Idiotanstalten Rosenbad

Är det en slump att Stockholms idiotanstalt låg på samma ställe som Rosenbad? Det är en rad som har fått följa med denna bild som cirkulerar på Facebook på senaste tiden.

Det är några saker med detta som inte riktigt stämmer. Först har vi det att Stockholms idiotanstalt låg inte där Rosenbad idag ligger utan det låg i Upplands Väsby, vid Löwenströmska sjukhuset. Begreppet idiot började användas redan på 1700-talet och Sveriges första idiotanstalt öppnades första september 1866. Idioti var namnet på en särskild psykisk sjukdom och 1868 byttes ordet ut mot sinnesslöhet. Ser vi på årtalet på skylten på bilden så ser vi 1884, alltså 16 år efter namnbytet. Rosenbad har hetat Rosenbad ända sen 1708 och då kommer vi till den tredje saken som inte stämmer och det är alltså att Rosenbad ska ha hetat Idiotanstalt.

Så vad finns då kvar som kan vara sanningsenligt med detta? Inget. Nu kan ju denna bild har sitt ursprung i att skämta eller att smutskasta dagens sittande regering. Vilket som är det rätta syftet beror nog på den som sprider bilden vidare i sociala medier.

 

 

En bild på Idiotanstalten vid Löwenströmska sjukhuset

Källkritik

 

Detta är kanske inte riktigt det jag brukar skriva om, men dock var det en intressant avstickare. Ett tack till dom i mitt Facebookflöde som uppmärksammade detta.