Anti-HBTQ-propaganda och hur du avslöjar bluffen

Det är inte bara rasistisk och sexistisk dynga som sprids utan även HBTQ-fientlig propaganda. Den här gången handlar det om en bild där två herrar med minimal klädsel går längs en gata. På bilden syns ett barn sittandes på axeln på en av männen och ett annat barn går mellan de två. Förutom att det inte är så väldigt bra photoshoppat, alltså redigeringen av bilden så känns bilden fel. En sorts kritisk magkänsla.

Här är iallafall bilden

Fejkad bild

Bilden ska ge ett intryck att barn går i ett Pride-tåg och troligtvis vill avsändaren väcka upp känslor som att barn inte ska vara med i såna sammanhang och det får man tycka vad man vill om.

För att få reda på om en bild är fejkad eller att den egentligen är tagen i ett annat sammanhang finns det flera verktyg och jag ska ta upp några här nedan

Du kan söka efter bilden på Google och det kan du göra på två sätt. Finns bilden på din dator så går du till Google och väljer att söka bilder. I sökfältet ser du då en kamera

Trycker du på den får du välja om du vill ladda upp en bild och söka efter den. Har du inte bilden på din dator så gå till den bilden du vill kolla och högerklicka. Då får du flera alternativ och det du ska välja är Copy image location eller Kopiera bildwebbadress eller något liknande. Det heter olika beroende på vilken webbläsare du använder. Klistra in adressen i sökrutan och sök.

Du kan installera tillägg i din webbläsare och de jag använder är Google image search och Tiny eye reverse search. Med dom här två verktygen är det bara att högerklicka på bilden du vill söka efter och välja verktyg.

Skillnaden på de båda är att med Tiny Eye så får du bilderna i kronologisk ordning och då kan du alltså se när bilden dök upp på Internet för första gången.

Så vi gör en sökning på bilden ovan med Tiny eye och när vi får svar väljer vi att sortera dom med den äldsta träffen först

Ser vi nu på det äldsta så ser vi att den dök upp på Internet redan 2010 och ser lite annorlunda ut än den som sprids nu.

Inget barn på axeln på den ena mannen och inget barn som går mellan de två, men en regnbågsflagga som de två bär emellan sig.

Jag har valt att göra den här guiden väldigt enkel så att även den som inte är så van vid datorer och att söka efter bilder ska förstå och kunna bli en riktig duktig källkritiker och mytknäckare. Så sätt igång så städar vi Internet och avslöjar massa lögner, myter och skit

 

PS Ursäkta de nakna rumporna 🙂

 

Här är ett inlägg där den fejkade bilden används av SD-sympatisörer för att hetsa mot HBTQ-personer

Sverigedemokrater hetsar mot HBTQ-personer

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Anti-HBTQ-propaganda och hur du avslöjar bluffen

  1. Pingback: Sverigedemokrater hetsar mot HBTQ-personer | Robert Nilsson

Comments are closed.