Bokrecension: Utan invandring stannar Sverige

Jesper Strömberg, professor i journalistik och politisk kommunikation har skrivit boken Utan invandring stannar Sverige. I den går han igenom fördelar som invandringen har och hur den berikar Sverige. Författaren är noga med att boken inte handlar om integration, svensk integrationspolitik och inte heller dagsaktuell flyktingpolitik. Inte heller handlar den om hans egna åsikter. Det gör han klart för oss och han skriver också att när när dessa åsikter och värderingar framträder så är han tydlig och berättar det. Han skrev denna bok för att det har saknats en bred och lätt tillgänglig genomgång om den forskning som finns hur olika länder tjänar på invandring.

För att kunna skriva denna bok har Strömberg gått igenom över 200 böcker, rapporter och artiklar i detta ämne och ser man på antalet fotnoter som är över 400 så måste man säga att han har förankrat denna bok i den befintliga forskning som finns i ämnet. Han har tidigare varit huvudsekreterare för regeringens framtidskommission under flera år. Han har också publicerat över 150 böcker, kapitel och artiklar i olika ämnen.

Radar här upp de några av de olika kapitlen så ni får ett hum om vad han skriver om i boken

Utan arbetskraft stannar Sverige

Utan kunskap stannar Sverige

Utan företagsamhet stannar Sverige

Utan globalisering stannar Sverige

Utan mångfald stannar Sverige

Varje kapitel avslutas med korta argument och jag ska rada upp några här

 • Invandring och ökad mångfald bidrar till ökad kreativitet och ökad innovationsförmåga.
 • Invandringen bidrar till att utveckla kulturyttringar som konst, musik, litteratur och teater.
 • Invandring bidrar till ökat inflöde och utbyte av idéer, erfarenheter och perspektiv.
 • Invandring bidrar till ökade kunskaper om andra länder och kulturer och till den internationella kompetensen och konkurrensförmågan.
 • Ungefär 20 procent av alla nya företag startas av personer med utländsk härkomst.
 • Invandringen bidrar till att föryngra befolkningen och sänka medelåldern.
 • Invandring bidrar till att en större andel av befolkningen är i arbetsför ålder.
 • Invandring bidrar till en större befolkning och att fasta kostnader, exempelvis för försvaret, blir mindre per person.
 • Utan invandring sedan 1990 hade antalet invånare i Sverige varit 17 procent mindre och alla kommuner hade haft färre invånare.

Efter att ha läst boken har jag fått insyn i hur svårt det kan vara att räkna på hur Sverige tjänar på invandringen och att få ut korrekta siffror om den direkta ekonomiska vinsten. Vi ska inte enbart se invandringen som enbart ekonomisk fråga och leta efter kortsiktig vinst. Människor som kommer till Sverige är så mycket mer än kronor och ören hit och dit. Jag rekommenderar verkligen denna bok då den ger ett betydligt bredare perspektiv om lönsam eller icke lönsam invandringen som debatten har idag.

Bokus

Ad libris 

utan invandring

 

23 thoughts on “Bokrecension: Utan invandring stannar Sverige

  1. Oscar says:

   Allt jag ser är en ogrundad och osaklig artikel av Henrik Vinge.

  2. Oscar says:

   Eftersom du länkade till fel artikel så blev jag nyfiken och tänkte på egen hand googla fram denne professor Mats Arvidssons träffsäkra sågning av Jesper Strömbäcks bok.

   Märkligt nog hittade jag ingen sådan artikel och den ende professorn vid namn Mats Arvidsson som jag hittade var en kulturprofessor som främst forskat inom musik. Jag tror knappast han kan ses som någon auktoritär källa när det kommer till samhällsvetenskap eller dylikt.

   Har du bara, med brist på egna argument, hittat på denne professor och hans artikel?

   1. Karl Jimmy Sten Windeskog says:

    Det är inte jag som ändrat i länkadressen, den som gjort detta tyckte väl att professor Arvidssons debattartikel av lite för avslöjande. Och jag förstår varför.

    1. Oscar says:

     När man googlar på ”Mats Arvidsson aftonbladet” så kommer det inte upp någon debattartikel. Du tjänar inte på att envist argumentera för att ditt fantasifoster existerar. Du skämmer bara ut dig och du förstör den lilla trovärdighet du har kvar.

     Uppenbarligen lider du av en besatthet i att ljuga. Du borde verkligen för din egen skull söka hjälp för dina problem.

 1. Karl Jimmy Sten Windeskog says:

  Uppenbart valde någon extremist att rikta om länken, man tyckte väl att professor Arvidssons artikel var lite väl avslöjande för dessa mörkerkrafter. Och det kan man ju förstå.

