-ismer

-ismer

Varje dag ser man någon form av en -ism på nätet. Den ena mer hatiska än den andra. Rasism, visserligen har en ny definition på rasism dykt upp. Sverigedemokrater, rasister har börjat kalla samma rasistiska argument för invandrarkritik, de säger att deras rasism inte är rasism för det handlar om kritik mot kultur och religion. Kritiken är mot samma personer som rasismen var riktad mot innan de bytte namn på deras hatiska budskap.Varifrån kommer då denna enorma vilja att hata andra människor?
Läste ett inlägg på en SVT-debatt igår att rasismen kommer med invandringen. Har de alltså en väska full med rasism med sig när de kliver av planet på Arlanda? Låter inte så troligt när fördomarna och rasismen fanns redan när de kom. Det har hetsas mot muslimer i alla tider, människor har varit rädda för främlingar långt innan vi började få invandrare från Mellanöstern.Forskare som studerat bl.a sverigedemokraterna och deras väljare har kommit fram att den  typiske sverigedemokraten är en lågutbildad, arbetslös och ung man på landet. Utan att lägga värderingar i detta, vad betyder då detta? På landsbygden slår nedläggningar och arbetslöshet hårt mot just unga män, har de då en bristfällig eller t.o.m. obefintlig utbildning kan det vara svårt att få nytt arbete och komma in i samhället igen.
Det utanförskapet som kommer med arbetslöshet leder till att det sociala nätverket man har på jobbet försvinner. Ekonomin går i botten.
Bitterhet, ilska mot samhället, misstro mot politiker. Syndabockar måste finnas. Invandring kostar pengar och självklart skyller rasisten sin dåliga ekonomi på den kostnaden. Ilskan och misstron mot samhället och politiker är till viss del berättigad då mycket av det som händer i samhället kommer ifrån lågkonjunkturen och regeringens förmåga att hantera den. Svåra tider leder till besparingar som faktiskt måste göras för att få ihop landets ekonomi. Kanske kan detta skötas bättre med en annan regering, men troligtvis blir misstron och ilskan mot politiker kvar.En rädsla för det okända har alltid funnits och är naturlig. Det som är konstigt är att med dagens snabba utveckling med internet där man kan träffa folk från hela världen i realtid, man kan resa jorden runt under tjugofyra timmar är fortfarande rädslan för det som invandring från fjärran länder för med sig stark.
Mycket av avigheten kommer ifrån skolan och dess oförmåga och ovilja att lära ut om andra kulturer och andra religioner. Kristendomen tog flera månader att gå igenom och det är förklarligt eftersom vi lever i ett ”kristet” samhälle, medans islam som är lika stor religion tog någon vecka eller kanske bara några dagar att lära sig om. Buddism tog lika lång tid och de andra småreligionerna tog en eller två lektioner.