Ankarbarnen: Myt eller sanning

De invandrarkritiska skriker rakt ut när ensamkommande flyktingbarn kommer på tals. Om vi bortser från det argument en del kommer med att barnen inte är några barn så hänvisar jag till barnkonventionen där alla under 18 år räknas som barn. Visst finns det dom som fuskar i alla kategorier även bland SDU’are . Ja jag nämner SDU för det är bland sd-sympatisörer jag hittar argumenten om dessa ankarbarn. Rör man sig i rasistiska och sverigedemokratiska kretsar på nätet så kommer ordet ”skäggbarn” upp väldigt ofta.
Det ses som ett bevis för att de är över 18 år för att de har skägg. Jag började raka mig när jag var 15.

Men det var om ankarbarnen var en myt eller inte vi skulle skriva om. Det har skrivits och bloggats om detta förut, men det tål att göras om då detta diskuteras fortfarande på vissa sajter och bloggar. Vissa påstår att barnen tar hit sin familj så fort de får PUT och andra inte. Hur ligger det då till? Migrationsverket har gjort en sammanställning av sina siffror som visar att under perioden 2007-2010 endast 10% av barnen får återförenas med sin familj i Sverige.Vilket jag tycker inte är så konstigt, alla barn vill väl leva med sina föräldrar.

Av de knappt 4200 ungdomar som fick uppehållstillstånd mellan 2007 och 2010 är det 10 procent som har föräldrar och syskon som kommit efter på det som kallas anknytning. Sammanlagt är det 1130 anhöriga som har kommit till Sverige till de ensamkommande barnen. Då har man också räknat in personer från utlandet som gift sig med ett ensamkommande barn som hunnit bli över 18 år

Från Sveriges radio om sammanställningen

10%? Är 10% så mycket? Jag tycker inte det. Vad ingår då i den familj som barnen får återförenas med? Föräldrar och syskon under 18 år. Andra i familjen får söka asyl på egna premisser. Vilket spräcker myten om att ensamkommande barn tar hit hela familjer med mor- och farföräldrar när de får sitt permanenta uppehållstillstånd.

Vad är det för föräldrar som skickar sina barn tvärs över världen till ett land de inte känner igen är fråga som ställs ofta på dessa sajter. Det finns ett enkelt svar på det: De föräldrar som vill skydda sin barn. Föräldrar som vi skydda sina barn från att göra värnplikten i olika regimer, föräldrar som vill hindra sina barn att bli barnsoldater. Hotbilden mot dessa barn skulle jag vilja påstå ökar i samma takt de närmar sig tonåren därför en hög medelålder på dessa. Detta är mina tankar och spekulationer om detta. Det går säkert att hitta mer fakta om detta, men det de handlar om är att låta barn vara barn.

1 thought on “Ankarbarnen: Myt eller sanning

Comments are closed.