Halvguden med de stora fötterna

Det sprids en vidrig bild och syftet är för att ifrågasätta dom som bryr sig, dom som visar empati. Bilden visar tvåårige Alan Kurdi när han ligger på stranden och med texten Muslim skrivet. På de högra delen visas en man som står på ett barns hals med texten Kristen. Texten ovanpå bilderna sprider den myt att pappan till barnet till vänster skulle ha flytt och försökt komma till Sverige enbart för att han ville ha sina tänder lagade som han förövrigt blev av med när han blev torterad.

Bilden går alltså ut på att vi bara bryr oss om muslimer och inte några andra. Vilket självklart inte stämmer för fram tills nyligen har det nog varit tvärtom, men med Alan Kurdis tragiska död så har människor börjat öppna sina hjärtan åt andra riktningar än inåt.

Men vad är det egentligen som händer på den högra bilden? Är det verkligen ett kristen barn? Mannen med fötterna heter Jamun Yadav, en hindu och som bor i östra Indien. Han ser sig själv som någon halvgud och ritualen han utför på bilden ska enligt honom bota vanlig förkylning. Barnet tillhör också troligtvis en hindu-familj. Mannen ska ha blivit arresterad någon gång 2007, men jag lyckades inte hitta något om någon rättegång. Detta är inte heller något som är representativt för hinduer utan det handlar om en ensam galenpanna.

Varför vill jag rätta en sån här sak? Jag vill visa att rasister drar sig inte för nått för att ”bekämpa” invandring. På bilden står det att det inte alls har varit någon medial uppmärksamhet om detta. En sökning med Tineye visade tvärtom. Jag vill förklara min ståndpunkt i det här för jag anser att bildens grymhet blir ju inte mindre grym för att det är Hindu inblandat och inte kristendom. Ett barn är ett barn oavsett vilken del av världen han/hon lever i.

 

 

1 thought on “Halvguden med de stora fötterna

Comments are closed.