Högerextrema vandringssägner

För att visa hur högerextrema och andra sajter ljuger och hittar på och lägger till ”fakta” för att smutskasta vissa folkgrupper så har jag valt en artikel från den nyfascistiska nyhetssajten Fria tider. Artikeln från 2013 är om en ung svensk pojke som sägs ha fått stryk av en med arabisk ursprung 15-årig  kille i Helsingborg. Anledningen ska ha varit att den svenske killen hade blå ögonfärg. Fria tider hävdar också att 15-åringen har blivit dömd för detta.

En utländsk tidning snappar upp historien, men lägger till religionstillhörigheten muslimsk på den påstådda gärningsmannen. är nämns också åldern på offret som då ska vara 12 år. Denna tidning lägger dessutom till en bild till händelsen. Denna sajt länkar också till Fria tider och anger dom som källa.

Detta är hemskt, men är det sant? Fria tider har blivit påkomna ett flertal gånger med att tulla på sanningen och då granskas inte heller alla deras artiklar så mörkertalet kan vara stort.

I själva verket handlar det om en 4-årig tjej i Cardiff som 2008 som blivit biten av en rottweiler vilket BBC skriver om här. Alltså är det fel händelseförlopp, fel tidpunkt, fel ålder på offret, fel kön på offret och fel gärningsman/hund.

Denna händelse har redan 2012 alltså 1 år före Fria tider och den utländska tidningen förfalskade använts i falsk propaganda och i det här fallet barnmisshandel. News.com skriver om det här. När det gäller Jewsnews som inte är representativ för några andra än sig själva har blivit påkomna med att sprida falska uppgifter tidigare.

“Jews News” Spreads False Story About Lynched Mutilated Corpse

That Moment Jews News Plagiarizes An Obviously Fake Report 

De har också publicerat andras bilder utan lov

Jews News, Enough Is Enough!

Det sprids mycket galenskaper på sociala medier och man bör vara källkritisk in i det sista. Använd Googles bildsök på de bilder som sprids för att ta reda på om bilden har använts tidigare och i andra sammanhang.