Viralshoot.se är en bluff?

Det har dykt upp en ny sida som sprider virala artiklar. Artiklar som är populära att dela och är alltså ett ypperligt sätt att få ut ett budskap om man vill det.

Om vi ska titta lite närmare på den här sidan så ser vi att den har copyright sen 2014 och de har valt att inte datummärka sina artiklar vilket kan betyda att de inte vill visa hur länge sidan har varit igång.

Vi tar och undersöker adressen med Who is en sväng med att ta reda på när den reggades och av vem.

Vi ser att den bakom sidan kallar sig albinf9393-25392 och vi kollar även om denne har flera sajter och det gör vi med Website.informer.com vilket gav den här informationen

Det enda vi kan göra nu är att kolla upp ip-nummret, alltså adressen till servern där sajten finns. Var den finns spelar ingen roll för vi får inte reda på vem som ligger bakom sidan för det.

En snabb titt så är det en Ebba H som lägger upp artiklarna. Ebba är ett kvinnonamn, men det är en man som är på bilden

Kategori okänd? Det känns lite taffligt att inte sortera artiklarna i kategorier, men det kan vara för att sajten är ny.

Vi tar och bildgooglar fotot på mannen för att se om bilden används på flera ställen. Svaret. Den används i över 70 olika sammanhang. Det var lite väl mycket, men okej mannen Ebba H kanske är en populär man. Den finns på sajter som viralshoot.se, viralkungen.se och beundra.se för att nämna några.Vi tar och tittar på en av sidorna Fanshare.com som bilden finns på. Mannen heter alltså Sebastian Lund och inte Ebba H och han är också en fotomodell ifrån Danmark.

Sammanlagt har Ebba H som inte är Ebba H lagt ut 15 artiklar på sin sida. Vi ser också att den har en Facebooksida, men den heter Delat24. Alla andra brukar ha samma namn på sin sajt som på sin Facebooksida, men det kanske är lite rörigt när sajten är ny. Vi gör en sökning på Who.is och där får vi fram att varken Ebba H eller Sebastian Lund har registrerat sidan.

När det gäller Facebooksidan så är den ändå nyare. Första inlägget skrevs 22 mars 2015. Ja, sajten är ju ny så. Vad har de då delat?  De har delat sin omslagsbild fyra gånger och bilden nedanför Facebookbilden som är en skärmdump 2 gånger vilken har en vattenstämpel med adressen Facebook/roligasms på sig. Alla andra sajter som har en FB-sida brukar dela sina artiklar på den.

viralshoot_n

Vi har alltså en albinf9393-25392 som registrerat sajten Viralshoot, en Ebba H som lägger ut artiklarna med en bild som tillhör Sebastian Lund ifrån Danmark och en floria6164-65344 som registrerat namnet som står på deras Facebooksida och de har inte delat annat än sin omslagsbild och en skärmdump från RoligaSMS.

Den artikel som fångade intresset var en artikel om  ISIS-krigare ”ISIS krigarna skrattar svenskarna i ansiktet”. Jag har använt Webarchive till den här länken. Det är en tjänst som sparar det som finns på Internet. De har hittills sparat 479 sidor. Vanligtvis så sparar sajten själv, men man kan gå in och spara själv. Anledningen till detta är att när man brukar börja luska i såna här sajter så försvinner dom helt plötsligt.

Första anblicken på texten så säger magkänslan att det är nått med den, men man kan inte sätta fingret på det. Vid en närmare koll så ser man att svenskan och grammatiken förändras hela tiden. Första stycket känns som…ja som en text översatt med Google translate, medan andra delar är mer korrekt svenska. Det känns verkligen som ett ihopklipp av olika texter och den del som reportern skrivit känns slarvig, inte alls som en som är van att skriva artiklar.

