Sverigedemokraterna vs Socialdemokraternas förflutna

Ofta när man tar upp Sverigedemokraternas bruna historia så kontrar deras anhängare med att Socialdemokraterna var likadana. Det som tas upp är oftast det Rasideologiska institutet. Men var sossarna på den tiden värre än Sverigedemokraterna?

Hade Sossarna hela 60% av partistyrelsen som var nazister under sina första år? Hade de en nazist som partiledare? Nej. Gjorde sossarna något konstigt när Rasbiologiska institutet bildades? Nej, det var vedertagen forskning alltså fullständigt normalt om man ser med den tidens ögon. Sverige var inte heller först som många tror med att instifta ett sådant institut, däremot var de först med ett statsfinansierat sådant. Institutet var ej heller ett eget beslut av Sossarna utan ett projekt som stöddes av enstaka företrädare från de flesta partierna. Motionen om bildandet av institutet var Herman Lundborg, nationalsocialist/nationalist som sedermera blev chef för institutet. Det var inte heller någon votering om införandet av institutet för att ingen begärde det. Innan dess fanns Svenska sällskapet för rashygien med flera medlemmar som hade samma ideologiska hemvist som Lundborg.

Socialdemokraterna beskylls ofta för tvångssteriliseringarna och i början handlade det alltså om hur vetenskapen var på den tiden, men efter andra världskriget så förändrades synen på

Institutet bildades för nästan 100 år sedan medan Sverigedemokraternas nuvarande partiledare gick med i partiet ett år innan den nazistiska partiledaren avgick. SD:s historia började officiellt 1988 alltså bara 27 år sedan. 1996 infördes ett uniformsförbud och de yttre nazistiska attributen rensades bort. Fans det partiföreträdare kvar i partiet som hade kopplingar till nazism efter 1996? Vid valet 2014 så visade sig att en tredjedel av de kandidater med en öppen Facebook sympatiserade med rasideologiska, fascistiska eller nazistiska organisationer eller partier. En fråga: Heilades det öppet på sossarnas manifestationer?

Vad skedde då på det här institutet i stora drag? De registrerade människor på grund av deras ras (ja, de trodde på att det fanns raser på den tiden)vilka är det som idag vill registrera och kartlägga människor på grund av deras etnicitet? Vilka är det idag som vill kartlägga människor för att de tror att olika folkgrupper har olika inbyggda egenskaper? Trots att det med dagens ögon inte bara är fel utan rent farligt nu när vi vet vad sådant kan leda till.

En av de viktigaste punkterna i frågan är att Socialdemokraterna har gjort upp med sitt förflutna, men Sverigedemokraterna förnekar fortfarande sitt. När deras historia kommer på tal så heter det att det handlade bara om enstaka företrädare och att det var inte så farligt. De säger också att de inte är så stolta över den perioden av partiets historia, men sen går de vidare. De vägrar konstant att ta det i sin mun att partiet har en gedigen grund i den svenska nazismen. Istället ljugs det, mörkas och förvrängs och det rakt upp i ansiktet på sina företrädare, väljare och resten av det svenska folket.

Nej, Sossarna var inte värre än vad Sverigedemokraterna var i partiets begynnelse. Sverigedemokraterna har inte heller förändrats mer än på ytan. En kostym kanske ser bättre ut än brunskjortor, bomberjacka och kängor, men ett clubkort på Dressman förändrar inte någons åsikter.

SD:s Sverige – Kartläggning och åsiktsregistrering

Statens institut för rasbiologi Wikipedia

Sverigedemokraterna – Dömda & nazistkopplingar 88-98

Svenska sällskapet för rashygien Wikipedia

P3 dokumentär Rasbiologiska institutet 

Det Sverigedemokratiska trädet

Bok och filmtips

Hur gör man för att rädda ett folk?

Oönskade i folkhemmet : rashygien och sterilisering i Sverige av Gunnar Broberg