”Hänt i Sverige” ljuger

Den så kallade ”invandrarkritiska” bloggen Hänt i Sverige påstår att de har intervjuat (länken är unvisad för att inte ge trafik till bloggen) en man som jobbar på Migrationsverket i Borås. De har en stor bild på honom under rubriken. Är detta Eskil Torbjörnsson som de påstår? Bildgooglar man bilden så får man ett svar att mannen heter Ian Jarvis. Alltså har bloggens skribent tagit första bästa bild för att troligtvis ge en mer proffsigare och bild av inlägget. Här är en artikel i Vancouver sun om Jarvis.

Lite längre ner läser vi detta

Han hade hört att Sverige gav absolut varje person som kom hit PUT, men fann att han tillhörde den enstaka procent som faktiskt fick avslag

”enstaka procent”? En som arbetar på Migrationsverket bör veta på ett ungefär hur många procent som får sina ansökningar avslagna. Det är enkelt att kolla upp då Migrationsverket släpper dessa siffror i sina rapporter. 2012 var det 34% som fick beviljade uppehållstillstånd. 2011 och 2010 låg det på 30 respektive 28.

Säg mig den Migrationsarbetare som inte vet skillnaden mellan några procent och c:a 70%.

Längre ner i inlägget påstås det…

Vi får hit tiotusentals nya somalier varje år, och varenda en av dem har minst tio barn

Enligt Globalis.se föder somaliska kvinnor i medeltal 6,3 barn så detta är en även det en lögn. Tycker man fortfarande att 6,3 barn är många så får man ha i åtanke att förväntad levnadsålder är strax över 50 år och med tanke på att det har varit krig och svält i området så har med all säkerhet födelsetalen ökat på grund av detta. Rosling förklarar vad som händer när förhållandena blir tvärtom.

Mer påståenden som är helt fel som en Migrationsarbetare bör veta

Att afghanerna fortfarande kommer hit… Det känns inte som att de har något skyddsbehov nu längre

Okej, en känsla är en känsla men artikelskribenten skriver strax efter att det inte gör det. Svenska Yle skriver om FN-rapporten att fler och fler civila dödas och att fler och fler av dom är kvinnor och barn. Till och med anses det vara farligt för svenska journalister att vistas i Afghanistan

Argumentet om nyanlända och får menas de som fått uppehållstillstånd och vad de får i bidrag tas upp mer och mer. Första gången det kom upp var det signerat Stadskontoret vilket de själva dementerade och nu senast är det Försäkringskassan som ska stå för uppgifterna och detta plötsligt efter att gått ut med sin dementi.

Exemplet gäller en ensamstående mamma med tre barn 12-14 år gamla. Varför det är just den familjekonstellationen beror på att just den (fiktiva) familjen får aningen mer än motsvarande familj skulle få i socialbidrag. Skulle barnen varit under 11 år skulle familjen fått 20.149:- (279:- över socialbidragsnorm) Har man socialbidrag kan man även söka om bidrag till vård, receptbelagda mediciner, glasögon mm. Det kan man inte om man har etableringsersättning. Så i slutändan får invandrare med etableringsersättning ungefär lika mycket som andra med ekonomisk utsatthet som får socialbidrag.

Etableringsersättning betalas ut under max två år och det krävs att man följer etableringsplanen som gjorts av arbetsförmedlingen och det kan vara aktivitet i Sfi, praktik eller annat. Resten är det alla i den ekonomiska situationen kan söka, som bostadsbidrag. Alla har nu inte en hyra på 7000 kr, exemplet är taget för att spä på fördomar. För hur många ensamma mammor med 3 barn i dom åldrarna kommer som flyktingar?

Migrationsarbetaren pratade om känslor och då gör vi det också. Det känns inte som denna person är verklig.

2 thoughts on “”Hänt i Sverige” ljuger

 1. Jan Fyhrholdt says:

  Personen bakom ”Hänt i Sverige” är Tommy Wennerstierna
  Danderydsvägen 8 L
  18268 Djursholm

  Med vänlig hälsning
  Jan Fyhrholdt

Comments are closed.