Sverigedemokraternas nazistiska förflutna

Vad har nazistiska Nordiska rikspartiet, Svenska Nationalsocialistiska Partiet , Nysvenska rörelsenSvensk Socialistisk Samling,  som trots namnet var ett nazistiskt parti, SS (Schutzsaffel), extremrasistiska Bevara Sverige Svenskt, nationalistiska Sverigepartiet och rasistiska Framstegspartiet gemensamt? De som var med att bilda Sverigedemokraterna och de som var med i början hade kopplingar till dessa nazistiska organisationerna. SS? Ja, Sverigedemokraternas första revisor var en gammal SS-soldat vid namn Gustaf Ekström. Sd’ första talsmän var Leif Ericsson (då Leif Zeilon) som hade kopplingar till NRP och var en av grundarna till BSS och Jonny Berg. Dessa två byttes ut till Anders Klarström som senare blev SD’s första partiledare och Ola Sundberg, vilken den senare är känd för detta citat  ”Det är onaturligt och osvenskt med främmande barn på dagis. Jag vill inte använda ordet ras, men det ser äckligt ut när man ser två föräldrar med en indisk unge mellan sig”. Klarström var i sin ungdom aktiv medlem i NRP. Innan Klarström blev partiledare fick han sällskap som talesman av Madeleine Larsson. Klarström dömdes för mordhotet mot Hagge Geigert. Han hade via telefon hotat Hagge

Vi ska bränna dig, ditt jävla judesvin. Fy fan, ditt äckliga lilla judesvin. Passa dig! Vi ska komma och döda dig!

För att nämna några ur Sverigedemokraternas första styrelse så har vi Tord Hagström som senare startade det nazistiska skivbolaget Last resort, Reine Wikström även han medlem i NRP och Sven Davidson som hade ett förflutet i nazistiska Nysvenska rörelsen och var under en tid ordförande i BSS. En av grundarna Jerker Magnusson blev utesluten för sina nazistsympatier, men först 1995. Andra viktiga personer var Niels Mandell fd medlem i BSS och NRP. Senare hade ett flertal medlemmar kopplingar till VAM (Vitt ariskt motstånd) och NSF (Nationalsocialistisk front). Lite intressant kuriosa från partiets tidiga historia: 1991 hade Sverigedemokraterna ett möte i Medborgarhuset i Stockholm där bland annat Franz Schönhuber en annan SS-veteran talade. På mötet fanns även den engelske nazisten Anthony Hancock, ägare till ett tryckeri i Brighton och en av världens största producenter av rasistisk och antisemitisk propaganda. I första hälften av 90-talet anordnades i  Sverigedemokraternas namn Engelbrektsmarschen och Karl XII-manifestationer den 30 November flera år i rad. Flera av aktivisterna var skinnskallar som även var

medlemmar i VAM och andra nazistiska organisationer. 500 personer samlades den 30 november 1991 för att vara med på SD:s marsch till Kungsträdgården för att hedra Karl XII.

Sverigedemokraternas Engelbrektsmarsch 1994 Mikael Jansson som var Jimmie Åkessons företrädare var alltså den första partiledaren som inte var uttalad nazist och  Jansson införde 1996 ett uniformsförbud (vilket parti behöver införa ett sådant?).  Det var ett försök att polera SD’s anseende precis som Jimmie Åkessons så kallade nolltolerans mot extremism, rasism och rättshaverister. Hur det gick vet vi nu i efterhand. Otaliga skandaler där nazister uppmärksammas i partiet. Rasistskandaler ännu fler och dom tycks aldrig ta slut.  Fram tills nu har  partiet uteslutit 54 st och jämför vi det med resterande partiers uteslutningar på sammanlagt 4 st så ser vi storleken på problemen inom partiet. 1996 var Sverigedemokraternas vice ordförande 1993-1995 Tina Hallgren Bengtsson och hennes make Jan Bengtsson även han ett förflutet i SD’s styrelse och ett 50-tal andra nazister hemma hos Anders Westergren SD Höör. Detta möte med Nationalsocialistisk front filmades och en av bilderna därifrån är när Hallgren Bengtsson står och håller tal med Hakkorsflaggan hängande bakom sig. På mötet gjordes förutom bokbålet även Hitler-hälsningar. En annan deltagare på detta möte var SD’s grundare Jerker Magnusson. Detta var alltså året efter Sverigedemokraternas nuvarande partiledare Jimmie Åkesson gick med i partiet. 2009 åkte några från partiledningen och några ur SDU som idag sitter i riksdagen eller har andra höga positioner i partiet på en kryssning. Det festades i hytterna och sjöngs nidvisor om mordet på Olof Palme. En sång som sjöngs var Friheten leve en nazistisk kampsång från 30-talet skriven av Sven Olof Lindholm som hade en gedigen historia i de nazistiska organisationerna i Sverige på 30-talet och framåt.

