Sverigedemokraternas hemliga sponsorer

Trots namnet på artikeln så är inte dessa sponsorer så hemliga längre.  Vad jag menar med inlägget är att sammanfatta de sponsorer de har haft under deras första period som det inte talats så högt om eller som idag är mer eller mindre bortglömda för det flesta av oss. Under de första åren hankade sig partiet fram bland annat med att den dåvarande partiledaren hade praoplats på partiet och plockade ut olika bidrag. De hade också flera eldsjälar som bidrog med egna pengar och resurser för att få partiets aktiviteter att fungera. Medlemsavgifterna räckte till en del, men inte allt och de tog emot små donationer ifrån sympatisörer och dessa rapporterades i partiets publikationer. När partiet börja växa räckte inte detta till utan de behövde få in mer pengar.

Sverigedemokraternas hemliga sponsorerFörst ut i denna genomgång är mångmiljonären Carl Lundström, känd som ägare till knäckebrödstillverkaren Wasabröd och som en av dom som åtalades i The pirate bay-målet och han dömdes i detta till fyra månaders fängelse. Det var inte första gången han var upp i domstol. I september 1986 dömdes han för delaktighet av misshandel av tre invandrare. Han sponsrade det främlingsfientliga Framstegspartiet med 200’000 kr och han skrev också delar av deras program. Framstegspartiet var ju det parti som den nazistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt gick ihop med och bildade Sverigepartiet. Dock skedde donationerna efter att Sverigepartiet splittrades och de slutade när Ny demokrati kom med en liknande invandrarfientlig politik. Dock påstår Lundström att han aldrig var medlem i Framstegspartiet, men var medlem i Bevara Sverige Svenskt. Han ska också ha donerat pengar till det högerextrema partiet Nationaldemokraterna. 2008 greps Lundströms kollega för rån. Kollegan hade ett förflutet i det nazistiska Nordiska förbundet vilket Lundström visste om. 2005 försökte Sverigedemokraterna tillsammans med Lundström kuppa Skattebetalarnas förening. De uppmanade sverigedemokrater att söka medlemskap och för att sen få majoritet i styrelsen. Detta ska ha delvist varit Lundströms idé.

Sverigedemokraternas hemliga sponsorer

På övre bilden från ett sommarläger 2000 ser vi belgaren Bernard Mengal (andra från vänster med ryggen emot med en tröja med mönster på ryggen). Vi ser också Mattias Karlsson längst fram med ryggen emot och Jimmie Åkesson längst till vänster. Kravet för att skänka pengar var att Mengal skulle få vara med i flygbladet som han skulle sponsra. I samband med detta avslöjades det att Mengal var rasist och antisemit. -Vi har tittat på anklagelserna mot Mengal och kommit fram till att de inte är riktiga, säger dåvarande Sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson, men i en rapporten från Stephen Roth-institutet så beskrivs Mengal som antisemit och förespråkare av politiskt våld. Hans organisation Asarnas söner ville försvara den ”ariska rasen” och i ett förslag till text till sverigedemokraternas flygblad talade Mengal om den nordiska rasen. På Mengals eget bokförlag har han gett ut sin kollega Pierre Chassards (på tidningen Contre-Theses) bok där invandrare kallas ”negroida barbarer” och som

inte skulle tillföra något genetiskt som kunde vara till nytta för våra neuroner

I boken talas det också om livsrum och författaren anser också att alla oavsett ras inte kan kallas människor. Bernard Mengal blev dömd till en månads fängelse för detta. Trots att flera ledande sverigedemokrater protesterade och till och med hotade med att avgå om pengar från Mengal skulle tas emot så tog de emot pengar och broschyren trycktes upp och Mengal medverkade på den med bild och uttalande (se nedan).

Sverigedemokraternas hemliga sponsorer

En som länge förblev hemlig var den så kallade ”Tomten” som donerade pengar till partiet vid flera tillfällen, men i boken Sverigedemokraterna – Den nationella rörelsen skriven 2001 avslöjar Expo att det handlar om fastighetsmiljonären Lars Erik Aldin. Han hade varit medlem i Sverigepartiet och valt att bli medlem i Sverigedemokraterna när det bildades. Aldin drömde om ett Sverige fritt från muslimer och han trodde att Gud har skapat gränser för att hålla olika folk åtskilda. I sin ungdom gjorde han en studieresa till Tyskland och blev väldigt imponerad av Hitler-jugend, men han förnekade att han var nazist. Aldin sågs flera gånger på sjuttiotalet i demonstrationståg anordnade av extremhögern. Han har agerat revisor till partiet. Vid fyra olika tillfällen gav han Sverigedemokraterna pengar. I december 1999 satte han in 100 000 kronor och ett år senare kom ytterligare 200 000 kronor. I januari 2002 sattes 300 000 kronor in och 2003 donerade han en hel miljon. Han har efter detta donerat pengar till den nazistiska tidningen Nya tider som har kopplingar till det nu avsomnade partiet Nationaldemokraterna som bildades då Sverigedemokraterna splittrades 2001.

På framsidan av valfoldern syns Anders Westergren som förövrigt var en av dom som hjälpte Jimmie Åkesson att starta upp en lokal SD-avdelning i Sölvesborg och det var på hans mark i Höör som det ökända bokbålet med bland annat Tina Hallgren Bengtsson iklädd full nazimundering ägde rum. Denna folder inför EU-valet 1994 sponsrades av Front national som då företräddes av partiledaren Jean-Marie Le Pen. Flera personer som var med och grundade detta parti hade ett förflutet i Waffen SS. Lyon Gaultier, Pierre Bousquet var båda med och stred för nazisterna i andra världskriget. Nu för tiden har Le Pens dotter tagit över partiet, men under hans styre så beskrevs partiet som nationalistiskt och högerextremt som bland annat ville återinföra dödsstraff och ville ha en mycket mer restriktivare abortpolitik. 1997 sa han att den dåvarande presidenten Jacques Chirac var avlönad av judarna och 10 år tidigare sa han

Jag har ställt mig själv många frågor. Jag säger inte att gaskamrarna inte funnits. Jag har inte sett dom själv[…]. Men jag tror att det bara är en detalj i andra världskrigets historia.

och om de 6 miljoner mördade judarna sa han vid samma tillfälle

Jag tror inte att det fanns så många dödsfall. Det fanns inte 6 miljoner … Det var inget massmord som det har sagts.

För detta fick han böta 1,2 miljoner franc.

Återigen till valfoldern. I början av den så skriver Sverigedemokraterna att alla folkslag har samma människovärde och berättigande. Detta ska vara någon sorts avståndstagande ifrån rasism. Men de fortsätter

Vi är däremot övertygande att om att en etniskt och kulturellt homogen nation har en större förutsättning att genomgå en fredlig och demokratisk utveckling än en mångkulturell heterogen statsbildning.

De beskriver vidare mångkulturen som en bidragande orsak till rotlöshet och identitetslöshet och som i förlängningen kommer att leda till väpnade konflikter och inbördeskrig. De ansåg alltså då att olika folkgrupper inte kan och inte ska leva tillsammans och det är väl egentligen något de fortfarande förespråkar trots deras friskrivning ”öppen svenskhet”.

2014 röstade Sverigedemokraterna nej till ett förslag att ha en öppen redovisning för privata partibidrag.