationen, måste sådant som språk, religion, lojaliteter och ursprung tillfogas” och ”Nationen utgörs av folket och dess särart”.

Jimmie Åkesson har alltså förvandlat Sverigedemokraternas politik så att i stort sätt inga andra än infödda svenskar kan kalla sig för svenskar precis som i hans resonemang i de gamla insändarna från 1997. Ursprung och etnicitet spelade stor roll ända fram till de förstod att de skulle komma in i riksdagen och detta resonemang försvann alltså inte förrän efter valet utan först 2011 när det nya principprogrammet presenterades.

Inlägget blev långt, men Jimmie Åkesson är ändock Sverigedemokraternas partiledare och det finns mycket som behöver komma ut. Flera uttalanden och händelser har glömts bort och därför tror många att Åkesson har ett rent förflutet, men likt sina partikamrater så har även Åkesson lik i garderoben. Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra och deras partiledare är inte heller ett undantag.

Länkar till andra artiklar om Åkessons lögner

Här ärjimmie en bild från ett torgmöte i Sölvesborg 1995 där Jimmie håller i en banderoll med texten ”Sverige åt svenskarna” och den tidigare partisymbolen facklan. Detta är ett arv från den tiden då Sverigedemokraterna var mer öppet nazianstruket äv vad de är idag. Flamman som används på bilden är den tidigare partisymbolen, inspirerad av fascistiska partiet National Front från England

I den sista partiledardebatten inför valet 2018 så sa Jimmie Åkesson att anledningen till att människor med invandrarbakgrund inte får jobb är att

De är inte svenskar, de passar inte in här

 

Läs gärna mina andra inlägg om profiler inom partiet

Vem är Sverigedemokraten Richard Jomshof?

Björn Söder och uppförandekoden

Sverigedemokraten Torbjörn Kastell

SD’s ideologs förebilder (om Mattias Karlssons förebilder) 

Expo har publicerat en text från SDU-Syds medlemsblad år 1997 där det framgår att Jimmie Åkesson inte gick med 1995 i samband med utrensningen av bruna element. Han gick med i partiet då det hade en nazist som partiledare och när partiet var öppet nazistiskt.

Även i SDU:s tidning Demokratens vinternummer 1999 så skriver Åkesson att han gick med redan -94.

jimmie

2 thoughts on “Vem är Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson

  1. Lars-åke Modin says:

    Hoppas att du blir stadsminister efter valet! ”

    1. polimasaren says:

      Förmodar att du menar Åkesson? Tror inte han läser denna blogg tyvärr. Han kanske skulle behöva göra det istället för att ljuga om sitt eget och partiets förflutna.Vad tycker du om att Åkesson ljuger om när han gick med i partiet? Behöver han skämmas för att han gick med i partiet är det var som mest öppet nazistiskt och hade en nazist som partiledare? Ska han skämmas för att det var precis därför han gick med i partiet? Den öppna nazismen?

Comments are closed.