Till vänster har vi makarna Bengtsson och till höger har vi den berömda bilden på Tina Hallgren Bengtsson. 2001 bröt en fraktion sig ur partiet och bildade det högerextrema Nationaldemokraterna. Skälet sägs vara missnöjet med att SD ha övergett etnicitetens betydelse i nationalismen. Lika som Sverigedemokraterna var ND full av skandaler. En av dom var när deras partiorganisatör Tor Paulsson som  ivrigt fördömt våld mot kvinnor, misshandlat sin egen hustru och vid en permission avvikit och blivit efterlyst av polisen. Det gjordes som sagt var även då som nu ett tappert försök till att rensa ur sådant som partiet inte vill förknippa sig med.  Det dröjde dock till 2006 innan de bytte bort den brinnande facklan (t.h.) som partisymbol som de lånat av nazistiska National front (t.v.)

Ungdomsförbundet Sverigedemokratisk ungdom är likadant. Det lades ner efter ett tag för att de ansågs ha för extrema åsikter, men startades upp igen. Medlemmar ur det nystartade SDU startade Oberoende nationell ungdom som senare bytte namn till Nationell ungdom och blev ett ungdomsförbund till nazistiska Svenska motståndsrörelsen vilket anses av Säpo vara den nazistorganisation som är störst fara för rikets inre säkerhet. 2011 hade 1/5-del av SDU’s medlemmar kopplingar till vitmakt-rörelsen och moderspartiet är inte sämre då de till valet 2010 hade 51 kandidater som hade kopplingar till vitmakt-rörelsen. SDU’s ordförande Robert Vesterlund dök upp med andra Sverigedemokrater med en skarpladdad handgranat på ett 1 maj-firande 1993 där Gudrun Schyman talade.

 

Deras officiella partitidning SD-kuriren kunde se ut så här 1992 Vi kan jämföra den gamla SD-kuriren med 2011 års utgåva. Samma retorik?