Det finns inte heller någon källa till texten. Det är inte sajten Ebba H eller någon av de andra inblandade som skrivit texten det förstår vi. Gör vi en Googlesökning på ett bit text i detta fallet ””ISIS är en väldigt avancerad terroristgrupp – snarare ’super terrorister’ i jämförelse med man tidigare skådat”” så får vi bara ett svar och det är från Viralshoots text. Vi gör en till sökning på denna textrad ”Förut kunde man se terrorister som fann det svårt att halshugga en människa” och får igen endast ett svar. Vi gör en tredje sökning för säkerhets skull och det med raden ”Det ligger inte i mig att sympatisera med tvivlare och icke-troende oavsett nationalitet ” och även här bara en träff.

För att använda ett känt ordspråk så ”Det ligger en hu.. en hel kennel begravd här”. Jag har modifierat slutet på det bara. Varför hitta på en text om ISIS-krigare bara för att visa att de är fanatiska, det vet vi redan. Det finns en vinkel till och det är den som ”invandrarkritiker använder och det är att dessa ISIS-krigare kommer komma till Sverige om vi inte begränsa invandringen. Så vilka är det som tjänar på en sån här propaganda? Varför hitta på något liknande om man inte har ett syfte?

 Med detta vill jag bara säga Källkritik, mina vänner källkritik

UPPDATERAT

Personen bakom denna sajt har en annan också som heter crazymovies.se vilket vi kan se på website.informer.com-skärmdumpen. Nyheter24 har gjort en intervju med Albin Ferm som säger i intervjun att det är han som har crazymovies och att han också tjänar pengar i sån grad att han kan leva på de sajter han har.

Vi hittar en annan artikel som delats på sajten och som är lika falsk.

Den här storyn har dykt upp flera gånger och kommer säkert dyka fram igen. Viralgranskarna på Metro har kikat på den här myten i artikeln Nej, McDonald’s serverar inte människokött. Den så kallade Lazar G.J är också en bluff. Du hittar bilden på bland annat den här sidan och mannen är från Israel och heter Adi Cohen.

Detta inlägg är inte på något sätt ett försvar för varken ISIS eller andra extrema fanatiska organisationer som använder terror som vapen.

14 thoughts on “Viralshoot.se är en bluff?

 1. buffalobig says:

  Det verkar ju som att du har helt rätt i att det är en ”bluffsajt”. Men exakt var skriver dom att ISIS kommer att komma till Sverige om vi inte stoppar invandringen? ISIS är för övrigt redan i Sverige. Både soldater och sympatisörer. Anledningen till ett fejkat ISIS-reportage är nog så enkel som att det genererar klick och därmed inkomster. Frågan som infinner sig är varför du väljer att dra rasistkortet om en så allvarlig sak som ISIS? Har du någon speciell agenda? Ditt inlägg gränsar också till de inlägg som görs från islamister så fort någon skriver kritiskt om Jihad, Al Nusra, ISIS m fl där man skriker ”islamofob” så fort någon ”kränks” i sin religions namn. Så jo, ditt inlägg blir automatiskt ett försvar för dessa grupper. Även om du var ärlig nog att inte skriva islamofob. 🙂

  1. polimasaren says:

   Har sett alldeles för många artiklar, statusar eller bilder där avsändaren gör allt för att misskreditera invandring, invandrare, muslimer, somalier, EU-migranter, romer osv och ofta är sanningshalten låg. Jag har studerat och varit med och spräckt myter som spridits på sociala medier sen före valet 2010 och ja, de falska myterna med anknytning till invandring, islam eller muslimer har oftast en avsändare som sympatiserar med SD, SvP eller SMR. Det handlar inte heller om ISIS utan om syftet. Visst kan syftet vara som du skriver att han vill ha klick, men även om syftet är annat än att skrämmas så är effekten densamma. Att denna fejkade text kommer precis i debatten om vad som ska hända med de som återvänder från att ha stridit för ISIS och att vissa krafter vill begränsa invandringen för att hindra terrorism ger en ledtråd till varför jag nämner invandringsstoppet i texten. Ja, ISIS är allvarligt och därför ska inte sanningen förvanskas och min agenda är att just visa att allt som delas på Facebook inte är sant. Så, nej det är inte ett försvar för extremister

 2. Johnny says:

  Tror nog enda syftet med sidan är att tjäna pengar, detta då jag kunde se 10 artiklar i vitt skilda ämnen och massor av reklam. Detta verkar ju också lyckas, med tiotusentals visningar/artikel. Och om man nu vill skriva negativa artiklar om just IS finns det tillräckligt med seriöst material och källor att utgå ifrån ändå om man vill belysa det, utan att behöva fejka.

