När konspirationsteorierna tar över

I kölvattnet av en tragisk händelse så dök en annan upp på löpsedlarna. Det som ska ha hänt är att en försvarsanställd ska ha attackerats av två människor beväpnade med kniv. Överfallet som hade skett utan några som helst vittnen lades ner på grund av anledningen av att ett brott skulle ha skett inte kunde styrkas. Detta uppmärksammades av media och det skrevs även senare att mannen själv nu kan misstänkas för brott. Alternativ media eller hatsajter som de även kallas snappade upp denna händelse och skrev om det, men låg lite efter i efterrapporteringen.

När det väl uppmärksammades bland kommentatorsfältherrarna att den försvarsanställde hade hittat på allt förnekades det och det sågs som en komplott av olika aktörer som skulle då försökt mörka hela händelsen. Konspirationsteorierna haglade och nedan är några av de kommentarer som går att finna under Avpixlats artikel om händelsen.

 

Tidigare bland kommentarerna fanns både krav på att etniciteten på gärningsmännen släppas och spekulationer om att det skulle handla om ett terrorbrott. Många hade redan bestämt sig vad det hela handlade om och syndabockarna var samma som i stort sätt alla kommentatorsfält på den här SD-nära bloggen.

Det är ifrån denna sfär, bubbla eller vad man nu ska kalla det som många av de myter, osanningar och skrönor bildas och sprids ifrån. Ansvariga utgivare saknas på en stor del av de liknande sajterna och de pressetiska reglerna lyser med sin frånvaro. Det finns alltså en orsak till varför det varnas för att sprida artiklar från dessa så kallade nyhetssidor och framför allt de ”fakta” som har sitt ursprung ifrån denna rörelse.

Detta är ett inlägg som legat klart och därför är lite inaktuellt, men eftersom det ser likadant ut varje liknande tragiska händelse så väljer jag att publicera ändå