  1. Oscar says:

   Nu är du ju bara patetisk. Rikta om länken? Kom igen nu, även du vet att detta inte är möjligt. Och både du och jag vet att denne professor Arvidsson inte ens existerar.

   Hade han och hans artikel gjort det så bör sökresultat på Google direkt ha visat denna artikel från slaskmedier som Avpixlat och Fria Tider.

   Så nu får du ta och sluta blåljuga och gömma dig bakom din mesiga statsvetartitel och börja komma med egna argument, om du nu vågar. Det är inte speciellt svårt att ta en kandidatexamen förstår du, det kan vem som helst göra. Så tyvärr räcker det inte överhuvudtaget med att vifta runt med epitetet statsvetare bara för att du egentligen inte har något annat än fantasier att komma med.

   1. Karl Jimmy Sten Windeskog says:

    Försöker du slå rekord i dum extremism nu. Du tror inte att det går att rikta om en länk och du förnekar att en känd professor som är publicerad i Aftonbladet ens existerar.

    Hehehe, ja det blir svårt att toppa =)

    1. Oscar says:

     Med tanke på hur du använder ordet extreminist så har du nog ingen aning om vad ordet betyder. Det enda jag har gjort är att bemöta dina uppenbara lögner och kritiserat det uppenbart rasistiska partiet SD. Detta gör mig knappast till en vänsterextreminist. Samtliga partier ogillar SD.

     Du däremot, har varit medlem i det nazistiska partiet Nationaldemokraterna, ett parti du hoppade över till efter att du anklagat en SDare för kulturberikning efter att denne adopterat ett utomeuropeiskt barn. Så den enda extreministen här är du.

    2. Oscar says:

     Man kan inte rikta om en länk. Har du länkat till professor Arvidssons artikel så är det den som man ska komma till. Dock existerar inte denna professor eller dess artikel.

    1. Oscar says:

     Du har en kandidatexamen i statsvetenskap. Du har läst 90 hp. Att du kallar dig själv forskare är absurt och ett tecken på vilket storhetsvansinne du lider av.

     En kandidatexamen gör dig inte mer trovärdig per automatik. För att vara trovärdig måste du presentera välgrundade och sanningsenliga argument och visa upp källhänvisningar för det du påstår. Detta har du fullständigt misslyckats med. Du har även hittat på en professor, anklagat folk för att vara vänsterextrema utan anledning och förnekat saker som det finns fotobevis på. En riktig forskare beter sig inte på det sättet.

    2. Oscar says:

     Mer än vad jag klarar av? Är du 10 år gammal eller?

 2. Karl Jimmy Sten Windeskog says:

  Skall vi sedan diskutera argument? Av de 9 ”argument” i denna amatörmässiga recension av en tämligen oseriös bok så är de antingen direkt felaktiga eller helt irrelevanta.

  Så det finns helt enkelt inte någon seriöst argumentation att bemöta här än så länge.

  1. Oscar says:

   Eller så har du helt enkelt inget att komma med.

  2. Johan Löfström says:

   Varför kommenterar du här på Polimasaren över huvud taget då, om det är en så ”amatörmässig recension”?

   Det var en vecka sedan du nämnde något om ”professor Mats” och har ännu inte lyckats ta fram en länk till din källa?

   Vem mellan dig och Polimasaren är det som känns mest ”amatörmässig”?

   1. Karl Jimmy Sten Windeskog says:

    Jag kommenterar denna recension just för att den är så amatörmässig. Och det är som sagt inte jag som andrat i länkadressen till Professor Arvidssons debattartikel, utan tydligen någon som tyckte den var för avslöjande.

    1. Oscar says:

     Lägg upp den på nytt då om denna artikel existerar. Eller vad sägs om att mejla den till mig?

 3. polimasaren says:

  Oseriös bok? Jag har beskrivit antalet källor och vilken erfarenhet författaren har. Om du någon gång kunde komma med exempel på saker du anser att inte stämmer. Väldigt tröttsamt med dina påståenden. Gå och skanna nått istället.

  1. Karl Jimmy Sten Windeskog says:

   Här visar du ju hur politiskt obegåvad och extrem du är när du tror att antalet ”källor” säger något och inte vad dessa källor utgör och kommer ifrån. Men extremvänstern är ju inte kända för att vara intellektuella heller, jag med min forskarutbildning har en lite annan syn på samhällskritik dock.

   1. Oscar says:

    Du har trots sin mesiga kandidatexamen mindre koll på samhället än en 10-åring. På vilket sätt skulle polimasaren vara en vänsterextreminist?

   2. Oscar says:

    På vilket sätt skulle polimasaren vara en vänsterextreminist?

Comments are closed.