  Var också skeptisk till denna sajt så bra granskning av dig, även om jag tror mer på ekonomiska än rasistiska syften, i just detta fallet. Borde väl egentligen inte behövas granskningar på sådana skitartiklar men folk är ju tyvärr usla på källkritik så.

  1. Teaflax says:

   Jag har faktiskt korresponderat med sajtägaren, och han är stolt/kaxig över att han med usel kvalitet och enkla grepp (mycket Google Translate) kan fixa en massa klick och därmed leva på det han gör. Han är ensam och alla skribenter är helt påhittade.

 3. Salim says:

  Vad har isis med invandringen att göra? Jag tycker att vänster har tappat förståndet totalt som inte skiljer på de två enkla sakerna längre. Bara gör att man kritiserar isis och islamism betyder det inte att man är emot invandring.många invandrare är emot isis och kritiska till religiös politik som mig själv. Isis är ett allvarligt hot mot alla länder och det är det som gör att folk klickar på såna artiklar för att många är upprörda över situationen. Och på det viset tjänar folk som fejkaren pengar. Inget egentligen är fejk i den artikeln från en isis stridares riktiga åsikt och syfte men de avslöjar sig inte så enkelt och det är det som har fått mig att misstänka att det är fejk. De åsikterna hörs och sägs öppet i moskén men man skulle aldrig tals ut dem öppet i västerländsk media. Det är skrämmande hur totalitärt Sverige har blivit att folk börjar klicka på fejkad skit för att hitta information om vad dom pågår egentligen som ingen vågar prata om.

  1. polimasaren says:

   ISIS har ingenting med invandringen att göra ändå används de i argument av ”invandrarkritiker” som ett skäl att minska invandringen. De används också i propaganda för att smutsa ner alla muslimer. Visst är det som skrivits i artikeln fejk även om åsikterna skulle finnas bland dessa terrorister så är intervjun påhittad. Det finns gott om ej påhittade fakta så varför inte använda sig av det. Ingen tjänar på att sprida lögner när sanningen finns runt hörnet.

   1. Teaflax says:

    Även om nu citaten inte är påhittade (vilket iofs. allt talar för), så är det ändå bisarrt att ta en fundamentalists åsikt på allvar om någonting alls. Så han har alltså fel om precis allt annat, men om Sverige har han rätt? Knappast.

 4. tobychev says:

  En spännande nyhet är att författaren har uppdaterats jämfört med det i wayback machine! Jag tror siteägaren märkte att din artikle dök upp brevid hens och tog till sig av din kritik.

  1. polimasaren says:

   Tack för tipset. Tänkte inte alls på att gå tillbaka och kolla om han har ändrat nått.

 5. Tommy says:

  En annan sak är att jag upptäckte var att det stod att man ”skulle stänga ner reklamen för att se videoklippet som vart anknytet till artikeln” men det roliga är att det går inte att stänga ner den iallafall inte vad jag kunde se.

 6. scarface says:

  För den intresserade så delar facebooksidan Fika flitigt med sig av länkar till just viralshoot, det var även så jag i ett ögonblick av svag källforskning delade med mig av ’ISIS’ artikeln. När jag sedan ställ frågan till dom om dom har samröre med viralshoot så har den antingen ignorerats eller helt sonika tagits bort från sidan.

  Do with this information what you will

  Tack för en bra artikel polismasaren!

 7. scarface says:

  *ska givetvis vara polimasaren och inte polismasaren som jag skrev tidigare

Comments are closed.