2010 kom Sverigedemokraterna in i riksdagen till allas förvåning, Få vet vad som döljer sig bakom fasaden och hur mycket de verkar putsa den så dyker det alltid upp något.
 1. Jan Bengtsson från Höör som var med och brände judisk litteratur 1996 sitter åter igen invald i en SD-styrelse.
 2. Sverigedemokraten och antisemiten Stig-Erik Werner från Tidaholm förhandlar 2013 om att gå med i nazistiska Svenskarnas parti.
 3. Niclas Nilsson SD Kristianstad uttalar sig  nazistiskt och antisemitiskt.
 4. Anders Kiedling SD Södertälje driver en förintelseförnekande blogg.
 5. Erik T Jonsson  SD Kristianstad påstod att ”tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna”.
 6. Anders Sundholm SD Sollentuna förnekar förintelsen i bokrecension.
 7. Nazisten Patrik Ehn kvar till 2013 trots tidigare uteslutningsärenden. Hans nära kontakter med det högerextrema tyska partiet NPD fram till efter valet och hans kontaktperson i partiet var nazisten Per Lennart Aae.
 8. Kenneth Sieka från SD Västervik anser att nazistiska SvP kommit med vettiga grejer.
 9. Två Hedemora-politiker hoppar över till SvP (en hoppar av efter han läst partiprogrammet).
 10. Sverigedemokrat från Mönsterås samarbetar med nazistisk representant.
 11. SDU-politiker Före detta vice ordförande i SDU Värmland, berättar öppenhjärtigt om hur han blev nazist.
 12. SD-topp ser inga problem med att partikamrater sprider nazistblogg.
 13. SD’s representant i Östra Göinge skriver att det är vetenskapligt belagt att diverse ”raser” har lägre IQ.
 14. Martin Björket SD Norrköping ljög om nazistbakgrund.
 15. Niklas Törner som sitter i distriktsstyrelse i Dalarna och Västmanland hoppar av efter att ha blivit påkommen med att ha köpt nazistiskt material och gjort Hitlerhälsning.
 16. Grundaren av nazistiska Fagerstas fria nationalister Johan Henriksson hoppar av partiet
 17. Riksdagsledamoten Stellan Bojerud Svenskarnas parti och som tidigare kommenterat på nazistiska bloggar.
 18. Stellan Bojerud har återigen hamnat i ett blåsväder då han hyllar nazister igen.
 19. Björn Söder och Kent Ekeroth besöker högerextrem bal.
 20. Jimmie Åkesson i möte med högerextrem partiledare för framtida samarbete.
 21. Här länkar en SD-ordförande i Emmaboda till en nazistisk tidning
 22. En Sverigedemokrat från Varberg som hyllar en nazist.
 23. Politiker och förintelseförnekaren i Ystads kommunfullmäktige sympatiserar med Adolf Hitler och undrar om han egentligen hade fel.
 24. I Luleå ertappas politiker med att länka nazistiska artiklar på Facebook och hylla nazister
 25. I Norrtälje stödjer en politiker terrorstämplade nazister.
 26. I Habo lyssnas det på nazistmusik mm.
 27. Utesluten nazist återvänder på SD-mandat i Mölndal
 28. IYstad går en avhoppad Sverigedemokrat över till SvP.
 29. I Dalarna har en SD-politiker i Borlänge blivit påkommen med att gilla en hel del rasistiska och nazistiska sidor på Facebook.
 30. SDU’s Kasselstrand besöker högerextrem bal.
 31. Björn Söder blir intervjuad av förintelseförnekare och kryptonazist.
 32. Robert Stenqvist ordförande i SD Stockholms län  blir påkommen med att ha kläder från välkänd nazistaffär.
 33. SD-kandidat i Falun länkar till nazistsajt
 34. SD-ledamot i Höör förnekar förintelsen och beskriver judar som parasiter
 35. SD-politiker gillar nazister – du din jävla vänsterkommunist, stoppa upp telefon i arslet
 36. SD-politiker i Klippan förnekar förintelsen och erkände att han var nazist
 37. 61 SD-kandidater kopplade till kryptonazistiska Nationaldemokraterna
 38. SD-kvinnan påkommen med nazi-armbindel

  Sverigedemokraterna har ett förflutet i den nynazistiska rörelsen och har ännu inte skakat av sig det bruna förflutna. Det som tagits upp här är långt ifrån allt och förmodligen kommer det fyllas på mer

   

   

  Uppdatering Idag den 18 Oktober 2013 träffade Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna partiledaren för det högerextrema Front national för att diskutera ett samarbete. Även ett samabete med belgiska Vlaams Belang diskuteras. Gustav Fridolin blir upprörd och säger till Aftonbladet

  Det här är partier som inte ens Silvio Berlusconi i Italien och Dansk Folkeparti vill samarbeta med. Front Nationals förre ledare är dömd för att ha förnekat förintelsen. Vlaams Belang är fortsättningen på ett parti som är så extremt att det inte var tillåtet i Belgien en period. Det är uppenbarligen partier som Sverigedemokraterna nu vill ge sitt stöd

  Samarbetet med Front national är inte nytt. 1998 fick Sverigedemokraterna ekonomiska bidrag från det högerextrema partiet. Det är inte enda gången SD får pengar från diskutabla givare. Rasisten Bernand Mengal gav pengar 2004. Nazisten Lars Erik Aldin och föredetta BSS-medlemen Carl Lundström har bidragit med stöd.

9 thoughts on “Sverigedemokraternas nazistiska förflutna

 1. mopsen says:

  Jag har sagt att jag tyckte SvP:s marsch i Stockholm var onödig, provokativ och dum. Är det att ”hylla” SvP?
  Jag är antinazist. Jag hyllar inte SvP eller SMR. Tvärtom.
  Det finns inte mer sanning i hetsen mot mig än DN:s falska utpekande av brandmännen i Boden som rasister.

  Stellan Bojerud

Comments are closed.