Det högerpopulistiska och rasistiska Framstegspartiet

Mitt intresse för Framstegspartiet kommer ifrån att de slogs ihop med Bevara Sverige Svenskt och bildade Sverigepartiet som var det första försöket av några nationalister, nazister och fascister att bilda ett parti. När Sverigepartiet splittrades så bildade BSS-falangen Sverigedemokraterna.

Framsteget bildades sjätte november 1968 av medlemmar från Medborgerlig samling, ej att blanda ihop med dagens MbS, ett parti som var aktivt mellan 1964 och 1968. Till en början hade partiet en populistisk inriktning där huvudfrågorna var lägre skatt och billigare alkohol, men med åren blev det högerpopulistiskt och mer och mer främlingsfientligt. I början av 80-talet blev invandringsfrågan en av de viktigare punkterna för partiet.1979 nybildades FsP av affärsidkaren Nils Lindgren i från Motala, efter att partiet tappat alla lokalföreningar förutom den i just i Motala. Året efter besöker Mogens Glistrup, ordförande danska Fremskridtspartiet och Lindgren blir inspirerad av det danska partiet och börjar därefter som jag nämner ovan gå åt ett mer högerpopulistiskt och rasistiskt parti.

1982 tar Stefan Herrmann över partiledarroIlen och  samband med detta döps partiet om till Svenska Framstegspartiet. Under de nästkommande åren får Stockholmarna se en rad med olika klistermärken från partiet och det kunde stå ”Aids kommer från utlandet”, I partiprogrammet stod det ”Kvinnan tillbaka till spisen”, ”Släpp spriten fri” och ”Omskola lapplisorna”.

Framstegspartiet1986 slås partiet ihop med medlemmar ur Bevara Sverige Svenskt och Sverigepartiet bildades, men redan efter ett år splittrades partiet och Herrmann utesluts under ett styrelsemöte 27 oktober 1987. När sammanslagningen ägde rum så lades inte Framstegspartiet helt ner utan Tony Wiklander tog över som partiledare. Men redan 1990 blev Wiklander utesluten för och orsaken var flera rasistiska uttalanden i media och och för att han haft samröre med både Sverigedemokraterna och Nysvenska rörelsen. Wiklander gav sig inte utan startade ett nytt parti med samma namn. Inför valet 1998 så gick vissa avdelningar över till Sverigedemokraterna på grund av bråk om vem som var ordförande. Tony Wiklander följde efter 2001-2002 nån gång och han blev riksdagsledamot mellan åren 2010 och 2018. Flera av dom som blev kvar gick över till nazistiska Nationaldemokraterna, ett utbrytarparti ifrån Sverigedemokraterna. Högerextrema Carl Lundström, känd för att ha ägt Vasa knäckebröd stödde FsP fram till 1991 då Ny demokrati bildades.

En av de ursprungliga grundarna, Bertil Rubin hade ett förflutet i fascistiska Nysvenska rörelsen och en annan den före detta centerpartisten Gustaf Petrén i Klubben Brunkeberg där han var ordförande mellan åren 1965 och 1968. Petrén ska vid tillfälle har skrivit för Den svensk folknationalisten, Nationalsocialistiska arbetarepartiets tidning vilket han också var medlem i 1935. Det så kallade Bollhusmötet 1939 där det protesterades mot judiska läkare känner många till, men att det hölls flera möten bland annat det så kallade Lundamötet och som talare under detta sa Petrén:

Att ta hit något tusental judar skulle inte resultera i något annat än att vi i vårt land fick ett svenskt och ett orientaliskt skikt och det kanske inte vore så enbart lyckat

Partiet bedrev närradiosändningar, ett program under Herrmanns ledning som kallades Telefonväkteri. I ett program från 1985 säger Herman att de vill stänga den sovjetiska ambassaden i Stockholm. Förutom detta kunde åsikter som att länder i Afrika borde må bättre under kolonialstyre, att vi borde går ur FN. Programmet blev under 1986 anmält för Hets mot folkgrupp och JK bedömde det att ”prov på brottslig missaktning mot en etnisk minoritet”. Bland annat ska han ha sagt att man borde kastrera invandrare så de slipper yngla av sig. Herrmann blev aldrig dömd för detta uttalande.

Framstegspartiet

Framstegspartiet var även fientligt mot Palme vilket syns på det här lilla pressmeddelandet. Detta är inte något som FsP är ensam om. Demokratisk allians var kända för sitt Palmehat och Bevara Sverige Svenskt och Sverigedemokraterna har också företrädare som uttalat hat. Vem minns inte Jimmie Åkesson på färjan där han sjöng med i en nidvisa om Palmemordet. 18 mars 1986 alltså direkt direkt efter Palmemordet kunde man läsa dessa rader i  pressmeddelandet undertecknat Framstegspartiet första mars.

Världen har i snabb takt blivit av med tre tyranner: först BABY DOC, sedan MARCOS och så PALME. Det är bra för Sverige, att vi slipper Palme fortsättningsvis. Han har genom åren förorsakat Sverige mycket stor skada. Inte överraskande hyllades Palme av den sovjetiska partikongressen med en tyst minut.— Om mördaren infångas, ska det bli intressant att konstatera huruvida denne är svensk eller invandrare. Om mördaren är invandrare, kan man göra tillägget att Palme fallit offer för sin egen vansinniga invandringspolitik.